BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2015, Cilt: 6 Sayı: 3, 274 - 278, 25.10.2015
https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2015.03.0532

Öz

Objective: The aim of this study to determine, the antibacterial effects of red, blue, green and yellow fabric and nutrient dyes, which were commonly used in our daily life on Methicillin Resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and Pseudomonas aeruginosa with different concentration. Methods: Serial dilutions of commercially available green, red, yellow, and blue fabric and food dyes in sterile saline were prepared. One milliliter from each concentration of dyes was splitted into the tubes. McFarland 0.5 standard were used to adjust the turbidity of bacterial suspensions of P. aeruginosa and S. aureus standard strains. This suspension of each strain dispensed 100 microliters to all food and fabric dyes concentrations and incubated at 37°C. After overnight incubation 1 microliter suspension from each tube is plated on Mueller Hinton agar to determine bactericidal with sterile disposable loop. After incubation of these plates at 37°C for 18 - 24 hours, colonies were counted. Results: Green, yellow and red colors of fabric and food dyes were inhibited MRSA, and they showed significantly less effect against P. aeruginosa. However, blue fabric and food dye antibacterial affects, were greater than other colors against MRSA and also against P. aeruginosa.Conclusion: In this study, we determined that inhibition effect of food and fabric dyes, on bacterial growth can be variable belong to the color and concentration of dye. Our in vitro findings were indicated that colors of dyes can be a factor to inhibit bacterial contamination and true color choice will be helpful for painting especially high risk places for bacterial contamination. J Clin Exp Invest 2015; 6 (3): 274-278

Kaynakça

  • Tille PM. Traditional Cultivation and Identification. Bailey & Scott’s Diagnostic Microbiology, 13th Edition. Elsevier-Mosby Inc. 2014:81-105. ISBN: 978-0-323-08330-0
  • Tille PM. Laboratory Methods and Strategies for Antimicrobial
  • Susceptibility Testing. Bailey & Scott’s Diagnostic Microbiology, 13th Edition. Elsevier - Mosby Inc. 2014:168-192.ISBN: 978-0-323-08330-0
  • Tille PM. Overview of Bacterial Identification Methods and strategies . Bailey & Scott’s Diagnostic Microbiology, 13th Edition. Elsevier - Mosby Inc. 2014:193-231. ISBN: 978-0-323-08330-0.
  • Hassan GM. Effects of some synthetic coloring additives on DNA damage and chromosomal aberrations of rats. Arab J Biotech 2010;13:13-24.
  • Singh R, Jain A, Panwar S, et al. Antimicrobial activity of some natural dyes. Dyes and Pigments 2005;66:99-102.
  • Han S, Yang Y. Antimicrobial activity of wool fabric treated with curcumin. Dyes and Pigments 2005;64:157-161.
  • Rasooly R. Expanding the bactericidal action of the food color additive phloxine B to gram-negative bacteria. FEMS Immunol Med Microbiol 2005;45:239-244.
  • Çalış A, Yuvalı Çelik G, Katırcıoglu H. Antimicrobial effect of natural dyes on some pathogenic bacteria. African Journal of Biotechnology . 2009;8:291-293.
  • Tutak M, Gün F. CI Bazik Turuncu 1 (Chrysodine) boyasinin
  • antibakteriyel özelliğinin belirlenmesi. Tekstil ve Mühendis 2012;19:9-12.
  • Siva R, Palackan MG, Maimoon L, et al. Evaluation of antibacterial, antifungal, and antioxidant properties of some food dyes. Food Sci Biotechnol 2011;20:7-13.

