Yazım Kuralları

> Yazarlara Talimatlar

> Makale Hazırlama

> Makale Gönderim Süreci

> Makale Değerlendirme Süreci

Makale İşlem Süreleri

> Editoryal İşlem Ücreti

> Şablonlar ve Formlar


Makale Gönderim Kuralları açıklamalarını okumak için tıklayınız

Makale Gönderim Kuralları videosunu izlemek için tıklayınız


MAKALE YAZIM KURALLARI

Makale metni, Microsoft Word programında, Times New Roman yazı karakterinde, tek satır aralığında, 10 punto düz metin olarak yazılmalıdır. Sayfa kenarlarında 2,5 cm boşluk bırakılmalıdır.

Makale Şablonu Word Dosyası: https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/28935  

Makalede standart veya yaygın olmayan kısaltmaların kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Eğer kısaltma kullanılmaları zorunlu ise kısaltma ve semboller metin içinde ilk kez kullanıldığı yerde açıklanmalıdır. Uluslararası geçerliliği olan ve yerleşik kısaltmalar tercih edilmelidir. Özel sözcüklerin altı çizilmemeli, bunun yerine italik yazım stili kullanılmalı. Ölçüm birimleri Uluslararası Birimler Sistemi (SI: International System of Units)'e uygun biçimde (metrik; kg, g, m, cm vb.) verilmeli ve sıcaklıklar santigrat (⁰C) ölçeğinde ifade edilmelidir.

Yazarlar makalenin sonunda çıkar çatışması yaratabilecek herhangi bir finansal destek veya ilişkinin olup olmadı ile etik kurul raporu gerektiren çalışmalar için etik kurul raporu ve diğer Etik Standartlara Uyum Beyanlarını belirtmek zorundadırlar. Bu konudaki bilgiler makale şablonunda Compliance with Ethical Standards başlığı altında ayrıntılı olarak belirtilmiştir. 


MAKALE İÇERİĞİ

Makale aşağıdaki içerikler dikkate alınarak yazılmış olmalıdır.
Başlık
Yazar İsimleri
Yazar Adresleri
Sorumlu Yazar
Özet
Anahtar Kelimeler
Giriş
Materyal ve Metot
Araştırma Bulguları ve Tartışma
Sonuç ve Öneriler
Etik Standartlara Uyum Beyanları
Kaynaklar



Başlık

Makale başlığı Times New Roman yazı tipinde, 14 punto, küçük harflerle, koyu ve ortalı yazılmalıdır.


Yazar İsimleri

Yazar isimleri; Adı SOYADI kuralına göre, Times New Roman yazı tipinde, 10 punto, koyu ve ortalı yazılmalıdır.
Yazar isimlerinin sonuna adres için üst simge olarak rakam, sorumlu yazarı belirtmek için ise * simgesi eklenmelidir.


Adres Satırı

Yazar isimlerinden sonra bir boşluk bırakılarak yazarların görev yaptıkları kurum adresleri Times New Roman yazı tipinde, 10 punto ve ortalı yazılmalıdır.


Özet

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı, parağraf başında girinti vermeden düz metin olarak yazılmalıdır.
Özet metini 300 kelimeyi geçmemeli ve tek parağraf olmalıdır.


Anahtar Kelimeler

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında düz metin olarak yazılmalıdır.
En fazla 5 anahtar kelime yazılmalıdır.


Giriş

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışmanın amacı güncel literatürler ile giriş kısmında belirtilmelidir.


Materyal ve Metot

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışmada kullanılan materyal ve yöntem bu bölümde ayrıntılı olarak açıklanmalıdır.


Bulgular ve Tartışma

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Çalışma sonucunda elde edilen bulgular ve bu bulguların güncel literatürler ile tartışılması bu bölümde yapılmalıdır.


Sonuç

Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar bu bölümde verilmelidir.


Etik Standartlara Uyum Beyanları

Times New Roman yazı karakterinde, 9 punto, tek satır aralığında, iki yana yaslı düz metin olarak yazılmalıdır.

Makalenin Etik Kurallara uygun olarak hazırlandığı ile ilgili Telif Hakkı Beyanı, Yazarlık Katkısı, Destekleyen Kurum, Etik Kurul Onayı, Çıkar Çatışması Bildirimi, Veri Kullanımı, Teşekkür gibi beyanların bu bölümde belirtilmesi gerekmektedir. Bu konudaki bilgiler makale şablonunda Compliance with Ethical Standards başlığı altında ayrıntılı olarak belirtilmiştir.


