Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Taze, Silaj ve Kuru Yoncanın Kuzuların Kanındaki Serbest Radikal Hasarı ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi

Yıl 2017, , 45 - 49, 28.12.2017
https://doi.org/10.29132/ijpas.320171

Öz

Bu çalışmada, taze, silaj ve kuru
yoncanın kuzuların kanındaki serbest radikal hasarı ve antioksidan sistem
üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, çalışmada 40 adet Akkaraman erkek
kuzu (yaş: 4 aylık, canlı ağırlık: 21 kg) kullanılmıştır. Araştırma rasyonları izonitrojenik
ve izokalorik olarak hazırlanmış ve rasyonlarda kullanılan yonca formu deneme
gruplarını oluşturmuştur: buğday samanı-kontrol grubu (K), taze yonca grubu
(TY), yonca silajı grubu (SY) ve kuru yonca grubu (KY). Hayvan Denemesi, 10 gün
alıştırma ve 98 gün örnekleme olmak üzere toplam 108 gün sürdürülmüştür.
Kuzuların jugular veninden kan örnekleri alınarak MDA, GSH, Cu düzeyleri ile KAT,
GSH-Px aktiviteleri ölçülmüşür.

Denemede en yüksek plazma MDA ve Cu
düzeyleri taze yonca grubunda görülürken, en düşük değerler ise kuru yonca
grubunda gözlenmiştir (P<0.05). Eritrosit KAT aktivitesi taze yonca ve silaj
grubunda yüksek, kontrol grubu ve kuru yoncada düşük bulunmuştur (P<0.05).
Tam kan GSH-Px ve GSH düzeylerinde gruplar arasında istatistiksel olarak bir
fark bulunmamıştır (P>0.05).





Sonuç olarak taze yonca ile beslenen
hayvanlarda plazma MDA düzeyinin yüksek olması yine yüksek seviyede bulunan
Cu’ın prooksidan etkisinden kaynaklanabilir. Antioksidan enzimlerden katalaz
aktivitesinin yüksek olması serbest radikal hasarına karşı artan bir savunma
şeklinde yorumlanabilir.

