Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

THE CURRENT STATUS AND THE ECONOMIC ASSESMENT OF SAND SMELT (Atherina boyeri Risso, 1810) INTRODUCED INLAND WATER OF TURKEY

Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 1, 35 - 43, 30.04.2018

Öz



In this study, it is
emphasized that the current situation and economical evaluation of sand smelt,
a species of Mediterranean origin, in Turkey. In recent years, sand smelt, has
entered into many natural and artificial lakes in different parts of Turkey by
fishing.
Although, it is not consumed in the
domestic market, it is exported and has become an important species both for
the region
s
and Turkey
s
economy. Thus, fishing this species has substantially increased both in the
natural and the artificial lakes. Due to over fishing of sand smelt and the
lack of fish-ban application in the Turkish freshwaters, although there is a
heavy fishing pressure on the species, the species continues to form high
populations in the Turkish freshwaters. Thus, it is thought that this species
will cause negative effects in terms of freshwater ecosystems and fishing.
Therefore, this species should be removed from the Turkish lakes by heavy fishing.
The caught fish can be utilized in different ways including fish flour, fish
feed, marinade production and can contribute to the Turkish economy.




Kaynakça

  • [1]. Kucuk, F., Gulle, I., Guclu, S.S., Gumus, E., Demir, O. 2007. Eğirdir Gölü’ne sonradan giren gümüşbalığı (Atherina boyeri Risso, 1810)’nın göl ekosistemine ve balıkçılığa etkisi. I. Ulusal Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu Bildirileri, 7-9 Şubat 2006 Antalya: 119-128.
  • [2]. Ekmekci, F.G., Kirankaya , Ş.G., Gencoglu, L., Yogurtcuoglu, B.,2013. Türkiye İçsularındaki İstilacı Balıkların Güncel Durumu ve İstilanın Etkilerinin Değerlendirilmesi. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 28: 105-140
  • [3]. Yegen, V., Balık, S., Bostan, H., Uysal, R. and Bilçen, E. 2006. Recent status of fish faunas in some lakes and dams in Lakes Region. I. Ulusal Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu, Antalya: 129-139.
  • [4]. Onaran,M., A., Özdemir, N., Yılmaz, F., 2006. TheFish Fauna of Eşen Stream (Fethiye-Muğla), International Journal of Science and Technology, 1, (1), 35-41.
  • [5]. Cetinkaya, S.,Uysal, R.,Yegen,V., Cesur, M.,Bostan H., 2011. The Growth Characteristics of Sand Smelt (Atherina boyeri, Risso 1810) in Lake İznik (Turkey) Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 11: 641-648.
  • [6]. TUIK, 2016. Su Ürünleri İstatistik Verileri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1005. (Erişim tarihi: 14.11.2017)
  • [7]. Colakoglu, F.A., Ova,G., Koseoglu,B. 2006. Taze ve işlenmiş Gümüş Balığının (Atherina boyeri Risso, 1810) Mikrobiyolojik Kalitesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi. 23:1/3, 393-395.
  • [8]. Dokuzlu, C., 1997. Marinat Hamsi Üretimi Sırasında Kullanılan Asit-Tuz Oraniarının Ürünün Mikrobiyolojik ve Organoleptik Kalitesi Üzerine Etkileri ve Raf Ömrünün belirlenmesi.Pendik Veteriner ve Mikrobiyoji Dergisi, 28,(1),81-90
  • [9]. Gumus E., Ozen M., Balci A.,Ikiz R.,Aydin B., 2009. Aynalı Sazan (Cyprinus carpio L.,1758)Yavru Yeminde Gümüş Balığı (Atherina boyeri Risso,1810)Unu Kullanımının Karaciğer Histolojisi Üzerine Etkisi. E.Ü Su Ürünleri Dergisi Cilt: 26, Sayı:1, 29-33.
  • [10]. Gümüş,E., Kaya,Y., Balcı,B.A., Aydın,B., Gülle,İ., Göküğlu,M. 2010. Replacement of Fishmeal with Sand Smelt (Atherina boyeri) Meal in Practical Diets for Nile Tilapia Fry (Oreochromis niloticus). The Israeli Journal of Aquaculture - Bamidgeh 62(3), 172-180
  • [11]. Olguoglu, I., A., 2007. Marine Edilmiş Hamside (Engraulis engrasicholus, L., 1758) Duyusal, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Değişimler. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 111s, Adana.
  • [12]. Varlik, C., M. Ugur, N. Gokoglu, H. Gun, 1993. Marinat Üretiminde Sıcaklığın Sirke/Tuz Geçişi Üzerine Etkisi, Gıda, 18 (4): 223-228.
  • [13]. Kılınc, B., Cakli, S. 2004, Marinat Teknolojisi. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 21 (1-2):153- 156.
  • [14]. Cetinkaya,S. 2008. Eğirdir Gölü’nden avlanan Gümüş Balığı (Atherina boyeri, Risso 1810)’ndan Marinat Yapımı ve Bazı Besinsel Özellikleri. S.D.Ü. Fen Bil. Enst. S.Ü. Avl. Ve İşl. Tekn. Anabilim Dalı, Y.Lisans Tezi, Isparta, 126s.
  • [15]. Andrighetto,C., Lombardi, A., Ferrati M., Guidi,A., Corrain,C., Arcangeli,G. 2009. Lactic acid bacteria biodiversity in Italian marinated seafood salad and their interactions on the growth of Listeria monocytogenes. Food Control, 20:5, 462-468.
  • [16]. Bourıga,N., Selmi, S., Faure,E., Trabelsi, M. 2008. Changes In Proximate Composition And Lipid Quality of Atherina sp. During Sun Drying Process. Bull.Inst.Natn.Scien.Tech. Mer de Salammbo, 35: 69-72.
  • [17]. Selmi,S., Bouriga, N., Cherif, M., Toujani, M., Trabelsi, M. 2010. Effects of drying process on biochemical and microbiological quality of silverside (fish) Atherina lagunae. International Journal of Food Science and Technology 2010, 45, 1161–1168.
  • [18] Ben Smida,M.A., Bolje,A., Ouerhani,A., Barhoumi,M., Mejri, H., El Cafsi,M., Fehri-Bedoui,R. 2014. Effects of Drying on the Biochemical Composition of Atherina boyeri from the Tunisian Coast. Food and Nutrition Sciences, 5, 1396-1404.
Yıl 2018, Cilt: 2 Sayı: 1, 35 - 43, 30.04.2018

