Araştırmada ekmek üreten işletmelerin teknik etkinliğinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Veriler, Samsun ili Atakum ilçesinde faaliyette bulunan 23 fırından anketlerle temin edilmiştir. Fırınların etkinliği Stokastik sınır fonksiyonu yöntemi ile tahmin edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre işletmeler ortalama %76 oranında etkindir. Bu işletmeler girdi kullanımını %24 azaltarak tam etkin olabilecektir.
In the present research, it was aimed to measure the technical efficiency of bakeries.
Data used in the research was obtained from 23 bakeries by questionnaire in the
Atakum district of Samsun. To measure the technical efficiency of bakeries,
stochastic frontier analysis was used. According to the research results, mean
technical efficiency level of bakeries of Atakum district was 76%. These bakeries by
decreasing the input use, rate of 24%, will be full efficient.
Diğer ID | JA34YM42HA |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2013 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.