BibTex RIS Kaynak Göster

Kıbrıs Sorununun Siyasi Boyutu

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 4, 9 - 20, 01.12.2013

Öz

AB’nin Türkiye ile kolay olmayan ilişkisi Kıbrıs’ın birleşmesi üzerine temel prensip anlaşmazlıkları nedeniyle daha da karmaşık bir hale geliyor. Kıbrıs hakkında çözülmeyen anlaşmazlık, Türkiye ile AB üyeliği konusunda müzakerelerin devam edip etmemesi konusundaki soruyu akla getirmektedir. AB aynı zamanda, Kıbrıs gibi, Türk limanlarının Kıbrıs gemilerine de açılmasını talep etmektedir. Türkiye bunu reddetmekte ve Kuzey Kıbrıs’ın Avrupa Birliği ile doğrudan ticaret yapmasına izin verilmesini istemektedir. AB, Kuzey Kıbrıs’ı tanımamak için bunu reddetmektedir. Problem, adanın 2004 yılında yeniden birleşmeyi kabul etmeyen Rum kesiminin Avrupa Birliğine alınmasında yatmaktadır. Bu tarihten beri Güney Kıbrıs Türkiye’nin AB üyeliğini bloke etmektedir.

Die Politische Dimension Des Zypernkonfliktes

Yıl 2013, Cilt: 2 Sayı: 4, 9 - 20, 01.12.2013

Öz

The uneasy relation of EU with Turkey becomes more complicated because of the basic principle conflicts on rejoining of Cyprus. The unsettled conflict about Cyprus reminds us the question on whether negotiations about Turkey and EU membership will continue. Meanwhile, EU, like Cyprus, demands opening of Turkish ports to Cyprus ships. Turkey refuses this demand and wants giving of permission to the Northern Cyprus to make direct trading with the European Union. EU refuses this because it does not want to recognize the Northern Cyprus. The problem is acceptance of the Greek populated southern part of Cyprus that did not accept rejoining to the European Union in 2004. Since that date, the Southern Cyprus blocks the EU membership of Turkey.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hakan Özkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 2 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Özkan, H. (2013). Kıbrıs Sorununun Siyasi Boyutu. İnsan Ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 2(4), 9-20.
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.