BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of the Fast-Food Consumption Habits of Students at Gaziosmanpasa University

Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 2, 11 - 28, 01.12.2013

Öz

Aim of this study was to investigate the fast-food consumption habits of students at Gaziosmanpasa University and factors affecting the consumption habits were determined by chi-square analyses. In addition, factor analysis was performed to obtain the students' thoughts on the location of fast-food consumption. The data obtained through questionnaires conducted with 297 students in April-May 2010 period were used. According to the survey results, most of the students (71,38%) consume fast-food and the percentage of fast-food consumption is higher in female students. The majority of fast-food consumption takes place at off-campus locations (the most preferred place is the döner shop). Order of precedence in selection of fast-food consumption place and döner shop, kebab shop and burger shop have significant at the 0,01% level.

Kaynakça

  • Akgül, A., Çevik, O. (2005). İstatistiksel Analiz Teknikleri. Emek Ofset Ltd. Şti., 2. Baskı, Ankara.
  • Akşit, S., Egemen, A., Kitapçıoğlu, G., Kusin, N., Kurugöl, Z., Öztürk, M. (1997). Alışkanlıkları. V. Halk Sağlığı Günleri-Beslenme Sorunları ve Yasal Durum Bildiri Özet, 8-10 Eylül, Isparta, 29. İle Beslenme
  • Arslan, P., Pekcan, G. (1985). Yurtta Kalan Yüksek Öğrenim Gençlerinin Beslenme Durumları ve Sorunları. Diabet Yıllığı 4, Temel Matbaası, İstanbul.
  • Baysal, A. (1990). Beslenme. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 5. Baskı, Ankara.
  • Çelik, F., Toksöz, P. (1999). Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Besin Tüketim Düzeyleri ve Beslenme Alışkanlıkları. Beslenme ve Diyet Dergisi, 28: 4-9.
  • Demirezen, E., Coşansu, G. (2005). Adölesan Çağı Öğrencilerde Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 14(8):174-177.
  • Dinger, M.K., Maigandt, A. (1997). Dietary Intake and Physical Activity Behaviors of Male and Female College Students. American Journal of Health Promotion, 11(5): 360–362.
  • Dirican, R., Bilgel, N. (1993). Gençlerin Sağlık Sorunları (Bölüm XIX). Halk Sağlığı-Toplum Hekimliği, 2. Baskı, Uludağ Üniversitesi, Bursa, 419-421.
  • Durmaz, H., Sağun, E., Tarakçı, Z. (2002). Yüksekokul Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncüyıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1-2): 69-73.
  • Düdek, S.G. (1993). Nutrition Handbook for Nursing Practice. Sec.Edition, J.B. Lippincott Company, Philadelphia, 267-323.
  • Elmacıoğlu, F. (1996). Hızlı Hazır Yemek Sisteminde (Fast-food) Önceliklerin Belirlenmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 25(1): 30-34.
  • Ergülen, S., Saygun, M., Çöl, M. (2001). Ankara Üniversitesi Öğrencilerinde Anemi Sıklığı, Etkili Faktörler ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 30(2): 24-31.
  • Garibağaoğlu, M., Budak, N., Öner, N., Sağlam, Ö., Nişli, K. (2006). Üç Farklı Üniversitede Eğitim Gören Kız Öğrencilerin Beslenme Durumları ve Vücut Ağırlıklarının Değerlendirmesi. Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(3): 173-180.
  • Gül, A. (1995). Sulamanın GAP Alanında Tarım Sektöründe Üretim Yapısı, Girdi Kullanımı, Verimlilik ve İşletme Gelirleri Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölümü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Adana.
  • Hertzler, A.A., Frary, R. (1992). Dietary and Eating Out Practices of College Students. Journal of American Dietetic Association, 92: 867-869.
  • Heşeminia, T., Çalışkan, D., Işık, A. (2002). Ankara’da Yüksek Öğretim Öğrenci Yurtlarında Kalan Öğrencilerin Beslenme Sorunları. İbni Sina Tıp Dergisi, 7: 155-166.
  • Hollingsworth, D. (1994). Food Service in the Fast Lane. Food Technology, 48(9): 133-138.
  • Kızıltan, G. (2000). Başkent Üniversitesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği Programına Kayıtlı Öğrencilerin Beslenme Bilgi Düzeyi ve Beslenme Durumuna Beslenme Eğitiminin Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 29: 34-41.
  • Korkmaz, S. (2005). Fast Food (Hızlı Yemek) Pazarında Rekabetçi Stratejilerin Etkinliği: Üniversite Gençliğinin Tercihlerinin Analizi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2: 22-39.
