Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Journal of Agricultural Production, yüksek kaliteli bilimsel yayınlar, bilimsel bulgulara halkın güveni ve orijinal fikirlere gereken krediyi sağlamak için var olan yayın için belirli etik standartları takip eder. Journal of Agricultural Production, Yayın Etiği Komitesi'ne (COPE) bağlıdır, Davranış Kurallarına uyar ve En İyi Uygulama İlkelerine bağlı kalmayı amaçlar.

Yayın Etiği Komitesi (COPE). (2011, 7 Mart). Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Yönergeleri: https://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf

Journal of Agricultural Production’a makale gönderen yazarlar, çalışmalarının özgün olduğunu ve başka bir yerde yayımlanmadığını veya yayımlanmak üzere değerlendirilmediğini; gönderilen makalelerin tamamen veya kısmen diğer makalelerden veya çalışmalardan kopyalanmadığını veya intihal edilmediğini ve makaleleriyle ilgili potansiyel çıkar çatışmaları veya kısmi çıkarları olmadığını onaylarlar.

Journal of Agricultural Production, yayımlanmadan önce gönderilen tüm makalelerde intihal kontrolü yapacaktır. Yayın sürecinin herhangi bir aşamasında intihal tespit edilirse, yazara makaleyi yeniden yazması talimatı verilecektir. Her gönderi, intihalin önlenmesi için Turnitin® tarafından taranacaktır. Herhangi bir makalenin %30 intihal olması durumunda makale reddedilecek ve yazar bilgilendirilecektir. Yazarların yayınlanmak üzere göndermeden önce makale içeriğini kontrol etmelerini şiddetle tavsiye ederiz.

Journal of Agricultural Production, gönderilen makalelerin tarafsız ve adil hakem değerlendirmesini ve yazarlar ile hakemler arasında mevcut veya olası herhangi bir çıkar çatışmasının önlenmesini taahhüt eder.

EDİTÖRLERİN VE EDİTÖR KURULUNUN SORUMLULUKLARI

Editoryal Sorumluluklar ve Bağımsızlık
Journal of Agricultural Production’IN tüm editörleri dergideki değerlendirme ve kararlarında bağımsızdır. Hiçbir dış ve/veya iç faktör kararlarını etkileyemez. Editörler herhangi bir olumlu ve/veya olumsuz kısıtlamaya maruz kalırlarsa, kısıtlamaya dahil olanlar hakkında yasal işlem yapma haklarını saklı tutarlar. Öte yandan, editörler dergideki kararlarından sorumludur. Baş editör, dergi içeriğinden ve zamanında yayıMlamadan sorumlu olan tek kişidir.

Gizlilik ve Çıkar Çatışması
Dergi editörleri ve Yayın Kurulu üyelerinin, gönderilen materyalleri bölüm editörleri, istatistik editörleri, dil editörleri, kopya editörleri, tasarım editörleri ve gerektiğinde kamu denetçileri dışındaki üçüncü kişilerle paylaşmaları ve kullanmaları yasaktır. Bir editör ile yazarın veya kurumunun arasında işbirliği veya rekabet açısından bir çıkar çatışması varsa, değerlendirme sürecini yönetmek üzere başka bir Editör Kurulu üyesi görevlendirilir.

Yayımlama Kararları
Editörler, gönderilen makalelerin alanında uzman en az iki hakem atayarak hakem değerlendirmesini sağlar. Makalelerin araştırmacılar ve okuyucular için önemi, hakem raporları, intihal ve telif hakkı ihlali gibi hukuki sorunlar göz önünde bulundurularak bir makalenin yayımlanması kararında baş editör sorumludur. Baş editör, kararı için diğer editörler ve hakemlerle görüşebilir.

