Yazım Kuralları

IJPS araştırma makaleleri, incelemeler, kitap/rapor özeti ve editöre mektup olmak üzere dört tür gönderiyi kabul etmektedir. 

IJPS ÖRNEK Şablonuna https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/13057  linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

IJPS'ye gönderilen çalışmalar, Chicago Stil Kılavuzu'nda (16. edisyon) açıklanan kurallara göre sayfa içi tam dipnot formatına uygun olarak hazırlanmalıdır. Yazım için Merriam-Webster's Collegiate Dictionary ve Türk Dil Kurumu Yazım Kılavuzu referans olarak alınabilir.

Yayımlanmak üzere dergiye gönderilen makaleler ve kitap özetleri, tablo ve şekiller ile referanslar ve kaynakça dahil olmak üzere 10.000 kelimeyi geçmemelidir. Makale Başlıkları, normal tümce düzenine göre 14 pt. bold ve  ortalı olarak yazılmalıdır.

IJPS, İngilizce veya Türkçe dillerinden birinde hazırlanmış olan gönderileri kabul eder. Türkçe makalelerin başında 125-130 kelime civarı İngilizce özet bulunmalı, Özetler tek satır aralıklı, 11 pt ile italik yazılmalıdır.  Beşinci ciltten itibaren Türkçe hazırlanmış makalelerin sonuna 500-700 kelime civarı İngilizce genişletilmiş özet eklenmesi kararı alınmıştır. 

Ana metin 1,5 satır aralığında, 12 pt. Times New Roman yazı tipi kullanılarak yazılmalı ve 1,25 paragraf girintisi verilmelidir. 

Dipnotlar ise 10 pt, Times New Roman yazı tipi ile ve tek aralıkla yazılmalıdır.

Ana metinden sonra tek satır aralığı, 11 pt. büyüklüğü ile Times New Roman yazı tipinde yazılan kaynakça yer almalıdır.

Değerlendirilmek üzere dergiye gönderilen makalelerde yazar(lar) ve iletişim bilgisine yer verilmemeli, bu bilgiler ayrıca hazırlanacak olan kapak sayfasında yer almalıdır.

Kapak sayfası ana metinden ayrı olarak yine Word formatında sisteme yüklenmeli sayfaya ortalı biçimde 14 pt. büyüklüğünde Time New Roman yazı tipi ile makalenin başlığı yazıldıktan sonra altına yazar(lar)ın İsim ve soy isimleri ile  ORCID; altına kurum ve bölüm bilgisi; en alt satıra ise iletişim bilgileri yazılmalıdır.

Ana metin numara vererek “Giriş” bölümü ile başlamalıdır. Bu bölümde araştırmanın önemine, bu konuda daha önce yapılan araştırmalar hakkında özet bilgilere, araştırmanın temel sorunsalı ya da hipotezine  yer verilmeli ve araştırmanın yönteminden söz edilmelidir. Girişten sonra yer alacak ana başlıklar uygun biçimde numaralandırılarak normal tümce düzeninde koyu yazılmalı, ana başlıkları takip eden alt başlıklar ise uygun biçimde numaralandırılarak koyu yazılmalıdır.

IJPS’de yer verilecek kitap özetleri ve incelemeler, önemli metodolojik veya ampirik katkılara odaklanmış orijinal araştırmaların kısa raporlarıdır. Bu, yeni ampirik bulgular, metodolojik ilerlemeler, teorik argümanlar ve ayrıca alanı ileriye taşıyan önceki çalışmaların yorum ve uzantılarını içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir.  

IJPS’ye gönderilen editöre yazılmış mektuplar makaleler gibi özlü biçimde yazılmış ve bilimsel metinler olup makalelerle aynı standartlara tabidirler. Bu tür yazılar 2-4 sayfayı aşmamalı ve 1500 kelimeden az, 3000 kelimeden fazla olmamalıdır.

Dergide yayımlanmış makalelere yönelik yorum içeren mektuplar ise bilimsel alana katkı yapmaya odaklanmalı ve gereksiz yere saldırılar ve kişilik haklarının ihlalinden kaçınmalıdır.