Ticari olarak satılan farklı renklerdeki gıda ve kumaş boyalarının Metisilin dirençli Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa üzerine etkisinin in vitro araştırılması

Yıl 2015, Cilt: 6 Sayı: 3, 274 - 278, 25.10.2015
https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2015.03.0532

Öz

Amaç: Çalışmada günlük yaşantımızda, kullandığımız kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renkte kumaş ve gıda boylarının farklı konsantrasyonlarının Metisilin Dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) ve Pseudomonas aeruginosa standart suşlarının üremesi üzerine etkilerini belirlemek amaçlanmıştırYöntemler: Ticari olarak satılmakta olan yeşil, kırmızı, sarı ve mavi renklerde kumaş ve gıda boya maddelerinin steril serum fizyolojik içinde seri dilüsyonları yapıldı. Her bir konsantrasyon için 1ml olarak tüplere dağıtıldı. P. aeruginosa ve MRSA standart suşları üretildi. İki suşun ayrı ayrı 0,5 McFarland sulandırımları hazırlandı. Bu bakteri sulandırımlardan 100’er mikrolitre, dilüsyonları yapılan kumaş ve gıda boyalarının her bir dilüsyonuna eklendi. 37°C’de 18-24 saat inkübasyonu takiben her bir dilüsyondaki üremelerin tespiti için 1 mikrolitrelik steril tek kullanımlık özelerle Müeller Hinton agar besi yerine pasajları yapıldı. Bu besiyerleri 37°C de 18-24 saat inkübe edildikten sonra her bir alandaki koloniler sayıldı.Bulgular: Yeşil, sarı ve kırmızı renk gıda ve kumaş boyasının, MRSA'yı baskıladığı, P. aeruginosa’nın, MRSA’dan belirgin olarak fazla ürediği görüldü. Ancak mavi renkte hem kumaş hem gıda boyasının, her iki bakterinin de üremesini azalttığı koloni sayımları ile belirlendi.Sonuç: Bu çalışma sonucunda gıda ve kumaş boyalarını farklı konsantrasyonlarda, farklı renklerinin bakterilerin üremesi üzerine etkilerinin de değişken olduğu belirlendi.Ayrıca, bakterilerin kolayca bulaşabileceği ortamlarda kullanılan boya renklerinin bakteri kontaminasyonuna engel olunabileceğini gösteren in vitro sonuç da elde edildi.

Kaynakça

  • Tille PM. Traditional Cultivation and Identification. Bailey & Scott’s Diagnostic Microbiology, 13th Edition. Elsevier-Mosby Inc. 2014:81-105. ISBN: 978-0-323-08330-0
  • Tille PM. Laboratory Methods and Strategies for Antimicrobial
  • Susceptibility Testing. Bailey & Scott’s Diagnostic Microbiology, 13th Edition. Elsevier - Mosby Inc. 2014:168-192.ISBN: 978-0-323-08330-0
  • Tille PM. Overview of Bacterial Identification Methods and strategies . Bailey & Scott’s Diagnostic Microbiology, 13th Edition. Elsevier - Mosby Inc. 2014:193-231. ISBN: 978-0-323-08330-0.
  • Hassan GM. Effects of some synthetic coloring additives on DNA damage and chromosomal aberrations of rats. Arab J Biotech 2010;13:13-24.
  • Singh R, Jain A, Panwar S, et al. Antimicrobial activity of some natural dyes. Dyes and Pigments 2005;66:99-102.
  • Han S, Yang Y. Antimicrobial activity of wool fabric treated with curcumin. Dyes and Pigments 2005;64:157-161.
  • Rasooly R. Expanding the bactericidal action of the food color additive phloxine B to gram-negative bacteria. FEMS Immunol Med Microbiol 2005;45:239-244.
  • Çalış A, Yuvalı Çelik G, Katırcıoglu H. Antimicrobial effect of natural dyes on some pathogenic bacteria. African Journal of Biotechnology . 2009;8:291-293.
  • Tutak M, Gün F. CI Bazik Turuncu 1 (Chrysodine) boyasinin
  • antibakteriyel özelliğinin belirlenmesi. Tekstil ve Mühendis 2012;19:9-12.
  • Siva R, Palackan MG, Maimoon L, et al. Evaluation of antibacterial, antifungal, and antioxidant properties of some food dyes. Food Sci Biotechnol 2011;20:7-13.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Yazısı
Yazarlar