Kaynakça

  • Aebi, H., 1984. Catalase. In vitro. Methods in Enzymology, 105:121-126.
  • Akkuş, İ., 1995. Serbest radikaller ve fizyopatolojik etkileri, Mimoza Yay. Konya. 32-37.
  • Anjos, V.A., da Silva, F.M. Jr., Souza, M.M., 2014. Cell damage induced by copper: an explant model to study anemone cells. Toxicology in Vitro, 28:365-72.
  • Buchtik, R., Travnicek, Z., Vanco, J., 2012. In vitro cytotoxicity, DNA cleavage and SOD-mimic activity of copper (II) mixed-ligand quinolinone to complexes. Journal of Inorganic Biochemistry, 116:163-171.
  • Chavan, S., Sava, L., Saxena, V., Pillai, S., Sontakke A., Ingole D., 2005. Reduced glutathione: Importance of specimen collection. Indian Journal of Clinical Biochemistry, 20:150-152.
  • Cheeseman, K.H., Slater, T.F., 1993. An introduction to free radical biochemistry. British Medical Bulletin, 49:481-493.
  • Çerçi, İ.H., Erişir, Z., Gürdoğan, F., Seven, İ., Patır, B., Dikici, A., Kılınç, Ü., Çiftçi, M., 2011. Taze ot, silaj ve kuru ot şeklinde yedirilen yoncanın kuzularda performans, karkas ve etin duyusal özellikler üzerine etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17:107-112.
  • Çerçi, İ.H., Şahin, K., Güler, T., 1996. Ara ürün olarak silajlık mısır yetiştirilmesi ve bu mısırın iki farklı ortamda silolanmasının silaj kalitesine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10:183-191.
  • Fairbanks, V.F., Klee, G.G., 1986. Biochemical aspects of hematology. In: Tietz NW (Ed.): Textbook of clinical chemistry. WB Saunders Company, Philadelphia, 1532-1534.
  • Frank, B., 1982. Untreated barley straw in dairy cow rations. Substitution of straw for hay. Swedish Journal of Agricultural Research, 12:137-147.
  • Gaetke, L.M., Chow-Johnson, H.S., Chow C.K., 2014. Copper: toxicological relevance and mechanisms. Archives of Toxicology, 88:1929-1938.
  • Guo, H., Miao, Y.T., Xian, J.A., Qian, K., Wang, A.L., 2015. Expression profile of antioxidant enzymes in hemocytes from freshwater prawn macrobrachium rosenbergii exposed to an elevated level of copper. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, 95: 447-451.
  • Güler, T., Çerçi, İ.H., 1999. Güneş enerjisi destekli yonca kurutma ünitesinin geliştirilmesi ve elde edilen yoncaların toklular üzerine etkisi: 1. Kurutma ünitesinin verimliliği ve yonca kalitesinin belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13:309-318.
  • Güler, T., Çerçi, İ.H., 1999. Güneş enerjisi destekli yonca kurutma ünitesinin geliştirilmesi ve elde edilen yoncaların toklular üzerine etkisi: II. Kuru yoncanın toklularda sindirim, ruminalfermentasyon ve besi performansı üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13:319-326.
  • Hermes-Lima, M., Storey, J.M., Storey, K.B., 1998. Antioxidant defenses and metabolic depression. The hypothesis of preparation for oxidative stress in land snails. Comparative Biochemistry and Physiology. B-Biochemical and Molecular Biology,120:437-448.
  • Hosseinimehr, S.J., 2015. The protective effects of trace elements against side effects induced by ionize in graduation. Radiation Oncology Journal, 33:66-74.
  • Linder, M.C., 2012. The relationship of copper to DNA damage and damage prevention in humans. Mutation Research, 733:83-91.
  • Matkovics, B., Szabo, I., Varga, I.S., 1988. Determination of enzyme activities in lipid peroxidation and glutathione pathways. Laboratoriumi Diagnosztika, 15:248-249.
  • Murakami, K., Tsubouchi, R., Fukayama, M., Yoshino, M., 2014. Copper-dependent inhibition and oxidative inactivation with affinity cleavage of yeast glutathione reductase. Biometals, 27:551-8.
  • National Research Council, 1985. Nutrient requirements of sheeps. National Academy Press, 6th edition, 45-50, Washington.
  • Palanisamy, G.S., Kirk, N.M., Ackart, D.F., Shanley, C.A., Orme, I.M., Basaraba, R.J., 2011. Evidence for oxidative stress and defective antioxidant response in guinea pigs with tuberculosis. PLoSOne, 6(10):e26254.
  • Perkin-Elmer, 2000. Analytical methods for atomic absorption spectropfometry. Laboratuar El Kitabı.
  • Placer, Z.A., Cushman, L., Johnson, B.C., 1966. Estimation of products of lipid peroxidation (malonyldialdehyde) in biological fluids. Analytical Biochemistry, 16:359-364.
  • Rafeeinia, A., Tabandeh, A., Khajeniazi, S., Marjani, A.J., 2014. Serum copper, zinc and lipid peroxidation in pregnant women with preeclampsia in gorgan. The Open Biochemistry Journal, 8:83-88.
  • Romero, A., Ramos, E., de Los Rios, C., Egea, J., Del Pino, J., Reiter, R.J., 2014. A review of metal-catalyzed molecular damage: protection by melatonin. Journal of Pineal Research, 56:343-370.
  • Tatlı, P., Çerçi, İ.H., 2000. Arpa fiğ hasılının en uygun balyalama zamanının belirlenmesi ve kuzu besisinde saman yerine farklı protein kaynakları ile kullanılması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 14:143-152.
  • Toplan, S., Darıyerli, N., Özçelik, D., Akyolcu, M.C., 2003. Sıçanlarda deneysel bakır uygulamasının oksidan ve antioksidan sistemler üzerine etkileri. Cerrahpaşa Tıp Dergisi, 34:185-187.
  • White, T.W., Hembry, F.G., Reynolds, W.L., 1974. Influence of level of dehydrated coastal Bermuda grass or rice straw on digestibility. Journal of Animal Science, 38:844-849.
  • Yazar, E., Er, A., Uney, K., Bulbul, A., Avci, G.E., Elmas, M., Tras, B., 2010. Effects of drugs used in endotoxic shock on oxidative stres and organ damage markers. Free Radical Research, 44:397-402.

