Yazım Kuralları

YAZIM KURALLARI
Makale Kabulü

Dergiye makale gönderimi
https://dergipark.org.tr/tr/journal/3859/submission/step/manuscript/new adresinden gerçekleştirilmektedir. Bu sistem dışında gönderilen makaleler değerlendirmeye alınmamaktadır. Yayınlar; derginin amacı ile etik ve bilimsel ilkelere uygunluk, doğruluk, güncellik ve hedef okuyucu kitlesi tarafından kullanılabilirliği açısından incelenmektedir.
Dergiye gönderilen makalelerin daha önce başka bir elektronik ya da basılı ortamda sunulmamış ya da yayınlanmamış olması gerekmektedir. Makalelerin, yasalara ve etik kurallara uygunluğu ve bilgilerin doğruluğu yazarların sorumluluğundadır. Makalelerde kullanılan metin, tablo, şekil, resim ve her türlü içeriğin ulusal ve uluslararası telif haklarına konu olabilecek mali ve hukuki sorumluluğu yazarlara aittir. Yayımlanan makaleler için yazarlara herhangi bir ücret ödenmez.
Makale gönderme sürecinde tüm yazarların ORCID numaralarını belirtmeleri gerekmektedir. ORCID hesabı ücretsiz olup “ https://orcid.org/register “ adresinden hesap oluşturulabilir.
Ön Değerlendirme Süreci
Gönderilen çalışmalar ilk olarak editör ve sekreter tarafından değerlendirilir. Derginin amaç ve kapsamına uymayan, dil ve anlatım kuralları ile bilimsel açıdan zayıf ve özgün değeri olmayan çalışmalar doğrudan reddedilir. Reddedilen çalışmaların yazarları, gönderim tarihinden itibaren en geç bir ay içinde bilgilendirilir. Uygun bulunan çalışmalar; çalışmanın ilgili olduğu alana yönelik bir alan editörüne, yazım editörüne ve istatistik editörüne yönlendirilir. Ön değerlendirme sürecinde çalışmanın öz, giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç bölümleri dergi yayın politikaları ve kapsamı ile özgünlük açısından ayrıntılı bir şekilde incelenir. Bu inceleme sonucunda uygun bulunmayan çalışmalar en geç 1ay içerisinde yazara iade edilir. Uygun bulunan çalışmalar ise hakem atama sürecine alınır.
Hakem Atama Süreci
İzmir Tıp Fakültesi Dergisine gönderilen tüm çalışmalar objektif değerlendirilmesi amacıyla kör hakemlik ve yazar ile hakem kimliklerinin gizlendiği çift kör yöntemi ile değerlendirilmektedir. Ön değerlendirme sürecini tamamlayan ve uygun görülen başvuruların hakem atamaları başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde yapılır. Çalışmanın içeriğine ve uzmanlık alanına uygun olacak şekilde, derginin veya DergiPark’ın hakem havuzundan en az iki hakeme davet gönderilir.
Hakem Değerlendirme Süreci
Davet gönderilen hakemlerin cevap vermeleri için verilen süre 14 gündür. Süre sonunda cevap vermeyen hakeme bir defaya mahsus olmak üzere hatırlatma ve 7 gün uzatma yapılır. Bu sürecin sonunda cevap verilmemesi durumunda, hakem daveti iptal edilerek başka hakeme davetiye gönderilir. Hakemler eğer talep ettiler ise bir çalışmanın revizyonlarını inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse birden çok defa revizyon talep edebilirler.
Düzeltme, Kabul veya Ret Kararı
Hakem görüşleri en geç 7 gün içerisinde yazara iletilir. Hakemlerden gelen revizyon önerilerinin yazarlar tarafından 14 gün içerisinde tamamlanması zorunludur. Bir defaya mahsus olmak üzere yazarlara 7 gün ek süre verilir.
Yayın Değerlendirme Süreci:
İzmir Tıp Fakültesi Dergisine gönderilen çalışmaların yayın değerlendirme sürecinin yaklaşık 3 ay içerisinde sonuçlandırılması öngörülmektedir. Ancak, hakemlerin değerlendirme yapmaması sonucu yeni hakemlerin görevlendirilmesi, yeni revizyonlar istemeleri ya da yazarların revizyon sürelerini uzatma durumlarında bu süre uzayabilmektedir.
Yayın Hakkı Devir Formu
Yazarlar, makalelerin değerlendirmesinden başlayarak, ulusal ve uluslararası yasalar çerçevesindeki her türlü telif haklarını dergiye devrederler. Bunun için tüm yazarlar tarafından imzalanan Yayın Hakkı Devir Formunun makalelerin sisteme girilmesi aşamasında sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Dergimize değerlendirilmek üzere çalışma gönderecek yazarlar ‘ Telif Hakkı Devir Formu ’ nu ıslak imzalı olarak doldurmalı ve tarayarak sisteme yüklemelidirler. (https://dergipark.org.tr/tr/pub/izmirtip/page/13523)