Kaynaklar 

Times New Roman yazı karakterinde, 9 punto, tek satır aralığında yazılmalıdır. İkinci satır için 1 cm boşluk bırakılmalıdır.

Kaynaklar listesindeki Kaynaklar İngilizce olarak yazılmalıdır.

İngilizce başlık ve dergi ismi olamayan kaynakların sonunda (in Turkish) ifadesine yer verilmelidir.

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences Dergisi Kaynaklar listesinin bildirişinde APA Formatını kullanmaktadır.


Makalelerde kaynak gösterimi aşağıdaki kurallar dikkate alınarak hazırlanmalıdır.


Orijinal Araştırma Makalesi

Surname, N.N., Surname, N.N. (Year). The full title of the article. Journal Name, volume, and issue, first and last page. Doi number web link or retrieved from journal web link.

Örnekler

Kaya, G. (2023). The sensitivity of radish cultivars to high temperatures during germination and seedling growth stages . International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 298-304. https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.7

Kesim, H. & Yıldıztekin, M. (2023). The biological activity features and mineral element analyses of some Inula L. species exhibit natural spread in Mugla (Turkiye). International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 316-325 . https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.9

Tokatlı Demirok, N., Alpaslan, M. & Yıkmış, S. (2023). Some lactobacillus, leuconostoc and acetobacter strains in traditional turkish yoghurt, cheese, kefir samples as a probiotic candidate. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 326-334 . https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.10

Karagözoğlu, Y., Alayunt, N. Ö. & Parlak, A. E. (2023a). Total secondary metabolites and heavy metal profile of some medicinal plants frequently consumed as winter tea. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 335-344. https://doi.org/10.31015/jaefs.2023.2.11


Türkçe Araştırma Makalesi

Ozdemir, G., & Tangolar, S. (2023). Organik gübre uygulamalarının bazı üzüm çeşitlerinin verim ve kalitesi üzerine etkileri. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 7 (2), 326-334 (in Turkish). https://doi.org/10.31015/jaefs.2028.1.1


Kitap

Surname, N., Surname, N. (Year). Title of the contribution. In: Title of the book or proceeding. Volume (Publisher, City, first and last page
Ozdemir, G. (2023). Organic viticulture. Dicle University Press.


Örnekler

Cebeci, Z., & Ozdemir, G. (2023). Organic agriculture. Turkiye Agricultural Association.

Turkish Agricultural Association. (2023). Approaches to the study of agricultural structure. Dicle Press.

Cebeci, Z. (Ed.). (2023). Non-Parametric Statistical Analysis with R. Abaküs Press.

Ozdemir, G., Cebeci, Z., & Kara, C. (2023). L'Hevsel à Amida- Diyarbakır: Études et réhabilitation de jardins mésopotamiens. In: Z. Manley, & A. Ozdemir (Eds.), Organic agriculture (pp. 1325-1428). Edit Publishing.


Bildiri Kitabı

Surname, N., Surname, N. (Year). Title of the contribution. In: Title of the book or proceeding. Volume, publisher, city, first and last page


Örnek

Tangolar, S., Özdemir, G., Ekbiç, H.B., Tangolar, S.G., Dikkaya, Y.R. (2012). Research on adaptation of some American rootstocks grown under Northern Cyprus conditions. XXXV World Congress of Vine and Wine 10th General Assembly of The O.I.V. 18-22 June, İzmir, pp. 234-265.


Yüksek Lisans veya Doktora Tezi

Surname, N. (Year). Title of the thesis, University and Faculty, City. pages.


Örnek

Ozdemir, G. (2005). Organic grape growing. Çukurova University, Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Horticulture, PhD Thesis, Adana, Turkiye, 128 pp.


İnternet Kaynakları

FAO (2013). Classifications and standards. Retrieved in June, 19, 2023 from http://www.fao.org/economic/ess/ess-standards/en/  


Kaynak gösterimi ile ilgili daha fazla örnek için; https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples 


Son Güncelleme Zamanı: 7.06.2024 16:23:03

by-nc.png

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin içeriği, Creative Commons Alıntı-GayriTicari (CC BY-NC) 4.0 Uluslararası Lisansı ile yayınlanmaktadır. Söz konusu telif, üçüncü tarafların içeriği uygun şekilde atıf vermek koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla paylaşımına ve uyarlamasına izin vermektedir. Yazarlar, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanmış çalışmalarının telif hakkını elinde tutar. 

Web: dergipark.org.tr/jaefs  E-mail: editor@jaefs.com WhatsApp: +90 850 309 59 27