Five species of nettle (Urtica sp.) are found in Turkey. Stinging Nettle (Urtica
pilulifera L.), is naturally distributed in the temperate zone of the world. It contains
proteins, flavonoids, fatty acids, vitamins and minerals. So, its leaves, roots and seeds
are used for food, fiber, herbal medicine, colour agent and cosmetic industry.
U. pilulifera is an annual plant and its seeds are locally called „‟black nettle
seed‟‟. The species hasn‟t been cultivated yet in agriculture. The aim of this study is to
investigate the properties of the nettle and also to research cultivating of U. pilulifera.
The research was conducted in the experimental fields of the Department of
Field Crops, Faculty of Agriculture, Ege University, in the growing periods of 2005
and 2006. In the trial, seeds of U. pilulifera from Antalya are used. 100 plants from the
field trial were selected and they were harvested. Plant height (cm), root lenght (cm),
yield of the plant (gr), yield of the root (gr/plant), number of branches (pieches/plant),
number of globose pedunculate heads (pieces/plant) and yield of globose pedunculate
heads (gr/plant) were determined in the field experiment. Total oil percentage of the
seeds was analyzed.
Dünyanın birçok ılıman bölgesinde ve Türkiye‟de doğal yayılış gösteren
ısırganın ülkemizde 5 türü bulunmaktadır. İçeriğinde protein, sterol, flavonoid, yağ asitleri, vitaminler ve mineraller gibi çeşitli maddeler bulunmaktadır. Bu zengin içeriği
sayesinde bitkinin yaprak, kök ve tohum gibi kısımları çeşitli alanlarda (gıda olarak, lif
üretiminde, boya ve kozmetik sanayiinde) kullanılmaktadır.
Türkiye‟de yetişen ve halk arasında tohumlarına “Kara Isırgan Tohumu” denen
Urtica pilulifera L. tek yıllık ve henüz üretime alınmamış bir bitkidir. Bu çalışmada
bitkinin kültüre alınması, bazı tarımsal ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır.
Antalya yöresinden sağlanan Urtica pilulifera L. bitkisinin tohumları, 2007-2008
yılları arasında Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Bornova
deneme alanında kültüre alınarak tek tek bitkilerde, bitki boyu (cm), kök boyu (cm),
bitki verimi (gr), kök verimi (gr/bitki), bitki dal sayısı (adet), küremsi başcık sayısı
(adet/bitki) ve küremsi başçık verimi (gr/bitki) özellikleri incelenmiştir. Tohumdaki
toplan yağ oranı araştırılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pharmacology and Pharmaceutical Sciences |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | April 27, 2011 |
Published in Issue | Year 2009 Issue: 40 |