Yazarlık Katkısı

Makalede yazar olarak belirtilen her kişi International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE) tarafından önerilen yazarlık kriterlerini karşılamalıdır (www.icmje.org).
Çıkar Çatışmaları
Araştırmalara yapılan her türlü yardım ve diğer desteklerin alındığı kişi ve kuruluşlar beyan edilmeli ve çıkar çatışmasıyla ilgili durumlarını açıklamak amacıyla ICMJE Potansiyel Çıkar Çatışmaları Bildirim Formu doldurulmalı ve sisteme yüklenmelidir (http://icmje.org/conflicts-of-interest/). Detaylı bilgi ve çıkar beyanı için Çıkar Çatışması Formu incelenebilir.
Makalenin Hazırlanması
İzmir Tıp Fakültesi Dergisi yazı dili Türkçe ve İngilizce’dir. Yazılar; word formatında, times new roman karakterinde, tek aralıklı, 11 punto olarak yazılmalı, sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Makaleler “Uluslararası Tıp Dergileri Editörleri Kurulu” tarafından belirlenen: Biyomedikal Dergilere Gönderilen Makalelerin Uyması Gereken Stardartlar’a (http://www.icmje.org) uygun olmalıdır. Yazılar için azami kelime-tablo-şekil-yazar-kaynak sayıları Tabloda gösterilmiştir. Kelime sınırlamaları için ana metin esas alınacaktır. Özet ve kaynaklar bölümü sınırlamaların dışındadır.

Yazı tiplerine göre sınırlamalar

Yazı TipiKelime SınırıÖzet Kelime SınırıKaynak Sayı SınırıYazar Sayı SınırıTablo Sayı SınırıŞekil Sayı Sınırı
Araştırma Makalesi250035035Sınır yok610
Sistematik Derleme
5000350506615
Olgu Sunumu
150035015418
Teknik Not 
2500350154510
Editöre Mektup
350özet yok54Tablo yok2

Sisteme Yüklenecek Dosyalar
Makale dosyaları aşağıdaki başlıkları içerecek şekilde hazırlanmalı ve sisteme ayrı dosyalar olarak yüklemelidir.
1. Başlık Sayfası
2. Ana Metin
3. Tablolar
4. Resimler ve Şekiller
5. ICMJE Disclosure (Çıkar çatışması) Formu

