Research Article

BEING IMMIGRANT AND THE UNDERSTANDING OF SENSE OF BELONGING AND ETHNIC IDENTITY: THE EXAMPLE OF AHISKA TURKS

Number: 56 July 31, 2017
TR EN

GÖÇMEN OLMANIN ETNİK KİMLİK VE AİDİYET ALGISI ÜZERİNE ETKİSİ: AHISKA TÜRKLERİ ÖRNEĞİ

Abstract

İnsanlar tarih boyunca pek çok farklı nedenden dolayı yaşadıkları yerlerden göç etmişlerdir. Günümüzde göç ve göçmenlik tartışmaları ise genel olarak kimlik ve aidiyet algılarının çokkültürlü toplumlarda nasıl ve ne şekilde dönüştüğü üzerinedir. Çokkültürlü toplumlarda sosyal etkileşim süreçlerine bağlı olarak bireyler kimlik ve aidiyet algılarını yeniden inşa edebilmektedirler. Ancak; bu inşa süreçleri her alt kültür grubu için aynı şekilde gerçekleşmemektedir. Alt kültür gruplarının geçmişten getirdiği ana vatanları ile olan bağı, grup içinde diğer üyelerle paylaştıkları anılar, farklı toplumlarda yaşadıkları sorunlara bağlı olarak kimlik ve aidiyet algıları belirlenmektedir. Ayrıca kitle iletişim ve ulaşım araçlarının gelişmesiyle alt kültür grupları göç ettikleri anavatanları ile olan bağın canlı kalmasını sağlamış ve etnik kimliklerini korumuşlardır. Bu çalışma kapsamında anavatanlarından zorunlu olarak göçe tabi tutulan ve yıllar sonra tekrar ana vatanlarına dönen Ahıska Türklerinin farklı toplumlarda yaşamalarına rağmen ana vatanlarına olan aidiyet duygularını ve sahip oldukları etnik kimliklerini nasıl korudukları araştırılmıştır.

Keywords

References

  1. Adler, L. L., & Gielen, U. P. (Eds.) (2003). Migration: Immigration and emigration in international perspective. Westport, CT: Greenwood Publishing Group.
  2. Alba, R., & Nee, V. (1997). Rethinking assimilation theory for a new era of immigration. International Migration Review, 31(4), 826-874.
  3. Anik, M. (2012). Kimlik ve çokkültürlülük sosyolojisi. Istanbul: Acilim Kitap.
  4. Arnett, J. J. (2002). The psychology of globalization. American Psychologist, 57(10), 774- 783.
  5. Brickner, R. K. (Ed.) (2013). Migration, globalization, and the state. Basingstoke: Palgrave Macmillan. Guest, G., MacQueen, K., & Namey, E. (2012). Applied thematic analysis. Thousand Oaks, CA: Sage. Guvenc, B. (1999). İnsan ve kültür. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  6. Hattatoglu, P., & Yakushko, O. (2014). Experiencing the formation of hybrid cultural identities in first- generation Turkish immigrants to the United States. Journal of Identity and Migration Studies, 8(1), 27-46.
  7. Ilgin, C., & Hacihasanoglu, O. (2006). Göç-aidiyet ilişkisinin belirlenmesi için model: Berlin / Kreuzberg örneği. İTÜ Dergisi/a, 5(2), 59-70.
  8. Kahani-Hopkins, V., & Hopkins, N. (2002). Representing british muslims: The strategic dimension to identity construction. Ethnic and Racial Studies, 25(2), 288-309.

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

July 31, 2017

Submission Date

May 21, 2017

Acceptance Date

June 13, 2017

Published in Issue

Year 2017 Number: 56

APA
Çağırkan B. (2017). BEING IMMIGRANT AND THE UNDERSTANDING OF SENSE OF BELONGING AND ETHNIC IDENTITY: THE EXAMPLE OF AHISKA TURKS. Istanbul Journal of Sociological Studies, 56, 1-19. https://doi.org/10.18368/iusoskon.328513
AMA
1.Çağırkan B. BEING IMMIGRANT AND THE UNDERSTANDING OF SENSE OF BELONGING AND ETHNIC IDENTITY: THE EXAMPLE OF AHISKA TURKS. Istanbul Journal of Sociological Studies. 2017;(56):1-19. doi:10.18368/iusoskon.328513
Chicago
Çağırkan Barış. 2017. “BEING IMMIGRANT AND THE UNDERSTANDING OF SENSE OF BELONGING AND ETHNIC IDENTITY: THE EXAMPLE OF AHISKA TURKS”. Istanbul Journal of Sociological Studies, nos. 56: 1-19. https://doi.org/10.18368/iusoskon.328513.
EndNote
Çağırkan B (July 1, 2017) BEING IMMIGRANT AND THE UNDERSTANDING OF SENSE OF BELONGING AND ETHNIC IDENTITY: THE EXAMPLE OF AHISKA TURKS. Istanbul Journal of Sociological Studies 56 1–19.
IEEE
[1]Çağırkan B., “BEING IMMIGRANT AND THE UNDERSTANDING OF SENSE OF BELONGING AND ETHNIC IDENTITY: THE EXAMPLE OF AHISKA TURKS”, Istanbul Journal of Sociological Studies, no. 56, pp. 1–19, July 2017, doi: 10.18368/iusoskon.328513.
ISNAD
Çağırkan Barış. “BEING IMMIGRANT AND THE UNDERSTANDING OF SENSE OF BELONGING AND ETHNIC IDENTITY: THE EXAMPLE OF AHISKA TURKS”. Istanbul Journal of Sociological Studies. 56 (July 1, 2017): 1-19. https://doi.org/10.18368/iusoskon.328513.
JAMA
1.Çağırkan B. BEING IMMIGRANT AND THE UNDERSTANDING OF SENSE OF BELONGING AND ETHNIC IDENTITY: THE EXAMPLE OF AHISKA TURKS. Istanbul Journal of Sociological Studies. 2017;:1–19.
MLA
Çağırkan Barış. “BEING IMMIGRANT AND THE UNDERSTANDING OF SENSE OF BELONGING AND ETHNIC IDENTITY: THE EXAMPLE OF AHISKA TURKS”. Istanbul Journal of Sociological Studies, no. 56, July 2017, pp. 1-19, doi:10.18368/iusoskon.328513.
Vancouver
1.Barış Çağırkan. BEING IMMIGRANT AND THE UNDERSTANDING OF SENSE OF BELONGING AND ETHNIC IDENTITY: THE EXAMPLE OF AHISKA TURKS. Istanbul Journal of Sociological Studies. 2017 Jul. 1;(56):1-19. doi:10.18368/iusoskon.328513