Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı Oranlarda Karıştırılan Mürdümük (Lathrus sativus L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Hâsıllarının Silaj Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma

Yıl 2019, Cilt: 9 Sayı: 1, 397 - 406, 01.03.2019
https://doi.org/10.21597/jist.460711

Öz

Bu
çalışma, farklı oranlarda karıştırılan mürdümük (Lathyrus sativus L.)
ile arpa (Hordeum vulgare L.)
hâsıllarının silaj özellikleri üzerindeki etkisinin araştırılması amacıyla
yapılmıştır. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü
deneme tarlasında iki yıl süreyle (2015-2016 ve 2016-2017) yetiştirme
mevsiminde yürütülen bu araştırmada materyal olarak mürdümük bitkisinin GAP
Mavisi çeşidi ile arpa bitkisinin Samyeli çeşidi kullanılmıştır. Deneme de
mürdümük ve arpa yalın olarak üretim için yetiştirilmiştir. Çalışmada; %100
mürdümük, %100 arpa, %75 mürdümük + %25 arpa, %50 mürdümük + %50 arpa, %25
mürdümük + %75 arpa karışım sistemleri kullanılmıştır. Silajlar, ağzı kapaklı
hava almayacak şekilde uniform olarak karıştırılıp sıkıştırılan plastik
kavanozlarda 3’er lt 4 tekerrürlü olarak hazırlanmıştır. Plastik kavanozlar 45
gün sonra açılarak fiziksel muayeneleri (renk, koku, strüktür) ve kimyasal
özellikleri (silaj pH değeri, ADF, NDF, ham protein, ham kül, laktik asit
oranları) tespit edilmiştir.
Silajların fiziksel özellikleri yönünden
incelendiğinde; nitelik sınıfı en yüksek %100 arpa silajından elde edilmiş
olup, karışımdaki arpa oranı artıkça silaj kalitesi de artmıştır. Silajların
kimyasal özellikleri açısından bakıldığında; pH değeri için %25 mürdümük + %75
arpa silajı, kuru madde oranı %100 arpa silajı, ADF oranı %50 mürdümük + %50
arpa silajı, NDF oranı %100 mürdümük silajı, ham protein oranı %100 mürdümük
silajı, laktik asit oranı %100 arpa silajı, flieg puanı ise %25 mürdümük + %75
arpa silajından elde edilmiştir.
Tüm özellikler yönünden incelendiğinde;
farklı oranlarda karıştırılan mürdümük + arpa silajı için %75 mürdümük + %25
arpa silaj karışımı uygun bulunmuştur.