Öz

Kaynakça

  • [1]. Kucuk, F., Gulle, I., Guclu, S.S., Gumus, E., Demir, O. 2007. Eğirdir Gölü’ne sonradan giren gümüşbalığı (Atherina boyeri Risso, 1810)’nın göl ekosistemine ve balıkçılığa etkisi. I. Ulusal Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu Bildirileri, 7-9 Şubat 2006 Antalya: 119-128.
  • [2]. Ekmekci, F.G., Kirankaya , Ş.G., Gencoglu, L., Yogurtcuoglu, B.,2013. Türkiye İçsularındaki İstilacı Balıkların Güncel Durumu ve İstilanın Etkilerinin Değerlendirilmesi. Journal of Fisheries & Aquatic Sciences, 28: 105-140
  • [3]. Yegen, V., Balık, S., Bostan, H., Uysal, R. and Bilçen, E. 2006. Recent status of fish faunas in some lakes and dams in Lakes Region. I. Ulusal Balıklandırma ve Rezervuar Yönetimi Sempozyumu, Antalya: 129-139.
  • [4]. Onaran,M., A., Özdemir, N., Yılmaz, F., 2006. TheFish Fauna of Eşen Stream (Fethiye-Muğla), International Journal of Science and Technology, 1, (1), 35-41.
  • [5]. Cetinkaya, S.,Uysal, R.,Yegen,V., Cesur, M.,Bostan H., 2011. The Growth Characteristics of Sand Smelt (Atherina boyeri, Risso 1810) in Lake İznik (Turkey) Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 11: 641-648.
  • [6]. TUIK, 2016. Su Ürünleri İstatistik Verileri. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1005. (Erişim tarihi: 14.11.2017)
  • [7]. Colakoglu, F.A., Ova,G., Koseoglu,B. 2006. Taze ve işlenmiş Gümüş Balığının (Atherina boyeri Risso, 1810) Mikrobiyolojik Kalitesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi. 23:1/3, 393-395.
  • [8]. Dokuzlu, C., 1997. Marinat Hamsi Üretimi Sırasında Kullanılan Asit-Tuz Oraniarının Ürünün Mikrobiyolojik ve Organoleptik Kalitesi Üzerine Etkileri ve Raf Ömrünün belirlenmesi.Pendik Veteriner ve Mikrobiyoji Dergisi, 28,(1),81-90
  • [9]. Gumus E., Ozen M., Balci A.,Ikiz R.,Aydin B., 2009. Aynalı Sazan (Cyprinus carpio L.,1758)Yavru Yeminde Gümüş Balığı (Atherina boyeri Risso,1810)Unu Kullanımının Karaciğer Histolojisi Üzerine Etkisi. E.Ü Su Ürünleri Dergisi Cilt: 26, Sayı:1, 29-33.
  • [10]. Gümüş,E., Kaya,Y., Balcı,B.A., Aydın,B., Gülle,İ., Göküğlu,M. 2010. Replacement of Fishmeal with Sand Smelt (Atherina boyeri) Meal in Practical Diets for Nile Tilapia Fry (Oreochromis niloticus). The Israeli Journal of Aquaculture - Bamidgeh 62(3), 172-180
  • [11]. Olguoglu, I., A., 2007. Marine Edilmiş Hamside (Engraulis engrasicholus, L., 1758) Duyusal, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Değişimler. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 111s, Adana.
  • [12]. Varlik, C., M. Ugur, N. Gokoglu, H. Gun, 1993. Marinat Üretiminde Sıcaklığın Sirke/Tuz Geçişi Üzerine Etkisi, Gıda, 18 (4): 223-228.
  • [13]. Kılınc, B., Cakli, S. 2004, Marinat Teknolojisi. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi, 21 (1-2):153- 156.
  • [14]. Cetinkaya,S. 2008. Eğirdir Gölü’nden avlanan Gümüş Balığı (Atherina boyeri, Risso 1810)’ndan Marinat Yapımı ve Bazı Besinsel Özellikleri. S.D.Ü. Fen Bil. Enst. S.Ü. Avl. Ve İşl. Tekn. Anabilim Dalı, Y.Lisans Tezi, Isparta, 126s.
  • [15]. Andrighetto,C., Lombardi, A., Ferrati M., Guidi,A., Corrain,C., Arcangeli,G. 2009. Lactic acid bacteria biodiversity in Italian marinated seafood salad and their interactions on the growth of Listeria monocytogenes. Food Control, 20:5, 462-468.
  • [16]. Bourıga,N., Selmi, S., Faure,E., Trabelsi, M. 2008. Changes In Proximate Composition And Lipid Quality of Atherina sp. During Sun Drying Process. Bull.Inst.Natn.Scien.Tech. Mer de Salammbo, 35: 69-72.
  • [17]. Selmi,S., Bouriga, N., Cherif, M., Toujani, M., Trabelsi, M. 2010. Effects of drying process on biochemical and microbiological quality of silverside (fish) Atherina lagunae. International Journal of Food Science and Technology 2010, 45, 1161–1168.
  • [18] Ben Smida,M.A., Bolje,A., Ouerhani,A., Barhoumi,M., Mejri, H., El Cafsi,M., Fehri-Bedoui,R. 2014. Effects of Drying on the Biochemical Composition of Atherina boyeri from the Tunisian Coast. Food and Nutrition Sciences, 5, 1396-1404.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Zehra Arzu Becer