Julide Göçmen

Burcu Bozdoğan Bu kişi benim

Mehmet Bozdoğan Bu kişi benim

Şener Çolak Bu kişi benim

Aykut Kılıç Bu kişi benim

Elif Sungur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Ekim 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 6 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Göçmen, J., Bozdoğan, B., Bozdoğan, M., Çolak, Ş., vd. (2015). Ticari olarak satılan farklı renklerdeki gıda ve kumaş boyalarının Metisilin dirençli Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa üzerine etkisinin in vitro araştırılması. Journal of Clinical and Experimental Investigations, 6(3), 274-278. https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2015.03.0532
AMA Göçmen J, Bozdoğan B, Bozdoğan M, Çolak Ş, Kılıç A, Sungur E. Ticari olarak satılan farklı renklerdeki gıda ve kumaş boyalarının Metisilin dirençli Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa üzerine etkisinin in vitro araştırılması. J Clin Exp Invest. Kasım 2015;6(3):274-278. doi:10.5799/ahinjs.01.2015.03.0532
Chicago Göçmen, Julide, Burcu Bozdoğan, Mehmet Bozdoğan, Şener Çolak, Aykut Kılıç, ve Elif Sungur. “Ticari Olarak satılan Farklı Renklerdeki gıda Ve Kumaş boyalarının Metisilin dirençli Staphylococcus Aureus Ve Pseudomonas Aeruginosa üzerine Etkisinin in Vitro araştırılması”. Journal of Clinical and Experimental Investigations 6, sy. 3 (Kasım 2015): 274-78. https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2015.03.0532.
EndNote Göçmen J, Bozdoğan B, Bozdoğan M, Çolak Ş, Kılıç A, Sungur E (01 Kasım 2015) Ticari olarak satılan farklı renklerdeki gıda ve kumaş boyalarının Metisilin dirençli Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa üzerine etkisinin in vitro araştırılması. Journal of Clinical and Experimental Investigations 6 3 274–278.
IEEE J. Göçmen, B. Bozdoğan, M. Bozdoğan, Ş. Çolak, A. Kılıç, ve E. Sungur, “Ticari olarak satılan farklı renklerdeki gıda ve kumaş boyalarının Metisilin dirençli Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa üzerine etkisinin in vitro araştırılması”, J Clin Exp Invest, c. 6, sy. 3, ss. 274–278, 2015, doi: 10.5799/ahinjs.01.2015.03.0532.
ISNAD Göçmen, Julide vd. “Ticari Olarak satılan Farklı Renklerdeki gıda Ve Kumaş boyalarının Metisilin dirençli Staphylococcus Aureus Ve Pseudomonas Aeruginosa üzerine Etkisinin in Vitro araştırılması”. Journal of Clinical and Experimental Investigations 6/3 (Kasım 2015), 274-278. https://doi.org/10.5799/ahinjs.01.2015.03.0532.
JAMA Göçmen J, Bozdoğan B, Bozdoğan M, Çolak Ş, Kılıç A, Sungur E. Ticari olarak satılan farklı renklerdeki gıda ve kumaş boyalarının Metisilin dirençli Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa üzerine etkisinin in vitro araştırılması. J Clin Exp Invest. 2015;6:274–278.
MLA Göçmen, Julide vd. “Ticari Olarak satılan Farklı Renklerdeki gıda Ve Kumaş boyalarının Metisilin dirençli Staphylococcus Aureus Ve Pseudomonas Aeruginosa üzerine Etkisinin in Vitro araştırılması”. Journal of Clinical and Experimental Investigations, c. 6, sy. 3, 2015, ss. 274-8, doi:10.5799/ahinjs.01.2015.03.0532.
Vancouver Göçmen J, Bozdoğan B, Bozdoğan M, Çolak Ş, Kılıç A, Sungur E. Ticari olarak satılan farklı renklerdeki gıda ve kumaş boyalarının Metisilin dirençli Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa üzerine etkisinin in vitro araştırılması. J Clin Exp Invest. 2015;6(3):274-8.