  • Köksal, O. (1993). Üniversite Gençliğinin Beslenme Konusu ve Sorunları. III. Halk Sağlığı Günleri Kongre Kitapçığı, Kayseri, 10-12.
  • Kurtuluş, K. (1998). Pazarlama Araştırmaları. Avcıol Basım Yayın, Genişletilmiş Altıncı Baskı, İstanbul.
  • Gujarati, D.N. (1995). Basic Econometrics. 3rd Edition, McGraw-Hill, Inc., New York, U.S.A.
  • Mirer, T.W. (1995). Economic Statistics and Econometrics. 3rd Edition, Prentice Hall, Inc., New Jersey, U.S.A.
  • Mazıcıoğlu, M., Öztürk, A. (2003). Üniversite 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Bunu Etkileyen Faktörler. Erciyes Tıp Dergisi, 25(4): 172-178.
  • Müftüoğlu, O. (2003). Yaşasın Hayat. Doğan Kitapçılık AŞ, İstanbul, 32-87.
  • Müftüoğlu, O. (2004). Hafifleyin Gençleşin. Doğan Kitapçılık A.Ş., İstanbul, 57-85.
  • Ness, M. (2002). Multivariate Techniques in Market Research. Course of Agro-Food Marketing, 2001-2002, Zaragoza, Spain.
  • Norusis, J.M. (1988). SPSS/PC + Advanced Statistics V2.0 for the IBM PC/XT/AT and PC/2.SPSS Inc. Chicago, Illinois, U.S.A.
  • Orak, S., Akgün, S., Orhan, H. (2006). Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13(2): 5-11.
  • Özçiçek, C., Akbay, A.O., Özel, R., Usal, G. (2002). Türkiye’de Üniversite Gençliğinin Fast Food Tüketim Tercihleri: Çukurova Üniversitesi Örneği. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1-2): 87-93.
  • Özkurt, Ö., Nural, N., Hindistan, S. (2006). KTÜ Trabzon Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının ve Malnütrisyon Prevelansının Saptanması. 5. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi, Kongre Kitabı, 20-21 Nisan, Şanlıurfa.
  • Özyazıcıoğlu, H., Gökdere Çınar, G., Buran, G., Ayverdi, D. (2009). Uludağ Üniversitesi Alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12(2): 34-40. Yüksekokulu
  • Öğrencilerinde Beslenme
  • Papadaki, A., Hondros, G., Scott, J.A., Kapsokefalou, M. (2007). Eating Habits of University Students Living at, or away from Home in Greece. Appetite, 49: 169-176.
  • Pekcan, G. (2004). Adölesan Döneminde Beslenme. Klinik Çocuk Forumu, 4(1): 38-47.
  • Sağlam, F., Yörükçü, S. (1996). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yüksek Okul Öğrencilerinin Besin Tüketim Durumu, Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Beslenme Diyet Dergisi, 25(2): 16-23.
  • Süren, O., Soysal, A. (2002). Okul Kantinleri ve Dengeli Beslenme. Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Yayınları Yayın No: 2, Olcay Matbaası, İzmir.
  • Sürücüoğlu, M.S., Çakıroğlu, F.P. (2000). Ankara Üniveristesi Öğrencilerinin Hızlı Hazır Yiyecek Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 6(3): 116-121.
  • Tanır, F., Şaşmaz, T., Beyhan, Y., Bilici, S. (2001). Doğankent Beldesinde Bir Tekstil Fabrikasında Çalışanların Beslenme Durumu. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Temmuz: 22-25.
  • Wyne, M., Lee, M.J., Moon, S.J. (1994). Fast-food Consumption in South Korea. Journal of Consumer Studies and Home Economics, 18: 279- 291.
  • Yılmaz, E., Özkan, S. (2000). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(6): 87- 104.
  • Yurdakul, O. (1973). Tarım İşletmelerinin Analizinde Yeni Bir Metod “Faktoriyel Analiz”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (11, 12).

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Yıl 2013, Cilt: 4 Sayı: 2, 11 - 28, 01.12.2013

Öz

Bu araştırmada, Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde eğitim gören öğrencilerin fast-food tüketim alışkanlıkları araştırılmış ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörler ki-kare analizi ile ortaya konulmuştur. Ayrıca, öğrencilerin fast-food tüketim yerlerine ilişkin düşünceleri üzerine faktör analizi uygulanmıştır. Araştırmada Nisan-Mayıs 2010 döneminde 297 öğrenciden anket yoluyla elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin çoğu (%71,38) fast-food tüketmekte olup bu oran bayan öğrencilerde daha yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin fast-food tüketimlerini büyük bir çoğunlukla yerleşke dışındaki yerlerde (en fazla tercih edilen yer dönerci) yaptıkları saptanmıştır. Öğrencilerin fast-food tüketim yeri seçiminde öncelik sıralaması ile bu yerin dönerci, kebapçı, pizzacı ve hamburgerci olması arasında %1 düzeyinde anlamlı bir ilişki söz konusudur.

