12. Şafak, İ.; Okan, T. J. DOA, 2004, 10, 101-129.
13. Anonymous: T.C. Hatay Valiliği, 2012, Yayın No: 14 (in Turkish).
14. Erden, Ü. Akdeniz Defnesi’nde (Laurus nobilis L.) Mevsimsel Varyabilite ve Optimal Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması. Master Thesis, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, 2005 (in Turkish).
15. Beis, S. H.; Dunford, N. T. J. Am. Oil Chem. Soc. 2006, 83(11), 953-957.
16. Marzouki, H.; Piras, A.; Marongiu, B.; Rosa, A; Dessi., M. A. Molecules 2008, 13, 1702-1711.
17. Baytöre, F. Yalova ilinde farklı yüksekliklerde doğal olarak yetişen defne (laurus nobilis l.) populasyonlarında bazı morfolojik ve kalite özellikleri ile ontogenetik varyabilitenin belirlenmesi. Master Thesis, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ, 2014 (in Turkish).
18. Karık, Ü.; Çiçek, F.; Ogur, E.; Tutar, M; Ayas, F. J. AARI, 2016, 26 (1),1-16.
19. Yazıcıoğlu, T.; Karaali, A. Eur. J. Lipid Sci. Tech. 1983. 85 (1), 23–29.
23. Yazıcı, H. Batı Karadeniz Bölgesinde yetişen defne (laurus nobilis l.) yaprak ve meyvelerinden faydalanma imkanlarının araştırılması. Ph.D. Thesis, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Fen Bilimleri, Zonguldak, 2002 (in Turkish).
25. Castilho, P. C.; Costa, M. C.; Rodrigues, A.; Partidário, A. J. Am. Oil Chem. Soc. 2014, 82 (12), 863-868.
26. Boza, A. Karaburun, Çeşme ve Dilek Yarımadası'nda bulunan doğal defne (Laurus nobilis L.) populasyonları üzerinde araştırmalar. Ph.D. Thesis, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 2011 (in Turkish).
Promising bay laurel (Laurus nobilis L.) genotypes for fruit production
Year 2018,
Volume: 2 Issue: 2, 161 - 167, 28.12.2018
Bay laurel
(Laurus nobilis L.) is an evergreen
and dioecious tree or shrub plant with a small black fruit.This study was conducted to determine bay laurel
genotypes with high-quality characteristics which grown intensively in Hatay. 149
female trees were preselected and then 49 laurel genotypes were used as
material according to Turkish Standards (TS-5205) for fatty acid compositions. In
the study, berry weights (0.77-1.76 g), kernel weights (0.49-1.12 g), kernel
ratios (51.73-77.44%), dry matter ratios (44.89-69.44%), berry oil ratios
(18.92-37.85%), berry flesh oil ratios (20.76-53.98%) and kernel oil ratios
(11.75-27.49%) of genotypes were determined. The content of fatty acid
compositions ranged between 12.74-31.19% for lauric acid, 12.35-19.91% for palmitic
acid, 30.35-44.43% for oleic acid and 15.93-26.75% for linoleic acid. Genotype
K9 has attracted attention with high lauric acid and low palmitic acid ratio.
On the other hand, genotype ER6 for berry weight, B30 for kernel weight and
ER14 for kernel oil ratio were found to be promising genotypes.
12. Şafak, İ.; Okan, T. J. DOA, 2004, 10, 101-129.
13. Anonymous: T.C. Hatay Valiliği, 2012, Yayın No: 14 (in Turkish).
14. Erden, Ü. Akdeniz Defnesi’nde (Laurus nobilis L.) Mevsimsel Varyabilite ve Optimal Kurutma Yöntemlerinin Araştırılması. Master Thesis, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana, 2005 (in Turkish).
