Lactic acid is used in various industrial areas such as the food, pharmaceutical, textile and other chemical
industries. In this study, 49 lactic acid bacteria were isolated from oral microbiota of voluntary patients.
These isolates were screened for their lactic acid production abilities. The isolate which has a high
potential for lactic acid production was selected. The optimal conditions for lactic acid production by
Lactobacillus brevis were determined. According to the results obtained, sucrose as carbon source, 50
g/L of sucrose amount, diammonium hydrogen citrate as nitrogen source, 8 g/L of nitrogen amount, 42
°C as temperature, 4.5 x 108 CFU/mL of inoculum amount and 72 hours of incubation time were found
to be optimal values.
Oral lactic acid bacteria lactic acid production Lactobacillus brevis.
Laktik asit; gıda, eczacılık, tekstil ve diğer kimyasal endüstriler gibi çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Bu çalışmada, gönüllü hastaların oral mikrobiyotalarından 49 tane laktik asit üreticisi izolat izole edilmiştir. Bu izolatlar, laktik asit üretim yetenekleri açısından taranmıştır. İzole edilen suşlardan yüksek üretim potansiyeline sahip olan Lactobacillus brevis ile laktik asit üretimi için optimum koşullar belirlenmiştir. Optimum koşullar; karbon kaynağı sükroz, karbon kaynağı miktarı 50 g/l, azot kaynağı diamonyum hidrojen sitrat, azot miktarı 8 g/l, sıcaklık 42 °C, inokulum miktarı 4,5x108 CFU/ml, inkübasyon süresi 72 saat olarak belirlenmiştir.
Oral laktik asit bakterileri laktik asit üretimi Lactobacillus brevis.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Kasım 2014 |
Gönderilme Tarihi | 27 Kasım 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 73 Sayı: 1 |