Ülkemizde kamuda yaşanan yönetsel pek çok sorunun kaynağında kamu çalışanlarının eğitim-öğretim düzeyleri ve buna bağlı olarak genel anlamda halkın demokratik ve anayasal kazanımlarının bilinç ve biliş düzeyiyle koşutluk göstermemesi halkla ilişkiler uygulama sorununun çözümünü güçleştirmektedir. Diğer taraftan, yukarıdan aşağıya kamu çalışanlarınca halkın bir tebaa anlayışı çerçevesinde görülmesi de statükocu anlayışın uzantısı olarak devam etmektedir. Bu nedenle halkla ilişkilerin bir türlü kavranamayan önemini yeniden gözden geçirip, öncelikle kamu çalışanlarının bu yönde eğitim-öğretim programlarına tabi tutulması, denetim mekanizmasının inandırıcı bir biçimde işletilmesi gerekmektedir. Halkın kamuyla olan ilişkilerinde çalışan odaklı olumsuz yansımalar bir sorunsalın yadsınamaz bir biçimde olduğunu doğrular niteliktedir. Çözümün, gayet yalın ve uygulanabilir yöntemlerle gerçekleşebileceği yasama ve yürütme erkini elinde bulunduran seçilmişler ve yetkisi olan atanmışlar tarafından bilinmesine karşın, bu yönde sürdürülebilir gelişme politikasından ne yazık ki söz etmek olanaksız.
Özellikle Atatürk'ün Cumhuriyetin kuruluş yıllarında gerçekleştirdiği açık ve saydam iletişim ve halkla ilişkiler çalışmaları örneklerle her aşamada çözümlenmeli, kamunun çıkarları gözetilerek halka devletini sevdiren ve arasındaki bağın tekrar güçlendirilmesini sağlayan politikalar benimsenmelidir. Bu çalışmayı gerçekleştirirken var olan ile olması gereken arasında bir koşutluk olmadığını saptarken çözüm konusunda neler yapılması gerektiğini de irdelemeye özen gösterdik.
Anahtar sözcükler: Atatürk, halk, iletişim.
Resumé: La Perceptıon Des Relatıons Publıques En Etat A L'epoque De La Republıque
En Turquie, l'importance du concept des relation publiques n'est pas encore perçue malheuresement par l'Etat et le secteur privé. Or, bien qu'on a une tradition très solide d'Etat, les employés étatiques ne démontrent pas en général de bonne compréhension au peuple. Le niveau de l'enseignement des employés et du peuple est insuffisant, c'est pourquoi les relations mutuelles ne sont pas comme on le veut. L'attitude négative des employés envers le peuple donne lieu à l'éloignement de son Etat. Car, l'expectative de tolérance est un sentiment normal pour tous. Pour résoudre la problématique entre les gouvernés et les gouvernants, d'une part, il faut bien informer et éclairer les gouvernés, et d'autre part, il faut renseigner perpetuellement les gouvernants sur les droits des hommes, la communication empatique, les relations publiques etc.
Le contenu de cette étude consiste en point de vue de l'Etat au peuple et en ce faisant, on a pour but de participer à la réformation des services étatiques. On voit bien que le peuple n'est pas encore content en général des comportements des employés. S'il faut dire quelques mots sur la méthode, en partant de processus, on peut dire qu'il est suffisant de surveiller la vie publique quotidienne.
Mots Clés: Atatürk, peuple, communication.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Ocak 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2006 Sayı: 27 - İletişim Fakültesi Hakemli Dergisi |