Amaç: Bu çalışmada özel tıbbi amaçlı gıdaların tanımı ve kapsamı, tercih edildiği durumlar, ilaç ve takviye edici gıdalardan farkı, Türkiye ve dünyada özel tıbbi amaçlı gıdalara yönelik yasal düzenlemeler ve uygulanması, küresel pazarda payı ve pazarın önümüzdeki beş yıllık dönem içinde değişimi hakkındaki durum incelenmektedir.
Sonuç ve Tartışma: Özel tıbbi amaçlı gıdalar, tıbbi gözetim altında ağızdan tüketilmek veya uygulanmak üzere özel olarak formüle edilen, bilimsel ilkelere dayalı olarak farklı beslenme gereksinimlerinin tıbbi değerlendirmeyle belirlendiği bir hastalık veya durumun spesifik diyet yönetimi için tasarlanan ürünlerdir. Bu ürünler ilaç ve gıda desteklerinden ayrı bir grup olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Özel tıbbi amaçlı gıdalar için dünya genelinde yasal düzenlemeler açısından benzer yaklaşımlar bulunmaktadır. Bununla birlikte Türkiye 2023 yılında yayımladığı ruhsat yönetmeliği ile özel tıbbi amaçlı gıdaların ilaçlarda olduğu gibi ruhsatlandırma prosedürüne tabi tutulacağını, sadece eczanelerde ve hekim reçetesi ile satılacağını beyan etmiştir. Bu uygulama ile Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu özel tıbbi amaçlı gıdalar için ruhsat uygulayıcı ilk otorite olarak diğer ülkelere de örnek teşkil etmektedir. Özel tıbbi amaçlı gıda pazarının 2021-2030 döneminde büyük bir büyüme yaşayacağı, 2021-2028 dönemi için %5.7 bileşik bazda yıllık büyüme oranı ile pazar artışı göstereceği ve pazarın gelişmekte olduğu ülkelerde artan yeniliklerle birlikte daha fazla ürün tanıtım faaliyetlerinin pazarın gelişimini artıracağı öngörülmektedir. Yaşam boyu süren kronik hastalıkların artan yaygınlığı, çeşitli kardiyovasküler, kronik ve nöropati hastalıkları yaşayan geriatrik nüfusun hızla büyümesinden dolayı beslenmeye yönelik çok sayıda tıbbi gıda ve besin desteğinin piyasaya çıkacak olmasının da pazarın önümüzdeki yıllarda büyümesine katkıda bulunacağı beklenmektedir.
-
-
-
-
Objective: In the present study, the definition and scope of food for special medical purposes, the situations in which they are preferred, their difference from drugs and supplementary foods, the legal regulations and implementation of foods for special medical purposes in Turkey and the world, their share in the global market and the situation about the change of the market in the next five years will be examined.
Result and Discussion: Foods for special medical purposes are specially formulated to be consumed or administered orally under medical supervision, are designed for the specific dietary management of a disease or condition, where different nutritional requirements are determined by medical evaluation based on scientific principles. They should be evaluated as a separate group from medicines and food supplements. There are similar approaches to legal regulations around the world for foods for special medical purposes. However, with the licensing regulation published in 2023, Turkey declared that foods for special medical purposes will be subject to the licensing procedure as in drugs and will be sold only in pharmacies and subject to a physician's prescription. With this regulation, the Ministry of Health of the Republic of Türkiye, the Turkish Medicines and Medical Devices Agency, sets an example for other countries as the first legal authority to apply licenses for foods for special medical purposes. It is anticipated that the foods for special medical purposes market will experience major growth in the 2021-2030 period, the market will increase with a compound annual growth rate of 5.7% for the 2021-2028 period. It is thought that more product launch activities along with increasing innovations in countries where the market is developing will increase the development of the market. Due to the increasing prevalence of lifelong chronic diseases and the rapid growth of the geriatric population suffering from various cardiovascular, chronic and neuropathy diseases, it is expected that many medical foods and nutritional supplements for nutritional management will come to the market, contributing to the growth of the market in the coming years.
Enteral nutrition food for special medical purposes legal regulations
-
-
-
-
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İlaç Dağıtım Teknolojileri |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Erken Görünüm Tarihi | 12 Mayıs 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 19 Mayıs 2025 |
Gönderilme Tarihi | 30 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 19 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 49 Sayı: 2 |
Kapsam ve Amaç
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi, açık erişim, hakemli bir dergi olup Türkçe veya İngilizce olarak farmasötik bilimler alanındaki önemli gelişmeleri içeren orijinal araştırmalar, derlemeler ve kısa bildiriler için uluslararası bir yayım ortamıdır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler supleman özel sayısı olarak dergide yayımlanabilir. Ayrıca, tüm farmasötik alandaki gelecek ve önceki ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılar ile sosyal aktiviteleri içerir.