An ethnobotanical study was carried out in Karaman province (South of Central Anatolia) and wild edible species were identified used as food, spice, pickle, appetizer, mastic, tea and coffee. Identified 61 wild edible plant species belonging to 20 families of the 57 flowering plants, 2 fungi and 1 lichen species were collected from different localities in Karaman. The highest species number is found for Labiatae family (19 species) is followed by Compositae (8 species), Rosaceae (5 species), Caryophyllaceae, Polygonaceae (3 species) and Anacardiaceae, Malvaceae, Chenopodiaceae and Urticaceae (2 species). The rest of the 11 families represented by only 1 species.
Karaman ilinde (Güney Anadolu) yapılan bir etnobotanik çalışmada 61
yenen doğal türün gıda, baharat, turşu, çerez, sakız, çay ve kahve olarak
kullanıldığı saptanmıştır. Doğal olarak yetişen yenen 61 tür ki bunlar 20
familyaya ait 57 çiçekli bitki türü, 2 mantar ve 1 liken türüdür, Karaman
ilinde farklı lokalitelerden toplanmıştır. En çok türün bulunduğu familya
Labiatae’dir (19 tür). Labiatae’nin ardından, Compositae (8 tür), Rosaceae
(5 tür), Caryophyllaceae ve Polygonaceae (3 tür) ve Anacardiaceae, Malvaceae,
Chenopodiaceae ve Urticaceae (2 tür) familyaları takip etmektedir.
Geri kalan 11 familya sadece tek tür ile temsil edilmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Pharmacology and Pharmaceutical Sciences |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 24, 2014 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 43 Issue: 1 |