Kaynakça

  • Akgül, A., Çevik, O. (2005). İstatistiksel Analiz Teknikleri. Emek Ofset Ltd. Şti., 2. Baskı, Ankara.
  • Akşit, S., Egemen, A., Kitapçıoğlu, G., Kusin, N., Kurugöl, Z., Öztürk, M. (1997). Alışkanlıkları. V. Halk Sağlığı Günleri-Beslenme Sorunları ve Yasal Durum Bildiri Özet, 8-10 Eylül, Isparta, 29. İle Beslenme
  • Arslan, P., Pekcan, G. (1985). Yurtta Kalan Yüksek Öğrenim Gençlerinin Beslenme Durumları ve Sorunları. Diabet Yıllığı 4, Temel Matbaası, İstanbul.
  • Baysal, A. (1990). Beslenme. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 5. Baskı, Ankara.
  • Çelik, F., Toksöz, P. (1999). Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde Okuyan Öğrencilerin Besin Tüketim Düzeyleri ve Beslenme Alışkanlıkları. Beslenme ve Diyet Dergisi, 28: 4-9.
  • Demirezen, E., Coşansu, G. (2005). Adölesan Çağı Öğrencilerde Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 14(8):174-177.
  • Dinger, M.K., Maigandt, A. (1997). Dietary Intake and Physical Activity Behaviors of Male and Female College Students. American Journal of Health Promotion, 11(5): 360–362.
  • Dirican, R., Bilgel, N. (1993). Gençlerin Sağlık Sorunları (Bölüm XIX). Halk Sağlığı-Toplum Hekimliği, 2. Baskı, Uludağ Üniversitesi, Bursa, 419-421.
  • Durmaz, H., Sağun, E., Tarakçı, Z. (2002). Yüksekokul Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları. Yüzüncüyıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13(1-2): 69-73.
  • Düdek, S.G. (1993). Nutrition Handbook for Nursing Practice. Sec.Edition, J.B. Lippincott Company, Philadelphia, 267-323.
  • Elmacıoğlu, F. (1996). Hızlı Hazır Yemek Sisteminde (Fast-food) Önceliklerin Belirlenmesi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 25(1): 30-34.
  • Ergülen, S., Saygun, M., Çöl, M. (2001). Ankara Üniversitesi Öğrencilerinde Anemi Sıklığı, Etkili Faktörler ve Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Beslenme ve Diyet Dergisi, 30(2): 24-31.
  • Garibağaoğlu, M., Budak, N., Öner, N., Sağlam, Ö., Nişli, K. (2006). Üç Farklı Üniversitede Eğitim Gören Kız Öğrencilerin Beslenme Durumları ve Vücut Ağırlıklarının Değerlendirmesi. Sağlık Bilimleri Dergisi, 15(3): 173-180.
  • Gül, A. (1995). Sulamanın GAP Alanında Tarım Sektöründe Üretim Yapısı, Girdi Kullanımı, Verimlilik ve İşletme Gelirleri Üzerine Etkileri. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölümü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Adana.
  • Hertzler, A.A., Frary, R. (1992). Dietary and Eating Out Practices of College Students. Journal of American Dietetic Association, 92: 867-869.
  • Heşeminia, T., Çalışkan, D., Işık, A. (2002). Ankara’da Yüksek Öğretim Öğrenci Yurtlarında Kalan Öğrencilerin Beslenme Sorunları. İbni Sina Tıp Dergisi, 7: 155-166.
  • Hollingsworth, D. (1994). Food Service in the Fast Lane. Food Technology, 48(9): 133-138.
  • Kızıltan, G. (2000). Başkent Üniversitesi Yiyecek İçecek İşletmeciliği Programına Kayıtlı Öğrencilerin Beslenme Bilgi Düzeyi ve Beslenme Durumuna Beslenme Eğitiminin Etkisi. Beslenme ve Diyet Dergisi, 29: 34-41.
  • Korkmaz, S. (2005). Fast Food (Hızlı Yemek) Pazarında Rekabetçi Stratejilerin Etkinliği: Üniversite Gençliğinin Tercihlerinin Analizi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2: 22-39.
  • Köksal, O. (1993). Üniversite Gençliğinin Beslenme Konusu ve Sorunları. III. Halk Sağlığı Günleri Kongre Kitapçığı, Kayseri, 10-12.
  • Kurtuluş, K. (1998). Pazarlama Araştırmaları. Avcıol Basım Yayın, Genişletilmiş Altıncı Baskı, İstanbul.