Effects of Fresh, Ensiled and Dried Alfalfa on Free Radical Damage and Some Antioxidants in the Blood of Lambs

Yıl 2017, , 45 - 49, 28.12.2017
https://doi.org/10.29132/ijpas.320171

Öz

In this study, the effects of fresh, ensiled and dried alfalfa were
investigated on free radical damage and antioxidant system. For this purpose, a
total of 40 Akkaraman male lambs (age: 4 months, body weight: 21 kg) were used.
Experimental rations were prepared as isonitrogenous and isoenergetic and, the
alfalfa form using in rations were composed the experimental groups: wheat
straw- Control group (K), fresh alfalfa group (TY), ensiled alfalfa group (SY)
and dried alfalfa group (KY). The animal experiment was maintained for 108 days
as 10 days of adaptation and 98 days of sampling. The lambs’ blood samples were
taken from the jugular vein and MDA, GSH, Cu levels and KAT, GSH-Px activities
were measured.

In the trial, it was shown that the lowest levels of MDA and Cu in
plasma were in dried alfalfa while the highest levels were in fresh alfalfa
(P<0.05). Erythrocyte CAT activity was higher in fresh and ensiled alfalfa
while it was lower in control group and dried alfalfa (P<0.05). Differences
in levels of whole blood GSH-Px and GSH were not significant among the
treatments (P>0.05).





In conclusion, high levels of plasma MDA in animals fed with fresh
alfalfa may be due to the prooxidant effect of Cu at high level. To be at high
level of catalase activity from antioxidant enzymes can be interpreted as an
increasing defense against free radical damage.

