The subject of this study is the discussions on the ideology of “mefkure (ideal)” which
is one element of the national identity in the Journal of Turk Yurdu between 1911-1918.
Related to these notions, the text of intelligentsia that express their ideas in the Journal are
researched. In total, 60 articles of 23 varied intelligentsia are evaluated.
Acording to the intelligentsia, national conciousness should be given to Turks and having
their own national identity should be ensured so as to eleminate identity problems. Thus,
the unity of all Turks, as an ideology, was considered necessary by the intelligentsia. In
the discussions on the elements of national identity, Balkan and the First World War has
majoring effects.
Osmanlı İmparatorluğunun milliyetçilik akımı nedeniyle parçalanmaya başladığı süreçte, bu parçalanmayı önlemek amacıyla, Osmanlıcılar, İslamcılar ve Türkçüler arasında fikir tartışmaları yaşanmıştır. Bu çalışmanın konusu; Türkçülük ideolojisinin yayın organı olan Türk Yurdu Dergisinin 1911-1918 yılları arasındaki yayın döneminde, milli kimlik unsurlarından mefkure üzerine yapılan tartışmalardır. Bu kavramla ilgili olarak Dergi’de düşüncelerini aktaran yazarların metinleri incelenmiştir. Toplamda 23 düşünürün/aydının 60 adet makale/metni değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Türk Yurdu’nda bu dönemde yazan aydınlara göre İmparatorluğun kurtuluşu Türklerin birliğine dayanmaktadır. Türkler, mefkure sahibi olmadıkları ve milli kimliklerine sahip çıkmadıkları için “birbirlerinden ayrı, dağınık, habersiz ve perişan bir halde yaşamaktadırlar”. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmak için Türklere milli bilinç verilmeli ve milli kimlik sahibi olmaları sağlanmalıdır. Rusya coğrafyasından gelen Türk yazarlar mefkure olarak ilk Sayıdan itibaren Rusya coğrafyasındaki Türklerin kurtuluşunu da hesaba katarak “bütün Türklerin” birlikteliğini savunurken, Osmanlı topraklarında yaşayan Türk yazarlar ise imparatorluğun dağılmasını önlemek amacıyla başlangıçta Osmanlı topraklarında yaşayan Türklerin ve Türk olmayan müslümanların birlikteliğini savunmuşlardır. Rusya göçmenleri Türklerin kurtuluşu için imparatorluğu bir araç olarak görürken, Osmanlı Türkleri İmparatorluğun kurtuluşu için Türklerin birlikteliğini bir araç olarak görmüşlerdir.
Mefkureyle ilgili fikir tartışmalarında Dergi’de görüş belirten aydınların İslamcılarla sert tartışmalar yaşadıkları; ancak bu yazarların İslam’a karşı olmadıkları, çağın milliyetçilik çağı olduğunu ifade ile amaçlarının çağdaş bir İslam Türklüğü yaratmak olduğunu ifade ettikleri görüşmüştür. Mefkure unsuru üzerine yapılan tartışmalarda Balkan ve I. Dünya Savaşlarının büyük etkisinin olduğu anlaşılmaktadır.
Journal Section | SOCIAL STRUCTURE, SOCIAL CHANGE, SOCIAL PROBLEMS AND SOCIOLOGY IN TURKEY |
---|---|
Authors | |
Publication Date | July 4, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Issue: 53 |