Gezgin Satıcı Problemlerinin Metasezgiseller ile Çözümü
Abstract
Bu çalışmada, NP-zor problem sınıfından olan gezgin satıcı probleminin (GSP), stokastik optimizasyon tekniklerinin en genel sınıfı olan metasezgisel yöntemlerle çözümü ele alınmıştır. Klasik matematiksel yöntemlerle çözümü zor ve belli bir boyuttan sonra imkânsız olan problemler için metasezgisel yöntemler etkin bir çözüm alternatifidir. Uluslararası literatürde sıklıkla kullanılan metasezgisel yöntemlerin GSP problemlerine uygulanması konusunda genel bir bakış içeren çalışmaya, ulusal literatürde rastlanmamıştır. Bu amaçla yaygın kullanıma sahip 8 metasezgisel yöntem tanıtılmış ve literatürden alınan farklı boyutlardaki problemlere uygulanmıştır. Sonuçlar raporlanmış ve farklı açılardan yorumlanmıştır.
Keywords
References
- E. Ateş, Karınca Kolonisi Optimizasyonu Algoritmaları İle Gezgin Satıcı Probleminin Çözümü Ve 3 Boyutlu Benzetimi, Basılmamış Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, İzmir, 2012.
- V. V. Nabiyev, Yapay Zeka - İnsan Bilgisayar Etkileşimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2007.
- E. Önder, M. Özdemir, B.F. Yıldırım, Combinatorial Optimization Using Artificial Bee Colony Algorithm And Particle Swarm Optimization. Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (KAUİİBF) Dergisi, 4, 6, 59-70 (2013).
- C.H. Papadimitriou, K. Steiglitz, Combinatorial Optimization: Algorithms and Complexity, Mineola, NY: Dover, 308-309, 1998.
- İ. Kara, T. Derya, E. Demir, T. Bektaş, “Genelleştirilmiş Gezgin Satıcı Probleminin Tamsayılı Doğrusal Karar Modeli”, Yöneylem Araştırması / Endüstri Mühendisliği 25. Ulusal Kongresi, Koç Üniversitesi, 4-6 Temmuz, İstanbul, 2005.
- R. Matai, S.P. Singh, M.L. Mittal, “Traveling Salesman Problem: An Overview of Applications, Formulations, and Solution Approaches” in Traveling Salesman Problem, Theory and Applications Donald Davendra (Ed.), InTech, Croatia, 2010, 1- 24.
- P. Mattsson, The Asymmetric Traveling Salesman Problem, Uppsala Universitet, 2010
- N. Aras, B. Boyacı, D. Koşucuoğlu, D. Aksen, Karlı Gezgin Satıcı Problemi için Sezgisel Yöntemler, Yöneylem Araştırması / Endüstri Mühendisliği 27. Ulusal Kongresi, İzmir, 2007.
Details
Primary Language
English
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
April 8, 2014
Submission Date
January 23, 2015
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2014 Volume: 43 Number: 1