1. Başlık Sayfası:
• Bu dosya ana metin, şekil veya tablo içermemelidir
• Yazının 150 karakteri aşmayan Türkçe ve İngilizce başlıkları yazılmalıdır
• Tüm yazarların isim-soyadları, güncel çalıştıkları kurum bilgileri (Türkçe makalelerde Türkçe, İngilizce makalelerde İngilizce olmalıdır), ORCID ID’leri, e-mailleri ve sorumlu yazarın akademik ünvanı ile ulaşılabilir telefon numarası olmalıdır
• Yazı içeriğinin daha önce bilimsel bir toplantıda sunulup sunulmadığı, eğer sunulmuş ise toplantının adı, tarihi ve yeri belirtilmelidir
• Yazının daha önce başka bir yerde yayımlanmadığı ya da aynı anda başka bir derginin incelemesinde olmadığı belirtilmelidir
• Yazı eğer bir tez çalışmasından oluşturuldu ise tez danışmanının yazıda yazar olarak bulunup bulunmadığı, eğer yoksa tez danışmanını onayının varlığı yazılmalıdır
• Çıkar çatışması bildirimi (conflict of ınterest)
• Finansal destek (financial disclosure)
• Yazar katkıları (author contributions) belirtilmelidir

2. Ana Metin
Bu dosyada kurum, kuruluş ve yazar ismi bulunmamalıdır

a. Öz
• Öz bölümleri hem Türkçe hem de İngilizce olarak yazılmalıdır.
• Çalışmayı ana hatları ile açıklamalı ve 350 kelimeyi geçmemelidir.
• Türkçe öz bölümü; amaç, gereç ve yöntemler, bulgular, tartışma ve sonuç alt başlıklarında yapılandırılmalıdır.
• İngilizce abstract bölümü; aim, materials and methods, results ve conclusion alt başlıklarında yapılandırılmalıdır.
• Derlemelerde öz ve abstract başlığı yeterlidir.
• Olgu sunumlarında gereç ve yöntem yerine olgu (lar) yazılmalıdır.

b. Anahtar sözcükler:
Anahtar sözcükler hem Türkçe hem de İngilizce olarak yazılmalıdır.
• Özetin altında, konu indekslemesi için, makaleyi en iyi şekilde temsil edeceği düşünülen, üç ila beş adet anahtar sözcük seçilmelidir.
• Anahtar sözcüklerde kısaltma kullanılmamalıdır.
• Anahtar sözcükler noktalı virgül işareti ile birbirinden ayrılmalıdır.
• Anahtar sözcükler; Index Medicus Medical Subject headings;
• https://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html) veri tabanından seçilmelidir.

c. Ana Metin:
Türkçe özgün araştırma makaleleri ve sistematik derleme/meta-analizler; giriş, gereç ve yöntemler,
• bulgular, tartışma ve sonuç alt başlıklarında yapılandırılmalıdır.
• İngilizce özgün araştırma makaleleri ve sistematik derleme/meta-analizler; introduction, materials and methods, results ve conclusion alt başlıklarında yapılandırılmalıdır.
• Olgu sunumları; giriş, olgu/olgular, tartışma başlıkları altında yapılandırılmalıdır.
• Kısaltmalar metinde ilk geçtiği yerde önce uzun hali ve sonrasında parantez içerisinde olacak şekilde verilmelidir.
• Ana metinde referanslar, tablo, şekil ve resimlere yapılan atıflar sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
• Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) makalenin gereç ve yöntem bölümünde yer verilmelidir
• Olgu sunumlarında onam formu alındığına dair bilgi verilmelidir.
• Araştırmaya veya makalenin hazırlanmasına katkıda bulunan resmi ya da özel kurumlara yapılacak teşekkür yazısı makalenin sonunda, referanslardan önce yer almalıdır.

