The family institution is the beginning of the socialization process and part of social life. The complex bounds between society and family make it impossible to isolate the home as a private space. The family is the area where the child learns the concept of cultural norms and social mentality. Due to the complex relationship established by the family with the society, the child learns the normative codes of the culture in the socialization process. As society changes, the family structure also transforms. This is a two-way conversation.
Films are human stories embellished with cultural codes. The representations on the screen are presented as aesthetic projections of real life. In this context, film universes and character representations established between reality and fiction carry codes and mentality pieces related to many phenomena such as family, marriage, and love in social life.
The cinematic representation of the family, which is defined as the basic unit of social life today, will create pieces of opinion that bear similarities or contrasts between real-life and fictional stories in the minds of the audience. The parts of the private spaces reflected on the
Aile kurumu, sosyalleşme sürecinin başlangıcı ve sosyal hayatın bir parçasıdır. Toplum ve aile arasındaki karmaşık sınırlar, evi özel bir alan olarak izole etmeyi imkânsız hale getirir. Aile, çocuğun kültürel normlar ve sosyal zihniyet kavramını öğrendiği alandır. Ailenin toplumla kurduğu karmaşık ilişki nedeniyle çocuk, sosyalleşme sürecinde kültürün normatif kodlarını öğrenir. Toplum değiştikçe aile yapısı da dönüşmektedir. Bu çift yönlü bir ilişkidir.
Filmler kültürel kodlarla süslenmiş insan hikayeleridir. Ekrandaki temsiller, gerçek hayatın estetik izdüşümleri olarak sunulur. Bu bağlamda gerçeklik ile kurgu arasında kurulan film evrenleri ve karakter temsilleri, toplumsal hayatta aile, evlilik, aşk gibi pek çok olguya ilişkin kodlar ve zihniyet parçaları taşır.
Günümüzde toplumsal yaşamın temel birimi olarak tanımlanan ailenin sinemasal temsili, izleyicinin zihninde gerçek yaşam ile kurgusal öyküler arasında benzerlikler ya da zıtlıklar taşıyan görüşler oluşturacaktır. Özel alanların ekrana yansıyan bölümleri de Türkiye'deki aile yapısına ilişkin tarihsel dönüşümün izlerini taşımaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Temmuz 2022 |
Gönderilme Tarihi | 12 Mayıs 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Uluslararası Sosyal Bilimler ve Sanat Araştırmaları Dergisi
ISSN: 2792-0968
Makale Çağrısı – Temmuz 2024
(Cilt 3 – Sayı 1)
Değerli Bilim İnsanları ve Araştırmacılar,
Yayın hayatına 2022 yılında 1. Cilt 1. Sayısı ile başlayan Uluslararası Sosyal Bilimler ve Sanat Araştırmaları Dergisi, Ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki yayın yapan açık erişimli çift hakem sürecine tabi uluslararası akademik bir dergidir. Dergimiz, iletişim biliminin diğer disiplinler ile ilişkilerinin, farklı perspektiflerden hareketle, alana katkı sağlayacak, kuramsal temeli kuvvetli, yeni ve özgün akademik araştırmalarla desteklendiği tarih, sosyoloji, psikoloji, felsefe, arkeoloji, sanat tarihi, davranış bilimleri, dil bilimi, edebiyat ve güzel sanatlar gibi disiplinlerine ait olan teorik ve/veya uygulamalı özgün ve derleme makaleler yayımlamaktadır. Makaleler için başvuru ve yayın sürecinde herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Yayın Süreci
Makalelerin süreçlerine yönelik tüm yazarlar düzenli bir şekilde bilgilendirilmektedir. Dergiye gönderilen makaleler editör kurulu ön değerlendirme süreci sonrası alan editörlerine yönlendirilerek yine alan uzmanı iki hakeme gönderilmektedir. Hakem geri dönüşleri 6-8 hafta arasında değişmektedir. Hakemlerden gelen değerlendirme raporları doğrultusunda makalenin yayımlanmasına, yazardan düzeltme istenmesine ya da makalenin geri çevrilmesine karar verilmektedir. Kabul alan makaleler sıradaki sayı için yayın sürecine girmektedir. Süreçle ilgili detaylı bilgiye https://dergipark.org.tr/tr/pub/issar adresinden erişilebilir.
Makale başvurularınızı DergiPark sistemi üzerinden https://dergipark.org.tr/tr/pub/issar bağlantısını kullanarak gönderebilirsiniz. Gönderilecek makalelerin derginin ana sayfasında yer alan “Makale Yazım Kuralları” kısmında belirtilen esaslara uygun şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Katkılarınız için şimdiden teşekkür ederiz.
Saygılarımızla
Uluslararası Sosyal Bilimler ve Sanat Araştırmaları Dergisi Editör Kurulu
Adres: Yakın Doğu Üniversitesi, İletişim Araştırmaları Merkezi Lefkoşa
E-Posta: issar.info@neu.edu.tr
Internet: https://dergipark.org.tr/tr/pub/issar