  • Gujarati, D.N. (1995). Basic Econometrics. 3rd Edition, McGraw-Hill, Inc., New York, U.S.A.
  • Mirer, T.W. (1995). Economic Statistics and Econometrics. 3rd Edition, Prentice Hall, Inc., New Jersey, U.S.A.
  • Mazıcıoğlu, M., Öztürk, A. (2003). Üniversite 3 ve 4. Sınıf Öğrencilerinde Beslenme Alışkanlıkları ve Bunu Etkileyen Faktörler. Erciyes Tıp Dergisi, 25(4): 172-178.
  • Müftüoğlu, O. (2003). Yaşasın Hayat. Doğan Kitapçılık AŞ, İstanbul, 32-87.
  • Müftüoğlu, O. (2004). Hafifleyin Gençleşin. Doğan Kitapçılık A.Ş., İstanbul, 57-85.
  • Ness, M. (2002). Multivariate Techniques in Market Research. Course of Agro-Food Marketing, 2001-2002, Zaragoza, Spain.
  • Norusis, J.M. (1988). SPSS/PC + Advanced Statistics V2.0 for the IBM PC/XT/AT and PC/2.SPSS Inc. Chicago, Illinois, U.S.A.
  • Orak, S., Akgün, S., Orhan, H. (2006). Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 13(2): 5-11.
  • Özçiçek, C., Akbay, A.O., Özel, R., Usal, G. (2002). Türkiye’de Üniversite Gençliğinin Fast Food Tüketim Tercihleri: Çukurova Üniversitesi Örneği. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 6(1-2): 87-93.
  • Özkurt, Ö., Nural, N., Hindistan, S. (2006). KTÜ Trabzon Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının ve Malnütrisyon Prevelansının Saptanması. 5. Ulusal Hemşirelik Öğrencileri Kongresi, Kongre Kitabı, 20-21 Nisan, Şanlıurfa.
  • Özyazıcıoğlu, H., Gökdere Çınar, G., Buran, G., Ayverdi, D. (2009). Uludağ Üniversitesi Alışkanlıkları. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12(2): 34-40. Yüksekokulu
  • Öğrencilerinde Beslenme
  • Papadaki, A., Hondros, G., Scott, J.A., Kapsokefalou, M. (2007). Eating Habits of University Students Living at, or away from Home in Greece. Appetite, 49: 169-176.
  • Pekcan, G. (2004). Adölesan Döneminde Beslenme. Klinik Çocuk Forumu, 4(1): 38-47.
  • Sağlam, F., Yörükçü, S. (1996). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yüksek Okul Öğrencilerinin Besin Tüketim Durumu, Beslenme Alışkanlıkları ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin Saptanması. Beslenme Diyet Dergisi, 25(2): 16-23.
  • Süren, O., Soysal, A. (2002). Okul Kantinleri ve Dengeli Beslenme. Konak Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü Yayınları Yayın No: 2, Olcay Matbaası, İzmir.
  • Sürücüoğlu, M.S., Çakıroğlu, F.P. (2000). Ankara Üniveristesi Öğrencilerinin Hızlı Hazır Yiyecek Tercihleri Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 6(3): 116-121.
  • Tanır, F., Şaşmaz, T., Beyhan, Y., Bilici, S. (2001). Doğankent Beldesinde Bir Tekstil Fabrikasında Çalışanların Beslenme Durumu. Türk Tabipler Birliği Mesleki Sağlık ve Güvenlik Dergisi, Temmuz: 22-25.
  • Wyne, M., Lee, M.J., Moon, S.J. (1994). Fast-food Consumption in South Korea. Journal of Consumer Studies and Home Economics, 18: 279- 291.
  • Yılmaz, E., Özkan, S. (2000). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(6): 87- 104.
  • Yurdakul, O. (1973). Tarım İşletmelerinin Analizinde Yeni Bir Metod “Faktoriyel Analiz”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 4 (11, 12).
Toplam 42 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA34YN59EN
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Sayılı Bu kişi benim

Bilge Gözener Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sayılı, M., & Gözener, B. (2013). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğrencilerinin Fast-Food Tüketim Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(2), 11-28.