BibTex RIS Kaynak Göster

Almanya'nın İslâm'la Yüzyüze Gelmesi -Kanunî ve Dinî Konular-

Yıl 2010, Sayı: 22, 51 - 98, 08.03.2012

Öz

Günümüz Almanyası'nda, Müslüman topluluklar kendi ibadet yerlerini inşa etme,
kendi din görevlilerini yetiştirme, okullarda dini eğitimi düzenleme haklarına sahipler.
Müslüman işçiler, dinî bayramlarında ücretli izin hakkına ve Cuma namazlarına katılma hakkına
sahipler. Kanunlar genellikle kurban bayramında kurban kesilmesine müsaade etmekte, ve
müslümanlar Kur'an'a gore hayatlarını düzenleyebilmektedirler. Bu ifade edilenler yanı sıra
devlet ve müslüman topluluklar arasında çözüme kavuşturulamamış bazı anlaşmazlıklar da
bulunmaktadır. Bunlardan biri, müslüman kadın ve kızların devlet okulları gibi kamu kurumlarında dini bir sembol olarak İslamî baş örtüsü takıp takamayacağı problemidir. Pek çok
tartışmanın odağı olan bir başka hassas konu da, müslüman çocukların günlük okul hayatına
uyum u veya pratikte günlük Alma n yaşamına uyu m problemidir. Bazı müslüman ebeveynler,
çocuklarını modern toplumun zararlı olarak gördükleri etkilerinden korumak gibi bir görevleri
olduğuna inanmaktadırlar. Çocuklarının okul müfredatının gerekli gördüğü, spor gibi bazı
etkinliklere katılmalarını engellemeye çalışmaktadırlar. Alma n makamları karşı karşıya bulundukları bu yeni dini n kurallarını anlamak ve bu dine karşı ayrım yapmama ve eşitlik ilkelerini
uygulamak için büyük gayret göstermektedirler. Diğer taraftan müslümanların içinde yaşamayı
tercih ettikleri bu topluma uyu m sağlamak için gayret göstermelerini ve açık olmalarını beklemektedirler. Almanya'da dinî özgürlük, sadece bir dine tanınmış bir özgürlük anlamına gelmemekte, aynı zamanda hiç bir dini n uygulanmaması hususunda da özgürlük anlamını taşımaktadır.

Yıl 2010, Sayı: 22, 51 - 98, 08.03.2012

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Monica Herghelegıu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 8 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Sayı: 22

Kaynak Göster

APA Herghelegıu, M. (2012). Almanya’nın İslâm’la Yüzyüze Gelmesi -Kanunî ve Dinî Konular-. Journal of Istanbul University Faculty of Theology(22), 51-98.
AMA Herghelegıu M. Almanya’nın İslâm’la Yüzyüze Gelmesi -Kanunî ve Dinî Konular-. Journal of Istanbul University Faculty of Theology. Mart 2012;(22):51-98.
Chicago Herghelegıu, Monica. “Almanya’nın İslâm’la Yüzyüze Gelmesi -Kanunî Ve Dinî Konular-”. Journal of Istanbul University Faculty of Theology, sy. 22 (Mart 2012): 51-98.
EndNote Herghelegıu M (01 Mart 2012) Almanya’nın İslâm’la Yüzyüze Gelmesi -Kanunî ve Dinî Konular-. Journal of Istanbul University Faculty of Theology 22 51–98.
IEEE M. Herghelegıu, “Almanya’nın İslâm’la Yüzyüze Gelmesi -Kanunî ve Dinî Konular-”, Journal of Istanbul University Faculty of Theology, sy. 22, ss. 51–98, Mart 2012.
ISNAD Herghelegıu, Monica. “Almanya’nın İslâm’la Yüzyüze Gelmesi -Kanunî Ve Dinî Konular-”. Journal of Istanbul University Faculty of Theology 22 (Mart 2012), 51-98.
JAMA Herghelegıu M. Almanya’nın İslâm’la Yüzyüze Gelmesi -Kanunî ve Dinî Konular-. Journal of Istanbul University Faculty of Theology. 2012;:51–98.
MLA Herghelegıu, Monica. “Almanya’nın İslâm’la Yüzyüze Gelmesi -Kanunî Ve Dinî Konular-”. Journal of Istanbul University Faculty of Theology, sy. 22, 2012, ss. 51-98.
Vancouver Herghelegıu M. Almanya’nın İslâm’la Yüzyüze Gelmesi -Kanunî ve Dinî Konular-. Journal of Istanbul University Faculty of Theology. 2012(22):51-98.