Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bilimsel Araştırmalarda Yapısal Etmenler ve Evreler

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 1, 98 - 112, 30.06.2012

Öz

ÇeĢitli nedenlerle ilgi duyulan bir konu hakkında bir soru sorulması; sorudan hareketle o konu üzerinde düĢünülmesi ve söz konusu soruya yanıt verilmesi; birçok çalıĢmanın yürütülmesini ve bir süreci gerektirmektedir. Bu süreç, kısaca, bilimsel araĢtırma süreci olarak adlandırılmakta ve bu çalıĢmanın konusunu oluĢturmaktadır.Söz konusu soruyu doğru yanıtlamak; gerçek verilere ulaĢmayı ve uygun bir araĢtırma yöntemini belirlemeyi zorunlu kılmaktadır. Çünkü doğru bilgiye ulaĢmak, kaliteli bir araĢtırmayı gerçekleĢtirmek demektir. Bu bağlamda çalıĢmanın yöntemi, dolaylı araĢtırma yöntemidir denilebilir.Bu araĢtırmanın amacı, bilimsel bir araĢtırmada geçen kavramları tanımlamak ve epistemolojik olarak araĢtırma sürecinin bağlı olduğu araĢtırma kuramlarını açıklamaktır. Bu yönüyle de araĢtırma, kuramsal bir çalıĢmadır. Sonuç olarak, iyi bir araĢtırmanın gerçekleĢtirilebilmesi için; araĢtırma sorularının, hipotezlerin, araĢtırma yöntem ve tekniklerinin kısacası araĢtırma sorunsalının belirlenmesi gerektiği yargısına varılmıĢtır

Kaynakça

  • Balso, M. D. ve Lewis, A. D. (2007) Recherche en Sciences Humaines une Initiation a la Méthodologie, Modulo, Montréal (Québec). Böke, K. (2009), Sosyal Bilimlerde Araştırma, Kaan Böke (Der.) Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: 3-32. İstanbul: Alfa. Hançerlioğlu, O. (1992) Türk Dili Sözlüğü, Remzi Kitapevi, İstanbul. Mailhot, M. O. (2005), Les Etapes d’un Trvail de Recherche, Institut Reinemarie. Roger, A. G. ve Raoul, K. R. (2010) Cours d‟Initiation a la Méthodologie de Recherche, Ecole Pratique de la Chambre de Commerce et d‟Industrie, Abidjan. Tremblay, R.R. ve Y. Perrier (2006), Outils et Methodes de Travail Intellectuel, les Edstsons de la Cheneliere inc.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aydın Usta

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2012
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Usta, A. (2012). Bilimsel Araştırmalarda Yapısal Etmenler ve Evreler. İnönü Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 98-112.

İnönü Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.