Sengul Bılgın

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Becer, Z. A., & Bılgın, S. (2018). THE CURRENT STATUS AND THE ECONOMIC ASSESMENT OF SAND SMELT (Atherina boyeri Risso, 1810) INTRODUCED INLAND WATER OF TURKEY. Uluslararası Çevresel Eğilimler Dergisi, 2(1), 35-43.
AMA Becer ZA, Bılgın S. THE CURRENT STATUS AND THE ECONOMIC ASSESMENT OF SAND SMELT (Atherina boyeri Risso, 1810) INTRODUCED INLAND WATER OF TURKEY. IJENT. Nisan 2018;2(1):35-43.
Chicago Becer, Zehra Arzu, ve Sengul Bılgın. “THE CURRENT STATUS AND THE ECONOMIC ASSESMENT OF SAND SMELT (Atherina Boyeri Risso, 1810) INTRODUCED INLAND WATER OF TURKEY”. Uluslararası Çevresel Eğilimler Dergisi 2, sy. 1 (Nisan 2018): 35-43.
EndNote Becer ZA, Bılgın S (01 Nisan 2018) THE CURRENT STATUS AND THE ECONOMIC ASSESMENT OF SAND SMELT (Atherina boyeri Risso, 1810) INTRODUCED INLAND WATER OF TURKEY. Uluslararası Çevresel Eğilimler Dergisi 2 1 35–43.
IEEE Z. A. Becer ve S. Bılgın, “THE CURRENT STATUS AND THE ECONOMIC ASSESMENT OF SAND SMELT (Atherina boyeri Risso, 1810) INTRODUCED INLAND WATER OF TURKEY”, IJENT, c. 2, sy. 1, ss. 35–43, 2018.
ISNAD Becer, Zehra Arzu - Bılgın, Sengul. “THE CURRENT STATUS AND THE ECONOMIC ASSESMENT OF SAND SMELT (Atherina Boyeri Risso, 1810) INTRODUCED INLAND WATER OF TURKEY”. Uluslararası Çevresel Eğilimler Dergisi 2/1 (Nisan 2018), 35-43.
JAMA Becer ZA, Bılgın S. THE CURRENT STATUS AND THE ECONOMIC ASSESMENT OF SAND SMELT (Atherina boyeri Risso, 1810) INTRODUCED INLAND WATER OF TURKEY. IJENT. 2018;2:35–43.
MLA Becer, Zehra Arzu ve Sengul Bılgın. “THE CURRENT STATUS AND THE ECONOMIC ASSESMENT OF SAND SMELT (Atherina Boyeri Risso, 1810) INTRODUCED INLAND WATER OF TURKEY”. Uluslararası Çevresel Eğilimler Dergisi, c. 2, sy. 1, 2018, ss. 35-43.
Vancouver Becer ZA, Bılgın S. THE CURRENT STATUS AND THE ECONOMIC ASSESMENT OF SAND SMELT (Atherina boyeri Risso, 1810) INTRODUCED INLAND WATER OF TURKEY. IJENT. 2018;2(1):35-43.

Environmental Engineering, Environmental Sustainability and Development, Industrial Waste Issues and Management, Global warming and Climate Change, Environmental Law, Environmental Developments and Legislation, Environmental Protection, Biotechnology and Environment, Fossil Fuels and Renewable Energy, Chemical Engineering, Civil Engineering, Geological Engineering, Mining Engineering, Agriculture Engineering, Biology, Chemistry, Physics,