Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

HELAL TURİZM VE REHBERLİK HİZMETLERİ

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 2, 64 - 77, 20.12.2017

Öz

Turizm ve İslam dini birbiriyle yakinen
ilişkilidir. Müslümanlar inançları (Hac, Umre) gereği, İslam dünyasında artan
refah seviyesi, eğitim düzeyi ve teknolojik gelişmeler (ulaşım, iletişim)
kapsamında daha sık seyahate çıkar hale gelmişlerdir. Bu hareketlilik sektörün
ve araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Bu çalışmada turizmde, İslami öğretiye
göre “izin verilebilir” anlamına gelen uygulama ve faaliyetleri öngören
"helal turizm" konseptinde turizm rehberliği hizmetleri düzeyinde
farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Müslüman turistlere seyahatleri
boyunca hizmet edebilecek turist rehberlerinin Müslüman turistlerin
beklentileri hakkında bilgilendirilmeleri hedeflenmektedir. Türkiye,
Malezya'dan sonra helal turizm konusunda sıkça tercih edilen önemli bir
destinasyondur. Bu anlamda helal turizmin teşviki kapsamında çalışmaların öne
çıkartılması gerekmektedir. Bu süreçte T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı
bünyesinde  “helal turizm” adı altında
bir birimin oluşturulması ve  helal
turizm sertifikalı turist rehberlerinin yetiştirilmesi önemli kazanımlar
olacaktır. Helal turizm konusunda yetişen turist rehberleri; Müslüman turistlere
inançları doğrultusunda yaşayabilecekleri tatil keyfi, ruhen rahatlama ve bilgi
kazandırmada önemli dinamikler olarak Türkiye turizminin gelişimine katkı
sağlayabileceklerdir. 

Kaynakça

  • Ap, J., & Wong, K. K. F. (2001). Case Study On Tour Guiding: Professionalism, Issues and Problems. Tourism Management, 22(5), 551-563.
  • Battour, M., Ismail, M. N., & Battor, M. (2011). The impact of destination attributes on Muslim tourist's choice. International Journal of Tourism Research, 13(6), 527-540.
  • Battour, M. & Ismail, M. N. (2016). Halal tourism: Concepts, practises, challenges and future. Tourism Management Perspectives 19(2016), 150-154.
  • Boğan, E., Batman, O. ve Sarıışık, M. (2016). Helal Turizmin Kavramsal Çerçevesi ve Türkiye’deki Uygulamalar Üzerine Bir Değerlendirme. 3rd International Congress of Tourism & Management Researches-2016.
  • Bhuiyan, A. H. (2011). Potentials of Islamic Tourism: A Case Study of Malaysia on East Coast Economic Region. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 5(6), 1333-1340.
  • Carboni, M., Perelli, C., & Sistu, G. (2014). Is Islamic tourism a viable option for Tunisian tourism? Insights from Djerba.Tourism Management Perspectives, (11), 1-9.
  • Cohen, E. (1985). Tourist guide: The origins, structure and dynamics of a role. Annals of Tourism Research. 12(1), 5-29.
  • COMCEC (2016). Muslim Friendly Tourism: Understanding the Demand and Supply Sides In the OIC Member Countries. [Online] <http://www.mod.gov.tr/Lists/RecentPublications/Attachments/100/Muslim%20Friendly%20Tourism%20in%20the%20OIC%20Member%20Countries.pdf> Erişim Tarihi: 03.02.2017.
  • El-Gohary, H. (2016). Halal tourism, is it really Halal? Tourism Management Perspectives 19(2016), 124-130.
  • Eryılmaz, B. (2011). Alternatif Turizm Çeşidi Olarak Samsun’da Kongre Turizmi Olanaklarının Değerlendirilmesi. [Online]
  • <http://www.researchgate.net/publication/257422379> Erişim Tarihi: 20.01.2017.
  • Geva, A. & Goldman, A. (1991). Satisfaction measurement in guided tours. Annals of Tourism Research, 18(2), 177-185.
  • http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,9952/inanc-turizmi.html> [Online] Erişim Tarihi: 19.09.2016.
  • http://www.dinarstandard.com/travel-study/> [Online] Erişim Tarihi: 02.02.2017.
  • İşler, D. B. ve Güzel, F. Ö. (2014). Tur yönetiminde profesyonel turist rehberlerinin deneyimsel rolü: Alman turistlerin kültür turu satın alma davranışına yönelik bir değerlendirme. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 125-138.
  • Kaynak, İ. H. ve Sezgin, M. (2008). İnanç Turizmi Kapsamında Dinlerde Seyahat, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 11(1-2), 349-359.
  • Lovrentjev, S. (2014). Education of Tourist Guides: Case of Croatia. Procedia Economics and Finance 23 ( 2015 ) 555 -562.
  • Mansouri, S. (2014). Role of Halal Tourism Ideology in Destination Competitiveness: A Study on Selected Hotels in Bangkok, Thailand. International Conference on Law, Education and Humanities (ICLEH'14) Jan. 30-31, 2014 Pattaya (Thailand).
  • Mohsin, A., Ramli, N. & Alkhulayfi, B. A. (2015). Halal Tourism: Emerging Opportunities. Tourism Management Perspectives 19 (2016), 137-143
  • Mokhlis, S. (2009). Relevancy and measurement of religiosity in consumer behavior research. International Business Research, 2(3), 75-84.
  • Tekin, Ö. A. (2014). İslami Turizm: Dünyadaki ve Türkiye’deki genel durum üzerine bir inceleme. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(29), 750-766.
  • Yalı, S. (2016). Kültürel Turistlerin Seyahat Tercihleri ve Yiyecek-İçecek Beklentileri: Safranbolu Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karabük.
Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 2, 64 - 77, 20.12.2017