HAKEMLERİN SORUMLULUKLARI
Editörün Kararına Katkı
Gönderilen bir makalenin hakem değerlendirmesi, bilimsel içeriğinin, bilimsel düzeninin ve derginin ilkelerine uygunluğunun kontrolünü sağlamak için hakem görüşünün iletilmesidir. Hakemlik süreci, hakemlerin makalelerle ilgili değerlendirmelerini editörlere iletmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onlara makalelerin içeriğini iyileştirme fırsatı da verir.

İvedilik
Bir makalenin değerlendirilmesi için görevlendirilen hakem, makalenin içeriği dışında bir bilim dalında uzman ise, makalenin konusuna uzak, değerlendirmeye ayıracak zamanı yoksa veya çıkar çatışması varsa, görevlendiren editöre bilgi vermeli ve geri çekilmesini istemelidir. Makalenin içeriği hakemin uzmanlık alanına uygunsa, değerlendirmeyi tamamlamalı ve raporu en kısa sürede editöre göndermelidir.

Mahremiyet
Makalelerin değerlendirilmesi için görevlendirilen hakemler, makalelerin gizli belge olduğunu peşinen onaylar ve bu belgelerle ilgili bilgileri değerlendirmeye katılan editörler dışında üçüncü kişilerle paylaşmaz. Hakemler, makaleler yayın için kabul edildikten veya reddedildikten sonra bile bilgi paylaşmamaya devam eder.
Hakemliğe gönderilen makalede bir fikrin izinsiz olarak kullanıldığından şüpheleniliyorsa, COPE’un "Bir hakemin bir yazarın fikirlerini veya verilerini kendine mal ettiğinden şüpheleniyorsanız ne yapmalısınız?" iş akışı takip edilir.

Tarafsızlık Standartları
Hakemler eleştirilerini bilimsel bir zemin üzerine inşa etmeli ve açıklamalarında bilimsel kanıtlara yer vermelidir. Hakemler tarafından makaleleri geliştirmek için yapılan tüm yorumlar açık ve doğrudan olmalı ve yazarın duygularını rahatsız etmeyecek şekilde yazılmalıdır. Hakaret ve aşağılayıcı ifadelerden kaçınılmalıdır.

Alıntılanan Kaynakların Uygunluğu
Hakemler, makalelerde kullanılan alıntıları belirlemelidir. Yayımlanmış makalelerdeki ifadeler, gözlemler, sonuçlar veya kanıtlar, ilgili kaynaktan alıntı yapılarak alıntılanmalıdır. Hakemler ayrıca atıfta bulunulan kaynak(lar)da alıntıların varlığının gerçekliğinden emin olmalıdır.

Çıkar Çatışması
Hakem, yazar(lar)la bir veya daha fazla çıkar ilişkisi içindeyse, görevlendiren editöre haber vermeli ve geri çekilmesini istemelidir.

YAZARLARIN SORUMLULUKLARI
Raporlama Standartları
Orijinal araştırma makalelerinin yazarları, sonuçları sunmalı ve onlarla uygun bir şekilde tartışmalıdır. Makalelerin metodolojik içerikleri tekrarlanabilir olması gerektiğinden, yazarlar açıklamalarında net olmalı ve kasıtlı olarak yanlış veya eksik veri bildirmemelidir. Derleme türü makale yazarlarının, inceleme konularının alanında uzman olmaması veya yeterli arka plan bilgisi ya da ilgili önceki çalışmalara sahip olmaması durumunda bu tür makaleleri yazmaları önerilmez.

Veri Erişimi ve Saklama
Yazarlardan gerektiğinde ham verilerini sunmaları istenebilir (etik durumlar vb.). Bu nedenle, makalelerin ham verileri gerektiğinde sunulmak üzere güvenli bir şekilde saklanmalıdır. Yayınları takip eden ham verilerin saklama süresi en az 10 yıl olmalıdır.

Özgünlük ve İntihal
Gönderilen makale yazarları, makalelerinin orijinal olduğundan veya alıntılar için atıfta bulunulan referansları içerdiğinden emin olmalıdır.

