BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’nin Güney, Güneybatı ve Batı Bölgelerindeki Rüzgar Enerjisi Potansiyeli

Yıl 2010, Cilt: 30 Sayı: 1 - Cilt: 30 Sayı: 1, 1 - 12, 01.03.2010

Öz

Bu çalışmada, Türkiye’nin güney, güneybatı ve batı kıyısında bulunan Akhisar, Bababurnu, Belen, Datça, Foça, Gelendost, Gelibolu, Gökçeada ve Söke kısımlarındaki rüzgar enerjisi potansiyeli istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Kullanılan rüzgar hızı verileri, Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) tarafından elde edilmiştir. Bölgelerin rüzgar enerjisi potansiyeli araştırmasında Weibull ve Rayleigh dağılım fonksiyonlarının yanında WAsP (Wind Atlas Analysis and Application Program) paket programı kullanılmıştır. Bu modellerle ve programla elde edilen değerler ölçülen verilerle karşılaştırılmıştır. Weibull modeli ve WAsP programı ile elde edilen değerler Rayleigh modeli ile elde edilen değerlere göre tüm istasyonlar için daha iyi sonuçlar vermiştir. Sonuç olarak incelenen bu bölgelerin rüzgar enerjisi potansiyelleri oldukça yüksek bulunmuş ve rüzgar türbini kurulmasına uygun bölgeler olduğu tespit edilmiştir

Wind Energy Density in the Southern, Southwestern and Western Region of Turkey

Yıl 2010, Cilt: 30 Sayı: 1 - Cilt: 30 Sayı: 1, 1 - 12, 01.03.2010

Öz

In this study, wind energy density of Akhisar, Bababurnu, Belen, Datça, Foça, Gelendost, Gelibolu, Gökçeada and Söke districts which are located in the southern, southwestern and western region of Turkey, was investigated statistically. The measured data were collected by the General Directorate of Electrical Power Resources Survey Administration (EIE). The Weibull and Rayleigh probability density functions, and the WAsP (Wind Atlas Analysis and Application Program) packet program were used. The results obtained with these models were compared with the measured data. The Weibull model and WAsP program provide better power density estimations than Rayleigh model for all stations. Finally, it is found that these regions have a reasonable wind power potential and they are suitable for the plantation of wind energy turbines

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA78YB49FZ
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mehmet Bilgili Bu kişi benim

Beşir Şahin Bu kişi benim

Erdoğan Şimşek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2010
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 30 Sayı: 1 - Cilt: 30 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bilgili, M., Şahin, B., & Şimşek, E. (2010). Türkiye’nin Güney, Güneybatı ve Batı Bölgelerindeki Rüzgar Enerjisi Potansiyeli. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, 30(1), 1-12.
AMA Bilgili M, Şahin B, Şimşek E. Türkiye’nin Güney, Güneybatı ve Batı Bölgelerindeki Rüzgar Enerjisi Potansiyeli. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. Mart 2010;30(1):1-12.
Chicago Bilgili, Mehmet, Beşir Şahin, ve Erdoğan Şimşek. “Türkiye’nin Güney, Güneybatı Ve Batı Bölgelerindeki Rüzgar Enerjisi Potansiyeli”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi 30, sy. 1 (Mart 2010): 1-12.
EndNote Bilgili M, Şahin B, Şimşek E (01 Mart 2010) Türkiye’nin Güney, Güneybatı ve Batı Bölgelerindeki Rüzgar Enerjisi Potansiyeli. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 30 1 1–12.
IEEE M. Bilgili, B. Şahin, ve E. Şimşek, “Türkiye’nin Güney, Güneybatı ve Batı Bölgelerindeki Rüzgar Enerjisi Potansiyeli”, Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi, c. 30, sy. 1, ss. 1–12, 2010.
ISNAD Bilgili, Mehmet vd. “Türkiye’nin Güney, Güneybatı Ve Batı Bölgelerindeki Rüzgar Enerjisi Potansiyeli”. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi 30/1 (Mart 2010), 1-12.
JAMA Bilgili M, Şahin B, Şimşek E. Türkiye’nin Güney, Güneybatı ve Batı Bölgelerindeki Rüzgar Enerjisi Potansiyeli. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2010;30:1–12.
MLA Bilgili, Mehmet vd. “Türkiye’nin Güney, Güneybatı Ve Batı Bölgelerindeki Rüzgar Enerjisi Potansiyeli”. Isı Bilimi Ve Tekniği Dergisi, c. 30, sy. 1, 2010, ss. 1-12.
Vancouver Bilgili M, Şahin B, Şimşek E. Türkiye’nin Güney, Güneybatı ve Batı Bölgelerindeki Rüzgar Enerjisi Potansiyeli. Isı Bilimi ve Tekniği Dergisi. 2010;30(1):1-12.