BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2001, Cilt: 34 , 41 - 48, 26.06.2013

Öz

-

AFLATOXIN CONTAMINATION IN PEANUT BUTTERS AND SPICES ISTANBUL

Yıl 2001, Cilt: 34 , 41 - 48, 26.06.2013

Öz

Aflatoksin üreten Aspergillus flavus ve A. parasiticus doğada her yerde üreyebi­lir. Aflatoksinler hububatlarda, yağlı tohumlarda, hububatlardan yapılan fermente içki­lerde, sütte ve birçok tarım ürünlerinde sıklıkla bulunabilir.

Bu çalışmada fıstık ezmesi, fındık ezmesi, kırmızı biber, karabiber, kimyon, ye­nibahar gibi baharatlar ve mısır örneklerinden oluşan 62 adet gıda maddesi Örneği ana­liz edildi. Örnekler değişik market, pazar, baharatçılardan ve bunun yanında ev imalatı olanlardan sağlandı. Örneklerde aflatoksin analizleri ekstraksiyon ve temizleme işlemin­den sonra fluoresans detektörlü yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ile yapıldı. Analizi yapılan 19 fıstık ezmesi örneğinin tümü aflatoksin içeriyordu. 24 Kırmızı biber örneği­nin 14 ünde aflatoksin tesbit edildi ve ev imalatı olan kırmızı biber örneklerinde aflatok­sin bulunmadı. Bu toksik bileşiklerin gıdalarda bulunmasına müsaade edilen miktarları için çok düşük değerler bulunmaktadır. Memleketimizde bu limitler toplam aflatoksin Bj, B Gj ve G2 için 10 ppb, sadece aflatoksin B] İçin 5 ppb ve yemlerde 50 ppb ola­rak kabul edilmiştir. Fıstık ezmelerinin %47.3 ünde ve aflatoksin İçeren kırmızı biber ör­neklerinin %35.7 inde memleketimizde kabul edilebilir en yüksek değer olan 5 ppb nin üzerinde AFLB| tesbit edildi. Fıstık ezmelerinin %36.8 inde ve aflatoksin içeren kırmı­zı biber örneklerinin %21.4 ünde tüm gıda maddelerinde kabul edilebilir en yüksek de­ğer olan 10 ppb nin üzerinde toplam AFL(B1+B2+G1+G2) bulunmuştur. En yüksek AFL Bl fıstık ezmesi örneğinde 24.70 ppb, kırmızı biber örneğinde 29.90 ppb idi.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

T. Yurdun, G.z. Omurtag Ö. Ersoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 26 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 34

Kaynak Göster

APA Ö. Ersoy, T. Y. G. O. (2013). AFLATOXIN CONTAMINATION IN PEANUT BUTTERS AND SPICES ISTANBUL. Journal of Faculty of Pharmacy of Istanbul University, 34, 41-48.
AMA Ö. Ersoy TYGO. AFLATOXIN CONTAMINATION IN PEANUT BUTTERS AND SPICES ISTANBUL. Journal of Faculty of Pharmacy of Istanbul University. Haziran 2013;34:41-48.
Chicago Ö. Ersoy, T. Yurdun, G.z. Omurtag. “AFLATOXIN CONTAMINATION IN PEANUT BUTTERS AND SPICES ISTANBUL”. Journal of Faculty of Pharmacy of Istanbul University 34, Haziran (Haziran 2013): 41-48.
EndNote Ö. Ersoy TYGO (01 Haziran 2013) AFLATOXIN CONTAMINATION IN PEANUT BUTTERS AND SPICES ISTANBUL. Journal of Faculty of Pharmacy of Istanbul University 34 41–48.
IEEE T. Y. G. O. Ö. Ersoy, “AFLATOXIN CONTAMINATION IN PEANUT BUTTERS AND SPICES ISTANBUL”, Journal of Faculty of Pharmacy of Istanbul University, c. 34, ss. 41–48, 2013.
ISNAD Ö. Ersoy, T. Yurdun, G.z. Omurtag. “AFLATOXIN CONTAMINATION IN PEANUT BUTTERS AND SPICES ISTANBUL”. Journal of Faculty of Pharmacy of Istanbul University 34 (Haziran 2013), 41-48.
JAMA Ö. Ersoy TYGO. AFLATOXIN CONTAMINATION IN PEANUT BUTTERS AND SPICES ISTANBUL. Journal of Faculty of Pharmacy of Istanbul University. 2013;34:41–48.
MLA Ö. Ersoy, T. Yurdun, G.z. Omurtag. “AFLATOXIN CONTAMINATION IN PEANUT BUTTERS AND SPICES ISTANBUL”. Journal of Faculty of Pharmacy of Istanbul University, c. 34, 2013, ss. 41-48.
Vancouver Ö. Ersoy TYGO. AFLATOXIN CONTAMINATION IN PEANUT BUTTERS AND SPICES ISTANBUL. Journal of Faculty of Pharmacy of Istanbul University. 2013;34:41-8.