Çoklu, Tekrarlanan, Gereksiz veya Eşzamanlı Gönderimler
Aynı araştırmayı rapor eden birden fazla yayın üretmek için onaylanmış bir yol değildir. Yazarlar bu tür durumlara dikkat etmeli ve aynı makaleyi aynı anda farklı dergilere göndermemelidir.

Makale Yazarlığı
Makalelerde sorumlu yazarlar olarak sadece aşağıdaki kişiler yer almalıdır:
• Bir çalışmada konsepte, tasarıma, uygulamaya, veri toplamaya ve/veya analize büyük katkı sağlayan araştırmacılar,
• Makalelerin hazırlanmasında veya kritik revizyonunda yer alan araştırmacılar,
• Araştırmacılar, yazıların en son halini onaylamış ve gönderilmesini kabul etmiştir.
Yukarıdaki liste dışında katkıda bulunanlar (teknik yardım, yazma ve düzenlemede yardımcılar, genel katkılar vb.) yazarlar listesinde yer almamalıdır, ancak teşekkür bölümünde listelenebilir. Makalelerin ilgili yazarları, katkıda bulunanların yazarlar ve teşekkür bölümünde yer alacak olanlar olarak ayrı bir listesini sağlamalıdır.

Çıkar çatışması
Yazarlar, makalelerinde her türlü çıkar çatışmasını açıkça beyan etmelidir. Makalenin konusu ile ilgili çıkar çatışması bulunmadığı da beyan edilmelidir. En yaygın çıkar çatışması türleri, finansal destekler, eğitim veya diğer fon türleri, kişisel veya kurumsal ilişkiler ve üyeliklerdir. Çalışmaların tüm mali destek kaynakları (hibeleri veya diğer referans numaraları ile birlikte) beyan edilmelidir.

Kaynakların Kabulü
Yazarlar, kaynaklarının izni olmadıkça kişisel olarak elde edilen bilgileri (görüşmeler, yazışmalar veya görgü tanıklarıyla yapılan tartışmalar) kullanmamalıdır. Özel belgelere ilişkin bilgiler veya hibe başvurularının hakemliğine ilişkin bilgiler, ilgili hizmeti veren makamların izni olmadan kullanılmamalıdır.

Hakem Değerlendirmesi
Yazarlar, hakem değerlendirme sürecine dahil olmakla yükümlüdür ve editörlerin ham verileri, etik onaylar için kanıtları, hasta izinleri ve telif hakkı izin formu taleplerini ve açıklamalarını yanıtlayarak işbirliği yapmalıdır. Yazarlar, hakem değerlendirme süreci tarafından oluşturulan revizyon önerilerine olumlu veya olumsuz bir şekilde yanıt vermelidir. Olumsuz yanıtlarına karşı görüşlerini de eklediğinden emin olmalıdırlar.

Gönderen yazarlar aşağıdakilere uymalıdır:
1. Makaleler, gönderen yazarın orijinal eseri olmalıdır.
2. Gönderilen makaleler daha önce yayımlanmamış olmalıdır.
3. Çıkar çatışması olmamalıdır. Varsa açıkça belirtilmelidir.
4. Yazarlar, makalenin hazırlanmasında kullanılan tüm veri kaynaklarını belirtmelidir.
Lütfen dikkat: Aynı anda birden fazla dergiye makale göndermek etik değildir.

Hakemler aşağıdakilere uymalıdır:
1. Makaleler, yazar(lar)ın cinsiyet, ırk, etnik köken, din, vatandaşlık veya siyasi görüşüne bakılmaksızın makalenin entelektüel içeriğine göre adil bir şekilde incelenir.
2. İnceleme sürecinde gözlemlenen herhangi bir çıkar çatışması editöre gönderilmelidir.
3. Makaleye ait bilgiler gizli tutulur.
4. Yayın reddine neden olabilecek bilgiler editöre gönderilmelidir.