Dergiye iletilecek olan tüm gönderiler Microsoft Word formatında (PDF değil) yüklenmeli ve ortalı olmak üzere sayfa numarası verilmelidir. IJPS tüm araştırmacıları Mendeley, Zotero veya Endnote gibi referans programlarını kullanmaya teşvik etmektedir.


Atıf ve Kaynakça Düzeni

Alıntılar, Chicago El Kitabı (16. edisyon) yönergelerine uygun, noktalama işaretleri sonrasında üst simge ile rakamsal  olarak sıralandırılmalıdır. Bir referansın ilk atıfı, tam bibliyografik bilgileri içermelidir. Sonraki alıntılar için yazar adı, başlık ve sayfa numarası gibi kısaltılmış bir bibliyografik form kullanılmalıdır. Tekrar eden alıntılar için a.g.e/Ibid. kısaltması kullanılabilir.  Yaygın olarak kullanılan atıf örnekleri aşağıda sıralanmıştır:

     


a) Tek yazarlı kitaba atıf düzeni

       Joseph S. Nye, Soft Power: The Means to Success in World Politics, 1. bs (New York: Public Affairs, 2004), 48-49.


Tekrarlı atıf düzeni

       Nye, Soft Power, 100.


Kaynakça düzeni

       Nye, Joseph S. Soft Power: The Means to Success in World Politics. 1. bs. New York: Public Affairs, 2004.



b) Çok yazarlı kitaba atıf düzeni


 İki veya üç yazarlı ise:

       Joshua S. Goldstein ve Jon C. Pevehouse, Uluslararası İlişkiler (Ankara: BB101 Yayınları, 2015), 299.


Timothy Dunne, Milja Kurki ve Steve Smith, International Relations Theories: Discipline and Diversity, 3. bs (Oxford: Oxford University Press, 2013), 26.



Üçten fazla yazarlı ise:

       Michael Roskin vd., Political Science: An Introduction, 13. bs (New York: Pearson Longman, 2014).



Tekrarlı atıf düzeni

       Goldstein ve Pevehouse, Uluslararası İlişkiler, 301.

     Dunne, Kurki ve Smith, International Relations Theories, 29.

     Roskin vd., Political Science, 9.



Kaynakça düzeni


     İki veya üç yazarlı ise:

      Goldstein, Joshua S. ve Jon C. Pevehouse. Uluslararası İlişkiler. Ankara: BB101 Yayınları, 2015.

     Dunne, Timothy, Milja Kurki ve Steve Smith. International Relations Theories: Discipline and Diversity. 3. bs. Oxford: Oxford University Press, 2013.


      Üçten fazla yazarlı ise:

      Roskin, Michael, Robert L. Cord, James A. Mederios ve Walter S. Jones. Political Science: An Introduction. 13. bs. NewYork: Pearson Longman, 2014.


c) Bilimsel bir dergideki tek yazarlı makaleye atıf düzeni

      Christopher Layne, “The Unipolar Illusion: Why New Great Powers Will Rise”, International Security 17, sy. 4 (1993): 8-9.


      Tekrarlı atıf düzeni

       Layne, "The Unipolar Illusion," 21-22.


Kaynakça düzeni

     Layne, Christopher. “The Unipolar Illusion: Why New Great Powers Will Rise”. International Security 17, sy. 4 (1993): 5-51.


d) Bilimsel bir dergide çok yazarlı makaleye atıf düzeni

     John S. Duffield vd., “Isms and Schisms: Culturalism versus Realism in Security Studies”, International Security 24, sy. 1 (1999): 156.


Tekrarlı atıf düzeni

       Duffield vd., "Isms and Schisms," 158.


Kaynakça düzeni

       Duffield, John S., Theo Farrell, Richard Price ve Michael C. Desch. “Isms and Schisms: Culturalism versus Realism in Security Studies”. International Security 24, sy. 1 (1999): 156-80.


e) Editoryal bir kitaptaki kitap bölümüne atıf düzeni


Wolfgang Kersting, “Politika, Özgürlük ve Düzen: Kant’ın Politika Felsefesi”, Kant Felsefesinin Politik Evreni içinde, ed. Hakan Çörekçioğlu, 1. bs (İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi 
Yayınları, 2010), 60.