15. Beis, S. H.; Dunford, N. T. J. Am. Oil Chem. Soc. 2006, 83(11), 953-957.
16. Marzouki, H.; Piras, A.; Marongiu, B.; Rosa, A; Dessi., M. A. Molecules 2008, 13, 1702-1711.
17. Baytöre, F. Yalova ilinde farklı yüksekliklerde doğal olarak yetişen defne (laurus nobilis l.) populasyonlarında bazı morfolojik ve kalite özellikleri ile ontogenetik varyabilitenin belirlenmesi. Master Thesis, Namık Kemal Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tekirdağ, 2014 (in Turkish).
18. Karık, Ü.; Çiçek, F.; Ogur, E.; Tutar, M; Ayas, F. J. AARI, 2016, 26 (1),1-16.
19. Yazıcıoğlu, T.; Karaali, A. Eur. J. Lipid Sci. Tech. 1983. 85 (1), 23–29.
23. Yazıcı, H. Batı Karadeniz Bölgesinde yetişen defne (laurus nobilis l.) yaprak ve meyvelerinden faydalanma imkanlarının araştırılması. Ph.D. Thesis, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Fen Bilimleri, Zonguldak, 2002 (in Turkish).
25. Castilho, P. C.; Costa, M. C.; Rodrigues, A.; Partidário, A. J. Am. Oil Chem. Soc. 2014, 82 (12), 863-868.
26. Boza, A. Karaburun, Çeşme ve Dilek Yarımadası'nda bulunan doğal defne (Laurus nobilis L.) populasyonları üzerinde araştırmalar. Ph.D. Thesis, Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 2011 (in Turkish).
Ayanoğlu, F., Kaya, D. A., & Koçer, O. (2018). Promising bay laurel (Laurus nobilis L.) genotypes for fruit production. International Journal of Chemistry and Technology, 2(2), 161-167. https://doi.org/10.32571/ijct.485896
AMA
Ayanoğlu F, Kaya DA, Koçer O. Promising bay laurel (Laurus nobilis L.) genotypes for fruit production. Int. J. Chem. Technol. December 2018;2(2):161-167. doi:10.32571/ijct.485896
Chicago
Ayanoğlu, Filiz, Durmuş Alpaslan Kaya, and Oğuzhan Koçer. “Promising Bay Laurel (Laurus Nobilis L.) Genotypes for Fruit Production”. International Journal of Chemistry and Technology 2, no. 2 (December 2018): 161-67. https://doi.org/10.32571/ijct.485896.
EndNote
Ayanoğlu F, Kaya DA, Koçer O (December 1, 2018) Promising bay laurel (Laurus nobilis L.) genotypes for fruit production. International Journal of Chemistry and Technology 2 2 161–167.
IEEE
F. Ayanoğlu, D. A. Kaya, and O. Koçer, “Promising bay laurel (Laurus nobilis L.) genotypes for fruit production”, Int. J. Chem. Technol., vol. 2, no. 2, pp. 161–167, 2018, doi: 10.32571/ijct.485896.
ISNAD
Ayanoğlu, Filiz et al. “Promising Bay Laurel (Laurus Nobilis L.) Genotypes for Fruit Production”. International Journal of Chemistry and Technology 2/2 (December 2018), 161-167. https://doi.org/10.32571/ijct.485896.
JAMA
Ayanoğlu F, Kaya DA, Koçer O. Promising bay laurel (Laurus nobilis L.) genotypes for fruit production. Int. J. Chem. Technol. 2018;2:161–167.
MLA
Ayanoğlu, Filiz et al. “Promising Bay Laurel (Laurus Nobilis L.) Genotypes for Fruit Production”. International Journal of Chemistry and Technology, vol. 2, no. 2, 2018, pp. 161-7, doi:10.32571/ijct.485896.
Vancouver
Ayanoğlu F, Kaya DA, Koçer O. Promising bay laurel (Laurus nobilis L.) genotypes for fruit production. Int. J. Chem. Technol. 2018;2(2):161-7.