BibTex RIS Kaynak Göster

Samsun İli Atakum İlçesinde Ekmek Üreten İşletmelerde Teknik Etkinlik

Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 2, 1 - 10, 01.12.2013

Öz

Araştırmada ekmek üreten işletmelerin teknik etkinliğinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Veriler, Samsun ili Atakum ilçesinde faaliyette bulunan 23 fırından anketlerle temin edilmiştir. Fırınların etkinliği Stokastik sınır fonksiyonu yöntemi ile tahmin edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre işletmeler ortalama %76 oranında etkindir. Bu işletmeler girdi kullanımını %24 azaltarak tam etkin olabilecektir.

Kaynakça

  • Aigner, D.J., Lovell, C.A.K., Schmidt, P. (1977). Formulation and estimation of stochastic frontier production function models. Journal of Econometrics. 6: 21- 31.
  • Akın, O. (2010). Ekmek Üretim İşletmelerinin Verimliliklerinin Veri Zarflama Yöntemi İle Mukayeseli Analizi: Batı Akdeniz Bölgesinde Bir Araştırma. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 2(2): 89-106.
  • Battese, G., Coelli, T. (1995). A model for technical inefficiency effects in a stochastic frontier production function for panel data. Empirical Economics, 2: 325–332.
  • Battese, G.E., Corra, G.S. (1977). Estimation of a production frontier model with application to the pastoral zone of Eastern Australia. Australian Journal of Agricultural Economics, 21: 169-179.
  • Cinemre, H.A., Bozoğlu, M. (1999). Samsun İli Merkez İlçesinde Ekmek Maliyetinin Belirlenmesi ve Ekmek Fiyatını Etkileyen Faktörlerin Ekonometrik Analizi. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 23(3): 649-655.
  • Coelli, T. (2007). A Guide to Frontier Version 4.1: A computer program for stochastic frontier production and cost function estimation. CEPA, Armidale, Australia.
  • Coelli, T.J. (1995). Recent developments in frontier estimation and efficiency measurement. Australian Journal of Agricultural Economics, 39: 219–45.
  • Koca, A.F., Anıl, M. (2001). Samsun’da Ekmek Fırıncılığının Durumu ve Sorunları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (3): 27-32.
  • Kumbhakar, S., Lovell, K. (2000). Stochastic frontier analysis. Cambridge Univ. Press, Cambridge, UK.
  • Meeusen, W., Van den Broeck, J. (1977). Efficiency estimation from cobb-douglas production functions with composed error. International Economic Review, 18: 435-444.
  • TMO (2013). Ekmek Tüketimiyle İlgili Tutum ve Davranışlar ile Ekmek İsrafı ve İsraf Üzerinde Etkili Olan Faktörler Araştırması, Toprak Mahsulleri Ofisi yayınları, http://www.ekmekisrafetme.com/Uploads/Sayfalar/Docs/TurkiyedeEkmekIsrafi.pdf (Erişim tarihi: 01.02.2013).

Technical Efficiency of Bakeries in Atakum District, Samsun

Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 2, 1 - 10, 01.12.2013

Öz

In the present research, it was aimed to measure the technical efficiency of bakeries.
Data used in the research was obtained from 23 bakeries by questionnaire in the
Atakum district of Samsun. To measure the technical efficiency of bakeries,
stochastic frontier analysis was used. According to the research results, mean
technical efficiency level of bakeries of Atakum district was 76%. These bakeries by
decreasing the input use, rate of 24%, will be full efficient.

Kaynakça

  • Aigner, D.J., Lovell, C.A.K., Schmidt, P. (1977). Formulation and estimation of stochastic frontier production function models. Journal of Econometrics. 6: 21- 31.
  • Akın, O. (2010). Ekmek Üretim İşletmelerinin Verimliliklerinin Veri Zarflama Yöntemi İle Mukayeseli Analizi: Batı Akdeniz Bölgesinde Bir Araştırma. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 2(2): 89-106.
  • Battese, G., Coelli, T. (1995). A model for technical inefficiency effects in a stochastic frontier production function for panel data. Empirical Economics, 2: 325–332.
  • Battese, G.E., Corra, G.S. (1977). Estimation of a production frontier model with application to the pastoral zone of Eastern Australia. Australian Journal of Agricultural Economics, 21: 169-179.
  • Cinemre, H.A., Bozoğlu, M. (1999). Samsun İli Merkez İlçesinde Ekmek Maliyetinin Belirlenmesi ve Ekmek Fiyatını Etkileyen Faktörlerin Ekonometrik Analizi. Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 23(3): 649-655.
  • Coelli, T. (2007). A Guide to Frontier Version 4.1: A computer program for stochastic frontier production and cost function estimation. CEPA, Armidale, Australia.
  • Coelli, T.J. (1995). Recent developments in frontier estimation and efficiency measurement. Australian Journal of Agricultural Economics, 39: 219–45.
  • Koca, A.F., Anıl, M. (2001). Samsun’da Ekmek Fırıncılığının Durumu ve Sorunları. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16 (3): 27-32.
  • Kumbhakar, S., Lovell, K. (2000). Stochastic frontier analysis. Cambridge Univ. Press, Cambridge, UK.
  • Meeusen, W., Van den Broeck, J. (1977). Efficiency estimation from cobb-douglas production functions with composed error. International Economic Review, 18: 435-444.
  • TMO (2013). Ekmek Tüketimiyle İlgili Tutum ve Davranışlar ile Ekmek İsrafı ve İsraf Üzerinde Etkili Olan Faktörler Araştırması, Toprak Mahsulleri Ofisi yayınları, http://www.ekmekisrafetme.com/Uploads/Sayfalar/Docs/TurkiyedeEkmekIsrafi.pdf (Erişim tarihi: 01.02.2013).
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA34YM42HA
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Orhan Gündüz Bu kişi benim

Vedat Ceyhan Bu kişi benim

Kübra Oğuzaslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gündüz, O., Ceyhan, V., & Oğuzaslan, K. (2013). Samsun İli Atakum İlçesinde Ekmek Üreten İşletmelerde Teknik Etkinlik. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(2), 1-10.