Kaynakça

  • Aebi, H., 1984. Catalase. In vitro. Methods in Enzymology, 105:121-126.
  • Akkuş, İ., 1995. Serbest radikaller ve fizyopatolojik etkileri, Mimoza Yay. Konya. 32-37.
  • Anjos, V.A., da Silva, F.M. Jr., Souza, M.M., 2014. Cell damage induced by copper: an explant model to study anemone cells. Toxicology in Vitro, 28:365-72.
  • Buchtik, R., Travnicek, Z., Vanco, J., 2012. In vitro cytotoxicity, DNA cleavage and SOD-mimic activity of copper (II) mixed-ligand quinolinone to complexes. Journal of Inorganic Biochemistry, 116:163-171.
  • Chavan, S., Sava, L., Saxena, V., Pillai, S., Sontakke A., Ingole D., 2005. Reduced glutathione: Importance of specimen collection. Indian Journal of Clinical Biochemistry, 20:150-152.
  • Cheeseman, K.H., Slater, T.F., 1993. An introduction to free radical biochemistry. British Medical Bulletin, 49:481-493.
  • Çerçi, İ.H., Erişir, Z., Gürdoğan, F., Seven, İ., Patır, B., Dikici, A., Kılınç, Ü., Çiftçi, M., 2011. Taze ot, silaj ve kuru ot şeklinde yedirilen yoncanın kuzularda performans, karkas ve etin duyusal özellikler üzerine etkisi. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17:107-112.
  • Çerçi, İ.H., Şahin, K., Güler, T., 1996. Ara ürün olarak silajlık mısır yetiştirilmesi ve bu mısırın iki farklı ortamda silolanmasının silaj kalitesine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10:183-191.
  • Fairbanks, V.F., Klee, G.G., 1986. Biochemical aspects of hematology. In: Tietz NW (Ed.): Textbook of clinical chemistry. WB Saunders Company, Philadelphia, 1532-1534.
  • Frank, B., 1982. Untreated barley straw in dairy cow rations. Substitution of straw for hay. Swedish Journal of Agricultural Research, 12:137-147.
  • Gaetke, L.M., Chow-Johnson, H.S., Chow C.K., 2014. Copper: toxicological relevance and mechanisms. Archives of Toxicology, 88:1929-1938.
  • Guo, H., Miao, Y.T., Xian, J.A., Qian, K., Wang, A.L., 2015. Expression profile of antioxidant enzymes in hemocytes from freshwater prawn macrobrachium rosenbergii exposed to an elevated level of copper. Bulletin of Environmental Contamination and Toxicology, 95: 447-451.
  • Güler, T., Çerçi, İ.H., 1999. Güneş enerjisi destekli yonca kurutma ünitesinin geliştirilmesi ve elde edilen yoncaların toklular üzerine etkisi: 1. Kurutma ünitesinin verimliliği ve yonca kalitesinin belirlenmesi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13:309-318.
  • Güler, T., Çerçi, İ.H., 1999. Güneş enerjisi destekli yonca kurutma ünitesinin geliştirilmesi ve elde edilen yoncaların toklular üzerine etkisi: II. Kuru yoncanın toklularda sindirim, ruminalfermentasyon ve besi performansı üzerine etkisi. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13:319-326.
  • Hermes-Lima, M., Storey, J.M., Storey, K.B., 1998. Antioxidant defenses and metabolic depression. The hypothesis of preparation for oxidative stress in land snails. Comparative Biochemistry and Physiology. B-Biochemical and Molecular Biology,120:437-448.
  • Hosseinimehr, S.J., 2015. The protective effects of trace elements against side effects induced by ionize in graduation. Radiation Oncology Journal, 33:66-74.
  • Linder, M.C., 2012. The relationship of copper to DNA damage and damage prevention in humans. Mutation Research, 733:83-91.
  • Matkovics, B., Szabo, I., Varga, I.S., 1988. Determination of enzyme activities in lipid peroxidation and glutathione pathways. Laboratoriumi Diagnosztika, 15:248-249.
  • Murakami, K., Tsubouchi, R., Fukayama, M., Yoshino, M., 2014. Copper-dependent inhibition and oxidative inactivation with affinity cleavage of yeast glutathione reductase. Biometals, 27:551-8.
  • National Research Council, 1985. Nutrient requirements of sheeps. National Academy Press, 6th edition, 45-50, Washington.
  • Palanisamy, G.S., Kirk, N.M., Ackart, D.F., Shanley, C.A., Orme, I.M., Basaraba, R.J., 2011. Evidence for oxidative stress and defective antioxidant response in guinea pigs with tuberculosis. PLoSOne, 6(10):e26254.
  • Perkin-Elmer, 2000. Analytical methods for atomic absorption spectropfometry. Laboratuar El Kitabı.
  • Placer, Z.A., Cushman, L., Johnson, B.C., 1966. Estimation of products of lipid peroxidation (malonyldialdehyde) in biological fluids. Analytical Biochemistry, 16:359-364.
  • Rafeeinia, A., Tabandeh, A., Khajeniazi, S., Marjani, A.J., 2014. Serum copper, zinc and lipid peroxidation in pregnant women with preeclampsia in gorgan. The Open Biochemistry Journal, 8:83-88.
  • Romero, A., Ramos, E., de Los Rios, C., Egea, J., Del Pino, J., Reiter, R.J., 2014. A review of metal-catalyzed molecular damage: protection by melatonin. Journal of Pineal Research, 56:343-370.
  • Tatlı, P., Çerçi, İ.H., 2000. Arpa fiğ hasılının en uygun balyalama zamanının belirlenmesi ve kuzu besisinde saman yerine farklı protein kaynakları ile kullanılması. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 14:143-152.
  • Toplan, S., Darıyerli, N., Özçelik, D., Akyolcu, M.C., 2003. Sıçanlarda deneysel bakır uygulamasının oksidan ve antioksidan sistemler üzerine etkileri. Cerrahpaşa Tıp Dergisi, 34:185-187.
  • White, T.W., Hembry, F.G., Reynolds, W.L., 1974. Influence of level of dehydrated coastal Bermuda grass or rice straw on digestibility. Journal of Animal Science, 38:844-849.
  • Yazar, E., Er, A., Uney, K., Bulbul, A., Avci, G.E., Elmas, M., Tras, B., 2010. Effects of drugs used in endotoxic shock on oxidative stres and organ damage markers. Free Radical Research, 44:397-402.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mine Erişir

