Research Article

BİREYSEL İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK

Volume: 74 June 30, 2016
TR

BİREYSEL İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK

Abstract

Bireysel iş uymazkları, günümüzde iş yargısının önemli bir boyutunu olturan konula içine alır. İşçi ve işveren arasında özellikle güveni esas alan bir ilişkinin taraflarından birinin diğerine göre ıkça daha güçsüz konumda bulunduğu düşünüldüğünde, hukuki mekanizmaların koruyucu ibresinin işçi- ye döndüğü, ancak bu ibrenin banoktalarda keskinliği vesilesiyle istihdamda beklenen etkiyi yaratmadığı gözlemlenmektedir. Doktrinde ve uygulamada işe iade sisteminin yoğun eltirilere maruz kaldığı ve etkinliğini yitirdiğine yönelik değerlendirmeler uyarınca, iş ilişkisinin sürekliliğini korumak içikoyulan kurallar, uzlaşrı olmaktan çok çaşmaya itici bir etki yaratmaktadır. Oysaki işçinin geçersiz veya haksız fesih nedeniyle işe iade edilmesi sürecinde esas olan, aradaki ilişkinigüçlendirilmesi, tarafların aralarındaki uymazğın giderilmesi olmadır.

Çaşmamızın ilk bölümünde, iş uymazklarının neler olduğu ve hangi temel ayrımlar kapsamında değerlendirildiği incelenmiş, ardından ikinci bö- lümde Osmanlı Devleti’nden günümüzde yürürlükte olan kanunlara kadar İş Kanunla çerçevesince uymazk çözümlerinin nasıl düzenlendiğine yer ve- rilmiştir. Son olarak üçün bölümde bireysel iş uymazklarına ilişkin iş yargı da dahil olmak üzere öngörülen çözüm yöntemleri olan özel hakem ve arabuluculuk sistemleri incelenmiştir. Özellikle iş uyuşmazklarının arabulu- culuk sistemine uygun olup olmadığına ilişkin tarşmalar doğrultusunda, bu tarşmaya katkı slayabilmek ve işçi-işveren uymazklarının barışçıl yollar- la çözümü açısından kullanılabilecek arabuluculuk yöntemlerinin uygunluğu değerlendirilmeye çaşılmışr.

Keywords

References

  1. - --

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2016

Submission Date

June 20, 2017

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 74

APA
Özdemir, O. (2016). BİREYSEL İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK. Journal of Istanbul University Law Faculty, 74, 601-615. https://izlik.org/JA79RL63BG
AMA
1.Özdemir O. BİREYSEL İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK. Journal of Istanbul University Law Faculty. 2016;74:601-615. https://izlik.org/JA79RL63BG
Chicago
Özdemir, Olgu. 2016. “BİREYSEL İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK”. Journal of Istanbul University Law Faculty 74 (June): 601-15. https://izlik.org/JA79RL63BG.
EndNote
Özdemir O (June 1, 2016) BİREYSEL İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK. Journal of Istanbul University Law Faculty 74 601–615.
IEEE
[1]O. Özdemir, “BİREYSEL İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK”, Journal of Istanbul University Law Faculty, vol. 74, pp. 601–615, June 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA79RL63BG
ISNAD
Özdemir, Olgu. “BİREYSEL İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK”. Journal of Istanbul University Law Faculty 74 (June 1, 2016): 601-615. https://izlik.org/JA79RL63BG.
JAMA
1.Özdemir O. BİREYSEL İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK. Journal of Istanbul University Law Faculty. 2016;74:601–615.
MLA
Özdemir, Olgu. “BİREYSEL İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK”. Journal of Istanbul University Law Faculty, vol. 74, June 2016, pp. 601-15, https://izlik.org/JA79RL63BG.
Vancouver
1.Olgu Özdemir. BİREYSEL İŞ UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK. Journal of Istanbul University Law Faculty [Internet]. 2016 Jun. 1;74:601-15. Available from: https://izlik.org/JA79RL63BG