Tekrarlı atıf düzeni
Kersting, "Politika, Özgürlük ve Düzen," 71.


Kaynakça düzeni

    Kersting, Wolfgang. “Politika, Özgürlük ve Düzen: Kant’ın Politika Felsefesi”. Kant Felsefesinin Politik Evreni içinde, Editör: Hakan Çörekçioğlu, 1. bs, 57-79. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2010.


f) Başka bir dilden Türkçeye çevrilmiş kitaba atıf düzeni

      Barrington Moore, Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri: Çağdaş Dünyanın Yaratılmasında Soylunun ve Köylünün Rolü, çev. Şirin Tekeli ve Alaeddin Şenel, 1. bs (Ankara: V Yayınları, 1989).


Tekrarlı atıf düzeni
Moore, Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri, 25.


Kaynakça düzeni

Moore, Barrington. Diktatörlüğün ve Demokrasinin Toplumsal Kökenleri: Çağdaş Dünyanın Yaratılmasında Soylunun ve Köylünün Rolü. Çeviren: Şirin Tekeli ve Alaeddin Şenel. 1. bs. Ankara: V Yayınları, 1989.


g) İnternet kaynağına atıf düzeni

     Colin P. Clarke ve Ariane M. Tabatabai, “Is Major Realignment Taking Place in the Middle East?”, Foreign Affairs, 2018, https://www.foreignaffairs.com/print/1123309 (19.11.2018).



Tekrarlı atıf düzeni

Clarke ve Tabatabai, "Is Major Realignment Taking Place."


Kaynakça düzeni
Clarke, Colin P. ve Ariane M. Tabatabai. “Is Major Realignment Taking Place in the Middle East?” Foreign Affairs, 2018. https://www.foreignaffairs.com/print/1123309 (19.11.2018).


h) Yüksek lisans veya doktora tezine atıf düzeni

     Fareed Zakaria, “The Rise of a Great Power: National Strength, State Structure and American Foreign Policy, 1865-1908” (Yayımlanmamış Doktora Tezi, Harvard University, 1993).


Tekrarlı atıf düzeni
Zakaria "The Rise of a Great Power," 70.


Kaynakça düzeni
Zakaria, Fareed. “The Rise of a Great Power: National Strength, State Structure and American Foreign Policy, 1865-1908”. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Harvard University, 1993.


i) Rapora veya bildiriye atıf düzeni

     Jack L. Snyder, “The Soviet Strategic Culture : Implications for Limited Nuclear Operations”, Report, Published Research (Santa Monica: Rand Corporation, 1977).



Tekrarlı atıf düzeni

       Snyder, "The Soviet Strategic Culture."



Kaynakça düzeni 

     Snyder, Jack L. “The Soviet Strategic Culture : Implications for Limited Nuclear Operations”. Report. Published Research. Santa Monica: Rand Corporation, 1977.


j) Gazeteye veya dergiye atıf düzeni

       Naşit Uluğ, “Müttefikler İçin Çıkar Yol Müzakere Masasına Oturmaktı...”, Akşam, 30 Mart 1964, 5.


Tekrarlı atıf düzeni

     Uluğ, "Müttefikler için Çıkar Yol."


Kaynakça düzeni

       Uluğ, Naşit. “Müttefikler İçin Çıkar Yol Müzakere Masasına Oturmaktı...”. Akşam. 30 Mart 1964.

23370

Veri Paylaşım Politikası
Bu dergi, yazarları bilimsel etik ve atıf kuralları ile kişisel hakların korunmasına yönelik evrensel ve yasal kriterler çerçevesinde kalırken araştırmaları sonucunda elde ettikleri verileri paylaşmaya teşvik etmektedir. Bu bağlamda IJPS, Budapeşte Açık Erişim Girişimi Deklarasyonunu (2001) benimser.