Kaynakça

  • Akyıldız A.R, 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:893, Uygulama Kılavuzu: 213, Ankara.
  • Altınok S, 2002. Farklı Karışım Oranlarındaki Arpa, Koca Fiğ Ve Tüylü Fiğin Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 8 (3): 232-237.
  • Anonim, 1987. Bewetung Von Grünfutter, Silage Und Heu. Dlg-Merkblatt, No.224. Dlg-Verlang, Frankfurt/M.
  • Anonim, 1993. Bestimmung des pH-Wertes. In: Die chemischen Untersuchungen von Futtermitteln. Teil 18 Silage. Abschnit 18.1 Bestimmung des pH-Wertes. Methodenbuch Bd. III., VDLUFAV Verlag, Darmstadt.
  • Arslan M, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S, 2016. Farklı Oranlarda Hazırlanan Mısır Ve Soya Karışım Silajlarının Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31: 417-422.
  • Aydoğan S, Şahin M, Göçmen Akçacık A, Ayrancı R 2011. Konya Koşullarına Uygun Yüksek Verimli ve Kaliteli Arpa Genotiplerinin Belirlenmesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25 (1): 10-16
  • Aykan Y, 2018. Farklı Oranlarda Yem Bezelyesi (Pisum sativum L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Karışımlarının Silolama Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Bulgurlu Ş, Ergül M, 1978. Yemlerin Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metotları. E Ü. Basımevi Yayın No: 127, İzmir. 176s.
  • Carr P.M, Horsley R.D, Poland W.W, 2004. Barley, Oat And Cereal–Pea Mixtures As Dryland Forages İn The Northern Great Plains. Agronomy Journal. 96(3): 677–684
  • Comberg G, 1974. Gärfutter: Betriebswirtschaft, Erzeugung, Verfütterung, Verlag Eugen Ulmer Stuttgart, Gerokstraße 19, Printed in Germany, ISBN:3-8001-4321-6, 260s
  • Demirel R, Saruhan V, Baran M.S, Andiç N, Demirel D.Ş, 2010. Farklı Karışım Oranlarda Ki Ak Üçgül Ve Arpanın Silolanma Özelliklerinin Tespit Edilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 20 (1): 26-31.
  • Demirel G, Pekel A.Y, Ekiz B, Biricik H, Kocabağlı N, Alp M, 2013. The Effects Of Barley/Triticale Silage On Performance, Carcass Characteristics, And Meat Quality Of Lambs. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences 37: 727-733.
  • Ergün A, Tuncer, Ş.D, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan M.K, Küçükersan S, Şehu A, Saçaklı P, 2013. Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genişletilmiş 5. Baskı, Ankara.
  • Filya İ, 2002. Mısır Ve Sorgum Silajlarına Uygulanan Laktik Asit Bakteri İnokulantlarının Fermantasyon, Aerobik Stabilite Ve İn Situ Rumen Parçalanabilirlik Özelliklerinin Belirlenmesi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, (26): 815-823.
  • Gelir G, 2018. Diyarbakır Koşullarında Yetiştirilen Yem Bezelyesi (Pisum sativum subs arvense L.), Tritikale Ve Karışımlarıın Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Genç H, Şahin A, 2001. Batı Akdeniz ve Güney Ege Bölgesinde yetişen Bazı Lathyrus L. Türleri Üzerinde Sitotaksonomik Araştırmalar. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, (5):1, s. 98-112.
  • Geren H, Kavut Y.T, 2009. İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Sorgum (Sorghum spp.) Türlerinin Mısır (Zea mays L.) İle Verim ve Silaj Kalitesi Yönünden Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(1): 9-16.
  • Geren H, 2014. Bazı Baklagil Yem Bitkileri ve Dev Kralotu ’nun Farklı Oranlarda Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Kalite Özelliklerinin Saptanması Üzerine Yapılan Bir Çalışma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(2):209-217.
  • Güney E, Tan M, Gül İ, 2007. Erzurum Şartlarında Silajlık Amacıyla Yetiştirilen Bazı Sorgum Çeşitlerinin Verim, Bitkisel Özellikler Ve Silaj Kalitesi Yönünden Değerlendirilmesi. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran, Erzurum. 353-356.
  • Junior V.H.B, Jobim C.C, Emile J, Roman J, Silva M.S, 2010. Aerobic Stability Of Triticale Silage İn Single Culture Or İn Mixtures With Oat Or Legumes. Revista Brasileira de Zootecnia, 39 (11): 2349-2356.
  • Kalaycı M, 2005. Örneklerle Jump Kullanımı ve Tarımsal Araştırma için Varyans Analizi Modelleri, Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, yayın no:21
  • Kaplan M, Kökten K, Akçura M, 2014. Determination Of Silage Characteristics And Nutritional Values Of Some Triticale Genotypes. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1 (2): 102–107.
  • Kılıç A, 1986. Silo Yemi Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri. Bilgehan Basımevi, İzmir.
  • Korkmaz Y, Aykanat S, Yücel H, Avcı M, Yücel C, Hatipoğlu R, 2016. Çukurova Koşullarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilebilecek Silajlık Mısır Çeşitlerinin Verim Ve Silaj Kaliteleri Üzerine Bir Araştırma. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Sonuç Raporu, Adana.
  • Kökten K, Boydak E, Kaplan M, Seydoşoğlu S, Kavurmacı Z, 2013. Bazı Soya Fasulyesi Çeşitleriyle Hazırlanan Silajların Kalite Parametrelerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 2(2): 7-12.
  • İptaş S, Avcıoğlu R, 1996. Silajda Fermantasyon Ürünleri İle Nitelik Belirleme Yöntemleri Arasındaki İlişkiler. Türkiye 3. Çayır-Mera Yem bitkileri Kongresi 17-19 Haziran 1996, Erzurum. S: 775–781.
  • Oliveria J.S, Lanes E.C.M, Lopez F.C.F, Almeida E.J.D, Carno S.G, 2010. Nutritional Value Of The Forage, Fermentation Patterns And Silage Quality Of Triticale (X Triticosecale Wittimack) At Six Cutting Ages. Ciênc. agrotec., Lavras, 34(3): 765-772.
  • Petterson K, 1988. Ensiling Of Forages: Factors Affecting Silage Fermantation And Quality. Swedish University Of Agricultural Sciences, Department Of Animal Nutrition And Management, Uppsala, 46p.
  • Ross S.M, King J.R, O’Donovan J.T, Spaner D, 2004. Forage potential of ıntercropping berseem clover with barley, oat or triticale. Agronomy Journal. 96:1013–1020.
  • Sulas C, Ruda P, Salis M, Atzori A.S, Correddu F, Cannas A, Carroni A.M, 2012. Legume-Cereal Mixtures Ensiling İn Sardinia. Options Meiterraneennes, 102: 489-492.
  • Tan M, Serin Y, 2013. Baklagil Yem Bitkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No:190 222s
  • Tantekin G, 2016. Diyarbakır Ekolojik Koşullarında Ana Ürün Olarak Yetiştirilen Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi. Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans (Basılmış)
  • Varoğlu H, Değirmenci R, Korkmaz Y, İnal İ, Aykanat S, 2016. KKTC Koşullarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilebilecek Silajlık Mısır Çeşitlerinin, Verim Ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Sonuç Raporu, Kıbrıs.
  • Yılmaz Ş, Şanverdi M, Kaya Ş, 2007. Silaj Sorgumxsudanotu Melezlerinde Ekim Zamanının Silaj Kalitesine Etkisi. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran, 289-292. Erzurum.