d. Kaynaklar:
• Her kaynak, metindeki kullanım sırasına göre numaralandırılmalı ve kullanıldığı cümlenin sonunda parantez içinde (nokta işaretinden önce) belirtilmelidir.
• Altı ve daha az yazar olduğunda tüm yazarlar listelenmeli, 7 yazar ve üstü 6 yazardan sonra “ve ark. /et al” şeklinde yazılmalıdır.
• Birden fazla kaynak kullanılıyor ise kaynak numaraları arasına virgül konulmalıdır. (örn. 1,2,5)
Ardışık ikiden fazla kaynak bir arada kullanılmışsa belirtilen en küçük ve en büyük kaynak numarası arasına kesme işareti konulmalıdır (örn.1-5)
• En son ve en güncel yayınlar tercih edilmelidir.
• Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur.
• Kaynaklar “International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE)” tarafından geliştirilmiş “Uniform Requirements for Manuscripts Submitted to Biomedical Journals” kurallarına göre hazırlanmalıdır. Belirtilmemiş kaynak biçimleri için
http://www.nlm.nih.gov/bsd/uniform_requirements.html web sitesi rehber olarak kullanılabilir.
• Dergi isimleri Index Medicus’a uygun olarak kısaltılmalıdır. Dergilerin isimlerinin kısaltmaları için Index Medicus’da dizinlenen dergiler listesine ya da http://www.nlm.nih.gov/tsd/serials/lji.html adresine bakılabilir.

Kaynak Örnekleri
Dergi (Journal)
Zani A, Eaton S, Rees CM, Pierro A. Incidentally detected Meckel diverticulum: to resect or not to resect? Ann Surg. 2008;247:276-81.

Basım Öncesi, Sayı ve Sayfa Numarası Henüz Belli Olmayan Yayın (Journal Article By DOI - Before Issue Publication with Page Numbers)
O'Mahony S, Rose SL, Chilvers AJ, Ballinger JR, Solanki CK, Barber RW, et al. Finding an optimal method for imaging lymphatic vessels of the upper limb. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2004. doi:10.1007/s00259-003-1399-3.

Çevrim İçi (Online) Dergi:
Mertcan A. Pathological analysis of tendon healing. Orthop Pat. Published online May 7, 2022. doi:10.1047/ım2264

Kitap (Books):
El-Naggar AK, Chan JKC, Grandis JR, Takata T, Slootweg PJ. WHO Classification of head and neck tumours. 4th ed. Lyon: IARC; 2017.

Kitap Bölümü ( Book Chapter):
Folkman J: Tumor angiogenesis. In Bast Jr RC, Kufe DW, Polock RE, Weichselbaum RR, Holland JF, Frei E (eds). Cancer Medicine. 5th ed. London, B.C. Decker Inc.; 2000. p.132-52.

3. Tablolar:
• Tablolar, ana metinde yer almamalı, ayrı dosya olarak sisteme yüklenmelidir.
• Tablo stilleri kutucuklar şeklinde standart bir formatta yapılmış olmalıdır.
• Bütün tablolar metin içinde kullanım sıralarına göre Arap rakamlarıyla numaralandırılmalıdır.
• Metin içinde belirtilecek ise cümle sonunda nokta işaretinden önce parantez içinde gösterilmelidir.
• Her tablonun kısa başlığı tablonun üstünde, kısaltmalarının açıklamaları ise altında olmalıdır.

4. Resimler ve Şekiller:
• Resimler ve şekiller ana metinde yer almamalı, ayrı dosya olarak sisteme yüklenmelidir.
• Bütün resim ve şekiller metin içinde kullanım sıralarına göre Arap rakamlarıyla numaralandırılmalıdır.
• Metin içinde belirtilecek ise cümle sonunda nokta işaretinden önce parantez içinde gösterilmelidir.
• Resimler; TIFF veya JPEG formatında, minimum çözünürlüğü 300 dpi ve 1200x960 piksel olmalıdır.
• Resimlerde açıklamaları desteklemek için, kalın ve ince oklar, ok uçları, vb işaretler kullanılabilir ancak zorunlu olmadıkça resim üzerinde yazı yazılmasından kaçınılmalıdır.
• Her resmin ve şeklin kısa başlığı resim ve şeklin üstünde, kısaltmalarının açıklamaları ise altında olmalıdır.

5. ICMJE Disclosure (Çıkar çatışması) Formu
Dergi Etik Kuralları ayrıntılı olarak yayın politikaları bölümünde yer almaktadır.

Son Güncelleme Zamanı: 19.06.2024 08:39:49