Öz

Kaynakça

  • Ap, J., & Wong, K. K. F. (2001). Case Study On Tour Guiding: Professionalism, Issues and Problems. Tourism Management, 22(5), 551-563.
  • Battour, M., Ismail, M. N., & Battor, M. (2011). The impact of destination attributes on Muslim tourist's choice. International Journal of Tourism Research, 13(6), 527-540.
  • Battour, M. & Ismail, M. N. (2016). Halal tourism: Concepts, practises, challenges and future. Tourism Management Perspectives 19(2016), 150-154.
  • Boğan, E., Batman, O. ve Sarıışık, M. (2016). Helal Turizmin Kavramsal Çerçevesi ve Türkiye’deki Uygulamalar Üzerine Bir Değerlendirme. 3rd International Congress of Tourism & Management Researches-2016.
  • Bhuiyan, A. H. (2011). Potentials of Islamic Tourism: A Case Study of Malaysia on East Coast Economic Region. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 5(6), 1333-1340.
  • Carboni, M., Perelli, C., & Sistu, G. (2014). Is Islamic tourism a viable option for Tunisian tourism? Insights from Djerba.Tourism Management Perspectives, (11), 1-9.
  • Cohen, E. (1985). Tourist guide: The origins, structure and dynamics of a role. Annals of Tourism Research. 12(1), 5-29.
  • COMCEC (2016). Muslim Friendly Tourism: Understanding the Demand and Supply Sides In the OIC Member Countries. [Online] <http://www.mod.gov.tr/Lists/RecentPublications/Attachments/100/Muslim%20Friendly%20Tourism%20in%20the%20OIC%20Member%20Countries.pdf> Erişim Tarihi: 03.02.2017.
  • El-Gohary, H. (2016). Halal tourism, is it really Halal? Tourism Management Perspectives 19(2016), 124-130.
  • Eryılmaz, B. (2011). Alternatif Turizm Çeşidi Olarak Samsun’da Kongre Turizmi Olanaklarının Değerlendirilmesi. [Online]
  • <http://www.researchgate.net/publication/257422379> Erişim Tarihi: 20.01.2017.
  • Geva, A. & Goldman, A. (1991). Satisfaction measurement in guided tours. Annals of Tourism Research, 18(2), 177-185.
  • http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR,9952/inanc-turizmi.html> [Online] Erişim Tarihi: 19.09.2016.
  • http://www.dinarstandard.com/travel-study/> [Online] Erişim Tarihi: 02.02.2017.
  • İşler, D. B. ve Güzel, F. Ö. (2014). Tur yönetiminde profesyonel turist rehberlerinin deneyimsel rolü: Alman turistlerin kültür turu satın alma davranışına yönelik bir değerlendirme. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 125-138.
  • Kaynak, İ. H. ve Sezgin, M. (2008). İnanç Turizmi Kapsamında Dinlerde Seyahat, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 11(1-2), 349-359.
  • Lovrentjev, S. (2014). Education of Tourist Guides: Case of Croatia. Procedia Economics and Finance 23 ( 2015 ) 555 -562.
  • Mansouri, S. (2014). Role of Halal Tourism Ideology in Destination Competitiveness: A Study on Selected Hotels in Bangkok, Thailand. International Conference on Law, Education and Humanities (ICLEH'14) Jan. 30-31, 2014 Pattaya (Thailand).
  • Mohsin, A., Ramli, N. & Alkhulayfi, B. A. (2015). Halal Tourism: Emerging Opportunities. Tourism Management Perspectives 19 (2016), 137-143
  • Mokhlis, S. (2009). Relevancy and measurement of religiosity in consumer behavior research. International Business Research, 2(3), 75-84.
  • Tekin, Ö. A. (2014). İslami Turizm: Dünyadaki ve Türkiye’deki genel durum üzerine bir inceleme. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7(29), 750-766.
  • Yalı, S. (2016). Kültürel Turistlerin Seyahat Tercihleri ve Yiyecek-İçecek Beklentileri: Safranbolu Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karabük.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular İşletme
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Eren

Nurettin Ayaz

Filiz Kaçar

Yayımlanma Tarihi 20 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Eren, M., Ayaz, N., & Kaçar, F. (2017). HELAL TURİZM VE REHBERLİK HİZMETLERİ. Ekonomi İşletme Ve Yönetim Dergisi, 1(2), 64-77.