B. subtüis a-amilaz çözeltisinin glukozlu ortamda TJV (279 mu.) absorpsyonu ve Folin-fenol ve Diazo reaktifleri ile verdiği renk reaksiyonlarının şiddetleri glukoz ihtiva etmeyen enzim çözeltisine kıyasla daha düşük bulundu. Bu durum glukoz molekülü ile enzimdeki ürozil bakiyeleri arasında karşılıklı bir etkinin bulunması ile izah edilebilir. Bu karşılıklı etki tirozil bakiyelerinin karakteristik reaksiyonlarını vermesine engel olduğu halde glukozlu ortamda aktivitenin aynen devam etmesi, enzimin tirozil bakiyelerindeki ■—OH gruplarının aktivitede rolü olmadığı kanısını uyandırmaktadır. Bundan başka, glukozsuz ortama —SH gruplarının aktivatörü olan, sistein ilavesiyle enzim aktivitesinde bir artma müşahede edilmesi enzimin sis-teinil bakiyelerindeki —SH gruplannm aktivitede rol oynadığını göstermektedir. B.s. cc-amilazmdaki tirozil ve sisteinil bakiyelerinin enzim aktivitesindeki rolü tartışılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 26, 2013 |
Published in Issue | Year 1972 Volume: 8 |