Editörler aşağıdakilere uymalıdır:
1. Makaleler, yazar(lar)ın cinsiyet, ırk, etnik köken, din, vatandaşlık veya siyasi görüşüne bakılmaksızın makalenin entelektüel içeriğine göre adil bir şekilde incelenir.
2. Makalelere ait bilgiler gizli tutulur.
3. Makalelerle ilgili gözlemlenen herhangi bir çıkar çatışması açıklanmalıdır.

Araştırmalarda Hayvan Kullanımına İlişkin Etik Kurallar
Journal of Agricultural Production, canlı hayvanlar kullanılarak yapılan deneyleri raporlamak için ARRIVE yönergelerini (https://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.3000411) desteklemektedir. Yazarlar ve hakemler, https://arriveguidelines.org/resources/author-checklists adresinde bulunabilen ARRIVE kılavuzlarını bir kontrol listesi olarak kullanabilirler. Hayvanlar üzerinde yapılan orijinal araştırmaları içeren makaleler, bir etik inceleme komitesi tarafından onaylanmış olmalıdır. Proje onay kodu ve tarihi, etik kurul veya kurumsal inceleme kurulunun adı Yöntemler Bölümünde belirtilmelidir. Hayvanlarla ilgili araştırmalar için, potansiyel olarak elde edilen herhangi bir fayda, katılan hayvanların maruz kaldığı zarara kıyasla önemli olmalıdır. Yazarlar, araştırmalarının yaygın olarak kabul edilen "3R kuralı" ile uyumlu olduğundan özellikle emin olmalıdır:
• (R)eplacement: Mümkün olan her yerde hayvanların alternatiflerle değiştirilmesi, • (R)eduction: Kullanılan hayvan sayısının azaltılması ve • (R)efinement: Hayvanlara verilen zararı en aza indirmek için deneysel koşulların ve prosedürlerin iyileştirilmesi.

DERGİ POLİTİKASI

Ücret Politikası
Journal of Agricultural Production, makale gönderim ücreti talep etmektedir. Bu ücret, kabul/ret kararına bakılmaksızın dergiye gönderilen tüm makalelerden alınır.

Yazarlar, gönderimin ardından ödemeyle ilgili bir e-posta alacaklardır. Yazarların ödemeyi bu e-postadan sonra yapması gerekmektedir. Ödeme tamamlandıktan sonra değerlendirme süreci başlatılacaktır.

Makale Gönderim Ücreti: 50$ (Türk Yazarlar için: 1000 TL)
Editoryal İşlem Ücreti: Ücretsiz
Makale İşleme Ücreti (veya kabul sonrası herhangi başka bir ücret): Ücretsiz

Türk Yazarlar İçin Not: Dergi, Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) yağmacı/şüpheli dergiler tanımının dışında yer almaktadır (https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/yagmaci-dergi-yayinlarina-onlem.aspx).
Bu nedenle Journal of Agricultural Production'da yayımlanan makaleler akademik yükseltme veya doçentlik başvurularında kullanılabilir.

Makale Değerlendirme Süreci
Journal of Agricultural Production’a gönderilen makalelerin ilk değerlendirmesi 2-6 hafta içerisinde tamamlanır. Son değerlendirme, revizyonlara bağlı olarak daha uzun sürebilir. Gönderimden yayına kadar geçen süre ortalama süre 8 haftadır.

Revizyon ve Makaleyi Geri Çekme
Editör Kurulu, hakemin makaleyi değerlendirmesine, dergi kurulunun politikalarına ve intihal, iftira ve telif hakkı ihlalini önlemeye yönelik yasal çabalara dayanarak gönderilen makaleler hakkında yayın kararları alma sorumluluğunu üstlenir.
Makale kabul edildikten sonra gerekirse sorumlu yazardan gerekli düzeltmeleri tamamlaması istenir. Sorumlu yazar, bir dijital nesne tanımlayıcı (DOI) numarası atanana kadar makaleyi geri çekme hakkını saklı tutar.

