Amaç: Campylobacter bağırsak florasının doğal
bir üyesi olan, enterik ve genital sistem infeksiyonlarına neden olan
mikroorganizma familyasıdır. Alt türlerinden Campylobacter jejuni ve Campylobacter
coli insanlarda gastroenteritisin başlıca nedenleri arasında olup, Bulaşıcı
Hastalıklar Sürveyan ve Kontrol Esasları Yönetmeliği’ne göre "Bildirimi
zorunlu D grubu bulaşıcı hastalıklar" kapsamında takip ve ihbarı
laboratuvar seviyesinde zorunlu tutulmaktadır. Buna ek olarak, Dünya Sağlık
Örgütü (DSÖ) 2007-2015 yılları arası gıda kaynaklı hastalıklar raporunda Campylobacter kaynaklı enterik
hastalıkların sürveyans raporu içine almıştır. Bu çalışmada İstanbul ili
sınırları içinde satışa sunulan toplam 100 adet çiğ tavuk eti örneğinde (50
tavuk kanat ve 50 tavuk baget) Campylobacter
türlerinin kültür yöntemi ve kütle spektrometresi ile tespiti amaçlandı.
Yöntem: Örnekler
mikrobiyolojik yöntemle ön zenginleştirme ve selektif zenginleştirme işlemine
alındı. Selektif besiyerinde gelişen şüpheli Campylobacter kolonilerine oksidaz ve katalaz testleri uygulandı.
Oksidaz ve katalaz pozitif izolatlar kütle spektrometresi ile kesin tiplendirme
işlemine alındı.
Bulgular: Kütle
spektrometresi ile tiplendirme sonucu 3 örnekte (%3) 2 C. jejuni ve 1 C. coli
suşu kesin şekilde tanımlandı.
Sonuç: Çiğ satılan
tavuk etlerinin Campylobacteriosise yol açan türler ile bulaş oldukları, gıda
güvenliği ve halk sağlığı bakımından risk taşıdıkları ve genel hijyen
kurallarına dikkat edilmediği anlaşılmıştır. Ayrıca, kültür bazlı
mikrobiyolojik yöntemlerin Campylobacter türlerinin
tespitinde modern enstrumental yöntemler ile desteklenmesi gerektiği
görülmüştür.
Aim: Campylobacter is a microbiological
family which is a natural member of intestine microflora causing enteridis and
genital system infections. Especially, Campylobacter
jejuni and Campylobacter coli are
the well-known ones as the major responsible for gastroenteridis in the human
intestinal tractus. According to the act of infectious diseases surveillance
and control principles, C. jejuni ve C. coli are included among the
notifiable diseases and causative organisms in the Group D for the Public
Health. Similarly, the World Health Organization (WHO) has also reported it as
the notifiable diseases in the Global Foodborne Diseases 2007-2015. The
objective of this study was to identify the Campylobacter
species in a total of 100 raw poultry meat samples (50 chicken wing and 50
chicken drumstick) sold in Istanbul by using culture-based method and mass
spectrometry.
Method: The samples
were initially exposed to pre-enrichment and selective enrichment.
Subsequently, the suspected colonies were subjected to oxidase and catalase
test. Oxidase and catalase positive isolates were then identified by using mass
spectrometry.
Findings: The mass
spectrometry confirmed 2 C. jejuni
and 1 C. coli in 3 samples (3%).
Conclusion: Overall, our
study revealed that the analyzed poulty meats were contaminated with
Campylobacteriosis-associated Campylobacter
species, and therefore posing a severe risk for food safety and public health,
as well as indicating poor hygienic conditions. In addition, we showed that the
traditional microbiological methods should be supported with contemporary
instrumental analyses, in particular mass spectrometric method for the
identification of Campylobacter
species.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Klinik Tıp Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2018 |
Kabul Tarihi | 24 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 5 |
Alıntı-Gayriticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası (CC BY-NC-ND 4.0)