Objective: The aim of this study to determine, the antibacterial effects of red, blue, green and yellow fabric and nutrient dyes, which were commonly used in our daily life on Methicillin Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and Pseudomonas aeruginosa with different concentration. Methods: Serial dilutions of commercially available green, red, yellow, and blue fabric and food dyes in sterile saline were prepared. One milliliter from each concentration of dyes was splitted into the tubes. McFarland 0.5 standard were used to adjust the turbidity of bacterial suspensions of P. aeruginosa and S. aureus standard strains. This suspension of each strain dispensed 100 microliters to all food and fabric dyes concentrations and incubated at 37°C. After overnight incubation 1 microliter suspension from each tube is plated on Mueller Hinton agar to determine bactericidal with sterile disposable loop. After incubation of these plates at 37°C for 18 - 24 hours, colonies were counted. Results: Green, yellow and red colors of fabric and food dyes were inhibited MRSA, and they showed significantly less effect against P. aeruginosa. However, blue fabric and food dye antibacterial affects, were greater than other colors against MRSA and also against P. aeruginosa.Conclusion: In this study, we determined that inhibition effect of food and fabric dyes, on bacterial growth can be variable belong to the color and concentration of dye. Our in vitro findings were indicated that colors of dyes can be a factor to inhibit bacterial contamination and true color choice will be helpful for painting especially high risk places for bacterial contamination. J Clin Exp Invest 2015; 6 (3): 274-278
food dye fabric dye methicillin resistant Staphylococcus aureus Pseudomonas aeruginosa
Amaç: Çalışmada günlük yaşantımızda, kullandığımız kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renkte kumaş ve gıda boylarının farklı konsantrasyonlarının Metisilin Dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) ve Pseudomonas aeruginosa standart suşlarının üremesi üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıştırYöntemler: Ticari olarak satılmakta olan yeşil, kırmızı, sarı ve mavi renklerde kumaş ve gıda boya maddelerinin steril serum fizyolojik içinde seri dilüsyonları yapıldı. Her bir konsantrasyon için 1ml olarak tüplere dağıtıldı. P. aeruginosa ve MRSA standart suşları üretildi. İki suşun ayrı ayrı 0,5 McFarland sulandırımları hazırlandı. Bu bakteri sulandırımlardan 100’er mikrolitre, dilüsyonları yapılan kumaş ve gıda boyalarının her bir dilüsyonuna eklendi. 37°C’de 18-24 saat inkübasyonu takiben her bir dilüsyondaki üremelerin tespiti için 1 mikrolitrelik steril tek kullanımlık özelerle Müeller Hinton agar besi yerine pasajları yapıldı. Bu besiyerleri 37°C de 18-24 saat inkübe edildikten sonra her bir alandaki koloniler sayıldı.Bulgular: Yeşil, sarı ve kırmızı renk gıda ve kumaş boyasının, MRSA'yı baskıladığı, P. aeruginosa’nın, MRSA’dan belirgin olarak fazla ürediği görüldü. Ancak mavi renkte hem kumaş hem gıda boyasının, her iki bakterinin de üremesini azalttığı koloni sayımları ile belirlendi.Sonuç: Bu çalışma sonucunda gıda ve kumaş boyalarını farklı konsantrasyonlarda, farklı renklerinin bakterilerin üremesi üzerine etkilerinin de değişken olduğu belirlendi.Ayrıca, bakterilerin kolayca bulaşabileceği ortamlarda kullanılan boya renklerinin bakteri kontaminasyonuna engel olunabileceğini gösteren in vitro sonuç da elde edildi.
Gıda boyası kumaş boyası metisilin dirençli Staphylococcus aureus Pseudomonas aeruginosa
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Yazısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ekim 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 6 Sayı: 3 |