YAYIN SONRASI DEĞİŞİKLİKLER

İstisnai durumlar dışında yayından sonra makalede değişiklik yapılmasına izin verilmez. Yayınlanan bir makalede bir hata tespit edilirse yayıncı, düzeltme yazısının mı yoksa yayından kaldırmanın mı gerekli olduğunu değerlendirecektir.

Yayından Kaldırma
Journal of Agricultural Production'ın Yayından Kaldırma  ve Düzeltme Politikası, Yayın Etiği Komitesi'nin (COPE) bilimsel suistimal ve araştırma etiğine ilişkin yayın kılavuzlarına uygun olarak geliştirilmiştir. Dergi COPE'nin Yayından Kaldırma kurallarına riayet eder.

Bu, Editörlerin aşağıdaki durumlarda bir makaleyi yayından kaldırmayı değerlendireceği anlamına gelir:

- Bulguların büyük bir hata (örneğin yanlış hesaplama veya deneysel hata) sonucu veya uydurma (örneğin veriyi) veya tahrifat (örneğin görüntü manipülasyonu) sonucunda güvenilmez olduğuna dair açık kanıtları varsa,
- İntihal teşkil ediyorsa,
- Bulgular, önceki kaynaklara uygun şekilde atıf yapılmadan veya editöre açıklanmadan, yeniden yayınlama izni verilmeden veya gerekçe gösterilmeden (yani yeniden yayınlama durumları) daha önce başka bir yerde yayınlanmışsa,
- Kullanım izni olmadan materyal veya veri içeriyorsa,
- Telif hakkı ihlal ediliyor veya başka ciddi bir yasal sorun varsa (örn. iftira, gizlilik),
- Etik olmayan araştırmayı rapor ediyorsa,
- Yalnızca gizliliği ifşa edilmiş veya manipüle edilmiş bir hakem değerlendirme süreci temelinde yayıo
- Yazar(lar), editörün görüşüne göre, çalışmanın yorumlanmasını veya editörler ve hakemler tarafından yapılan tavsiyeleri gereğinden fazla etkileyecek olan büyük bir rekabet çıkarını (diğer bir deyişle çıkar çatışması) açıklamamışsa.

Düzeltme
Bilim camiasına Yayından Kaldırma yerine Düzeltme ile daha iyi hizmet verileceği aşikardır. Yayınlanan içerikteki hatanın küçük olması ve çalışmanın güvenilirliğini, önemli bulguları veya genel kanıyı etkilememesi durumunda, bir sonraki sayıda ayrı bir makale olarak bir Düzeltme yayınlanacaktır. Düzeltme metni, makalenin neden güncellendiğini açıklayacak ve o makaleye tam bir alıntı referansı içerecektir. Yazarlar/Okuyucular/Hakemler, düzeltilmesi gereken herhangi bir kusur gördüklerinde Editör ile irtibata geçmelidirler.

SORUMLULUK REDDİ
Yazarın görüşlerinden ve makale içeriklerinden editör veya yayın kurulu üyeleri sorumlu değildir. Makalelerin etik özgünlüğünden ve olası hatalarından yazarlar sorumludur. Ayrıca, düzeltme okumalarından önce sayfa düzenlemeye dayalı tüm hatalardan da sorumludurlar. Dizgiden sonra meydana gelen hatalar ise dergi yöneticilerinin sorumluluğundadır.
Not: Yazar düzeltmeleri 2 ay içinde yapmalıdır, aksi takdirde makale reddedilecektir.
Not: Editör Kurulu, hakemin makaleyi değerlendirmesine, dergi yayın kurulunun politikalarına ve intihal, iftira ve telif hakkı ihlalini önlemeye yönelik yasal çabalara dayanarak gönderilen makaleler hakkında yayın kararları alma sorumluluğunu üstlenir.