Integration of remotely sensed spatial and spectral information for change detection using FAHP
Abstract: Land use change mapping is one of the basic requirements for effective monitoring and management of the environment. Although several change detection approaches have been proposed and used, past experience has shown that each method may have its own advantages. Selecting the best approach is an important challenge. The integration of spectral/spatial criteria seems to lead to better results. In this study, for change detection analysis, we have used the Landsat Thematic Mapper (TM®) imagery of Zanjan city,acquired in 1985 and 2010. To map the changes, the spectral/spatial criteria were integrated with different weights by using the Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP). Results indicate that the FAHP methods generally resulted in a higher accuracy than spectral and spatial criteria. The proposed semivariogram features have a better, early and automatic change detection performance. When using spatial information, both the omission and commission errors decreased significantly. In addition, the uncertainty derived from choosing only one separate method decreases when using the FAHP method. This method will likely be widely used for the change detection of two images that have, on the one hand, the same spectral characteristics and, on the other, different texture characteristics.
Keywords: Changes detection, FAHP, spectral/spatial information
Değişim tespiti için FAHP kullanılarak uzaktan algılanan konumsal ve spektral bilginin entegrasyonu
Özet: Arazi kullanım değişim haritalaması, çevrenin etkin izlenmesi ve yönetiminde temel gereksinimlerden biridir. Çeşitli değişim tespit yaklaşımları önerilip kullanılmasına ragmen, eski deneyimler her bir metodun kendine ait bir avantajı olduğunu gösteriyor. En iyi yaklaşımı seçmek önemli ve zorlu bir iştir. Spektral/konumsal kriterlerin entegrasyonu iyi sonuçlar vermektedir. Bu çalışmada, değişim tespiti analizi için, Zanjan şehrinin 1985 ve 2010 yıllarında alınan Landsat Thematic Mapper (TM®) tasviri kullanılmıştır. Değişimleri haritalamak için, spektral/konumsal kriterler Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) kullanılarak farklı ağırlıklarla entegre edilmiştir. Sonuçlar, FAHP metodlarının genellikle spektral/konumsal kriterlere göre daha yüksek doğrulukla sonuçlandığını göstermiştir. Önerilen semivariogram özellikleri daha iyi, erken ve otomatik değişim tespiti performansına sahiptir. Konumsal bilgi kullanılırken hem eksiklik hem de komisyon hataları önemli ölçüde azalmıştır. Ayrıca tek bir ayrı metodun seçilmesinden kaynaklanan belirsizlik FAHP metodu kulanıldığında azalmaktadır. Bu metodun, bir yandan aynı konumsal karakteristiklerine ve diğer yandan farklı doku karakteristiklerine sahip olan iki tasvirin de değişim tespiti için yaygın biçimde kullanılması muhtemel görünmektedir.
Anahtar kelimeler: Değişim tespiti, FAHP , spectral / konumsal bilgi
Received (Geliş): 21.10.2015 - Revised (Düzeltme): 09.11.2015 - Accepted (Kabul): 30.11.2015
Cite (Atıf) : Eisavi, V., Homayouni, S., Karami, J., 2016. Integration of remotely sensed spatial and spectral information for change detection using FAHP. Journal of the Faculty of Forestry Istanbul University 66(2): 524-538. DOI: 10.17099/jffiu.90466
Arazi kullanım değişim haritalaması, çevrenin etkin izlenmesi ve yönetiminde temel gereksinimlerden biridir. Çeşitli değişim tespit yaklaşımları önerilip kullanılmasına ragmen, eski deneyimler her bir metodun kendine ait bir avantajı olduğunu gösteriyor. En iyi yaklaşımı seçmek önemli ve zorlu bir iştir. Spektral/konumsal kriterlerin entegrasyonu iyi sonuçlar vermektedir. Bu çalışmada, değişim tespiti analizi için, Zanjan şehrinin 1985 ve 2010 yıllarında alınan Landsat Thematic Mapper (TM®) tasviri kullanılmıştır. Değişimleri haritalamak için, spektral/konumsal kriterler Fuzzy Analytical Hierarchy Process (FAHP) kullanılarak farklı ağırlıklarla entegre edilmiştir. Sonuçlar, FAHP metodlarının genellikle spektral/konumsal kriterlere göre daha yüksek doğrulukla sonuçlandığını göstermiştir. Önerilen semivariogram özellikleri daha iyi, erken ve otomatik değişim tespiti performansına sahiptir. Konumsal bilgi kullanılırken hem eksiklik hem de komisyon hataları önemli ölçüde azalmıştır. Ayrıca tek bir ayrı metodun seçilmesinden kaynaklanan belirsizlik FAHP metodu kulanıldığında azalmaktadır. Bu metodun, bir yandan aynı konumsal karakteristiklerine ve diğer yandan farklı doku karakteristiklerine sahip olan iki tasvirin de değişim tespiti için yaygın biçimde kullanılması muhtemel görünmektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi (Research Article) |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 66 Sayı: 2 |