Ünal Kılınç Bu kişi benim

Mehtap Özçelik Bu kişi benim

Mehmet Çiftçi

İbrahim Halil Çerçi

Fulya Benzer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 9 Haziran 2017
Kabul Tarihi 10 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Erişir, M., Kılınç, Ü., Özçelik, M., Çiftçi, M., vd. (2017). Taze, Silaj ve Kuru Yoncanın Kuzuların Kanındaki Serbest Radikal Hasarı ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi. International Journal of Pure and Applied Sciences, 3(2), 45-49. https://doi.org/10.29132/ijpas.320171
AMA Erişir M, Kılınç Ü, Özçelik M, Çiftçi M, Çerçi İH, Benzer F. Taze, Silaj ve Kuru Yoncanın Kuzuların Kanındaki Serbest Radikal Hasarı ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi. International Journal of Pure and Applied Sciences. Aralık 2017;3(2):45-49. doi:10.29132/ijpas.320171
Chicago Erişir, Mine, Ünal Kılınç, Mehtap Özçelik, Mehmet Çiftçi, İbrahim Halil Çerçi, ve Fulya Benzer. “Taze, Silaj Ve Kuru Yoncanın Kuzuların Kanındaki Serbest Radikal Hasarı Ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi”. International Journal of Pure and Applied Sciences 3, sy. 2 (Aralık 2017): 45-49. https://doi.org/10.29132/ijpas.320171.
EndNote Erişir M, Kılınç Ü, Özçelik M, Çiftçi M, Çerçi İH, Benzer F (01 Aralık 2017) Taze, Silaj ve Kuru Yoncanın Kuzuların Kanındaki Serbest Radikal Hasarı ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi. International Journal of Pure and Applied Sciences 3 2 45–49.
IEEE M. Erişir, Ü. Kılınç, M. Özçelik, M. Çiftçi, İ. H. Çerçi, ve F. Benzer, “Taze, Silaj ve Kuru Yoncanın Kuzuların Kanındaki Serbest Radikal Hasarı ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi”, International Journal of Pure and Applied Sciences, c. 3, sy. 2, ss. 45–49, 2017, doi: 10.29132/ijpas.320171.
ISNAD Erişir, Mine vd. “Taze, Silaj Ve Kuru Yoncanın Kuzuların Kanındaki Serbest Radikal Hasarı Ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi”. International Journal of Pure and Applied Sciences 3/2 (Aralık 2017), 45-49. https://doi.org/10.29132/ijpas.320171.
JAMA Erişir M, Kılınç Ü, Özçelik M, Çiftçi M, Çerçi İH, Benzer F. Taze, Silaj ve Kuru Yoncanın Kuzuların Kanındaki Serbest Radikal Hasarı ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2017;3:45–49.
MLA Erişir, Mine vd. “Taze, Silaj Ve Kuru Yoncanın Kuzuların Kanındaki Serbest Radikal Hasarı Ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi”. International Journal of Pure and Applied Sciences, c. 3, sy. 2, 2017, ss. 45-49, doi:10.29132/ijpas.320171.
Vancouver Erişir M, Kılınç Ü, Özçelik M, Çiftçi M, Çerçi İH, Benzer F. Taze, Silaj ve Kuru Yoncanın Kuzuların Kanındaki Serbest Radikal Hasarı ve Bazı Antioksidanlar Üzerine Etkisi. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2017;3(2):45-9.

154501544915448154471544615445