Borderline personality disorder (BPD) is a psychopathology that negatively impacts one’s interpersonal relationships. The risk of hospitalization, self-harm, and suicidality are much higher in BPD compared to other psychopathologies. Detecting BPD symptoms during adolescence and determining the necessary treatment modalities are important. The aim of the present study is to contribute to the national literature by examining the psychometric properties of the Borderline Personality Inventory (BPI) developed by Leichsenring (1999). Adolescents between the ages of 14-18 (N = 476) were reached and administered a socio-demographic form, the BPI, the Eating Attitudes Test-26 (EAT-26), and the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ). The construct validity analyses indicated that the BPI was composed of the subfactors of identity and reality diffusion, volatile affect and interpersonal relationships, and impulsivity. According to the reliability analysis, Cronbach’s alpha values of internal consistency for the BPI were found to be .86 for the whole inventory and to range between .74 and .85 for each of the three subfactors. Further evidence from the construct validity analyses indicate a significant positive correlation to be present for the overall score and subfactor scores of BPI with the EAT-26 and SDQ. Thus, evidence has shown the BPI to be a reliable and valid measure for evaluating BPD symptoms in adolescents. Additionally, the relationship between the borderline symptoms evaluated using BPI and the other psychopathology symptoms supports that borderline personality features in adolescents are not a passing developmental phenomenon and are related to emotional and behavioral problems. The present study underlines the importance of interventions for symptoms before a clinical presentation turns into a personality disorder in adulthood in adolescents possessing increased borderline personality traits. The study recommends the applicability of BPI for identifying individuals with high borderline personality traits in future research and clinical practices to be conducted over adolescent samples.
Borderline Personality Inventory borderline personality disorder adolescence reliability validity emotional and behavioral problems
Borderline kişilik bozukluğu (BKB) kişilerarası ilişkileri oldukça olumsuz etkileyen; hastane yatış olasılığının, kendine zarar verme davranışının ve ölüm oranının diğer psikolojik bozukluklara göre daha yüksek olduğu bir psikolojik bozukluktur. Borderline kişilik özelliklerinin ergenlik döneminde tespit edilmesinin ve bu özelliklere yönelik uygun müdahale yönteminin belirlenmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı Leichsenring (1999) tarafından geliştirilen Borderline Kişilik Envanteri’nin (BKE) psikometrik özelliklerini ergen örnekleminde inceleyerek ulusal alanyazına kazandırmaktır. Bu amaç doğrultusunda 14-18 yaş aralığında toplam 476 ergen katılımcıya ulaşılmış ve Sosyo-Demografik Bilgi Formu, BKE, Yeme Tutumu Testi-26 (YTT-26) ve Güçler ve Güçlükler Anketi (GGA) uygulanmıştır. Yürütülen yapı geçerliği analizleri ışığında BKE’nin Kimlik ve Gerçeklikte Dağılma, Duygulanım ve İlişkilerde Dengesizlik ve Dürtüsellik olmak üzere üç faktörden oluştuğu görülmüştür. Güvenirlik analizleri kapsamında, BKE’nin Cronbach alfa iç-tutarlık katsayısının tüm envanter için .86 olduğu ve faktörler için .74 ile .85 arasında değiştiği görülmüştür. Ölçeğin yapı geçerliğini destekleyen korelasyon bulguları, BKE’den alınan toplam ve faktör puanları ile YYT-26 ve GGA toplam ölçek puanları arasında anlamlı düzeyde pozitif yönde ilişkiler bulunduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, BKE’nin ergenlik döneminde borderline kişilik özelliklerini değerlendirmek için geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğuna dair kanıtlar elde edilmiştir. Ayrıca, ergenlerde BKE ile değerlendirilen klinik görünümün psikopatolojik belirtilere işaret eden diğer yapılar ile ilişkisi, ergenlerde görülen borderline kişilik özelliklerinin geçici bir gelişimsel olgu olmadığını ve duygusal/davranışsal sorunlarla ilişkili olduğunu desteklemektedir. Mevcut çalışma, borderline kişilik özellikleri yükselen ergen bireyler için klinik görünüm yetişkinlik döneminde kişilik bozukluğuna dönüşmeden belirtilere yönelik gerekli müdahalelerin öneminin altını çizmektedir. Ergen örneklemlerinde yürütülecek gelecek araştırma ve klinik uygulamalarda, BKE’nin borderline kişilik özellikleri yüksek olan bireyleri belirlemek üzere kullanılabileceği önerilmektedir.
Borderline Kişilik Envanteri borderline kişilik bozukluğu ergenlik geçerlik güvenirlik duygusal ve davranışlar sorunla
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2022 |
Gönderilme Tarihi | 22 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 42 Sayı: 2 |
Psikoloji Çalışmaları / Studies In Psychology / ISSN- 1304-4680