Etik İlkeler ve Yayın Politikası

1. Etik kurul kararı gerektiren çalışmalarda yayın sunumuyla birlikte ilgili kurul dokümanının da sunulması gerekmektedir.
2. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğraf kullanımı için mutlaka sahibinden izin alınması ve bunun yazıda (kaynak gösterilerek) belirtilmesi gerekmektedir.
3. Çalışmaya yönelik tüm destek kaynakları (hibe, fon vb.) makalenin teşekkür bölümünde belirtilmelidir.
4. Dergide çift-kör hakem değerlendirmesi uygulanır; Gönderilen bildiride yazar isimleri yer almamalıdır.
5. Yazarlar, makalelerinin özgün olmasına ve makalede yapılan alıntılarda etik ilkelere uygun alıntı yöntemlerinin kullanılmasına dikkat etmelidir. Makale için bir benzerlik raporu (referanslar hariç toplam puan için %20'den az ve tek bir referanstan %1'e eşit veya daha az olacak şekilde), iThenticate gibi bir yazılım kullanılarak ilk gönderim sırasında sunulabilir.
6. Tüm yazar(lar)ın çalışmaya önemli katkı sağlaması gerekmektedir, bu nedenle makalenin tüm bölümlerinden kendileri sorumludur.
7. Gönderilen makalelerin başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir. Aynı makalenin birden fazla dergiye aynı anda gönderilmesi etik olmayan yayıncılık davranışıdır.
8. Yazarlar, yayınlanan çalışmalarında önemli bir hata veya yanlışlık ile karşılaştıklarında derhal dergi editörüne veya yayıncıya bildirimde bulunmakla yükümlüdürler.
9. Yazının teslim edilmesinden sonra yazar isminde ekleme yapılmasına ve/veya isim sırasının değiştirilmesine izin verilmez.

Bu özel etik kurallara ek olarak, olağandışı tehlikelere sahip kimyasal prosedür veya ekipmanı kapsayan çalışmalar, insan veya hayvan deneklerin kullanımı, hasta görüntüleri veya vaka ayrıntıları, uyumluluk beyanı veya etik kurul raporu gibi ilgili komite onaylarını gerektirir.

Son Güncelleme Zamanı: 16.08.2024 15:34:57