A Research on the Silage Properties of Grasspea (Lathrus sativus L.) and Barley (Hordeum vulgare L.) Herbages Mixed at Different Rates

Yıl 2019, Cilt: 9 Sayı: 1, 397 - 406, 01.03.2019
https://doi.org/10.21597/jist.460711

Öz

This
study was aimed to investigate the silage properties of different mixture
proportions of grasspea (Lathrus sativus
L.) and barley (Hordeum vulgare L.)
herbage. Research was carried out during two years (2015-2016 and 2016-2017) in
the experimental field of GAP International Agricultural Research and Training
Center and "GAP Blue" grasspea variety and "Samyeli" barley
variety was used as material. 100% grasspea, 100% barley, 75% grasspea +% 25
barley,% 50 grasspea + 50% barley,% 25 grasspea +% 75 barley mixtures were
tested in the study. The silages were uniformly mixed, pressed in 3 L plastic
jars and sealed tightly with 4 replications. The jars were opened after 45 days
to analyze for physical properties (color, odor and structure) and chemical
properties (silage pH value, ADF, NDF, crude protein, crude ash, lactic acid
ratios). In terms of physical properties of silages; quality class was obtained
from the highest 100% barley silage and the quality of silage increased as the
barley ratio of the mixture increased. In terms of chemical properties of
silages; For the pH value 25% grasspea + 75% barley silage, dry matter
ratio  100% barley silage, ADF ratio 50%
grasspea + 50% barley silage, NDF ratio 100% grasspea silage, crude protein
ratio 100% grasspea silage, lactic acid ratio 100% barley silage, flieg score
was obtained from 25% grasspea + 75% barley silage. When examined in terms of
all features; 75% grasspea + 25% barley silage mixture was found to be suitable
for the mixture of grasspea + barley silage mixed in different proportions.

Kaynakça

  • Akyıldız A.R, 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:893, Uygulama Kılavuzu: 213, Ankara.
  • Altınok S, 2002. Farklı Karışım Oranlarındaki Arpa, Koca Fiğ Ve Tüylü Fiğin Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 8 (3): 232-237.
  • Anonim, 1987. Bewetung Von Grünfutter, Silage Und Heu. Dlg-Merkblatt, No.224. Dlg-Verlang, Frankfurt/M.
  • Anonim, 1993. Bestimmung des pH-Wertes. In: Die chemischen Untersuchungen von Futtermitteln. Teil 18 Silage. Abschnit 18.1 Bestimmung des pH-Wertes. Methodenbuch Bd. III., VDLUFAV Verlag, Darmstadt.
  • Arslan M, Erdurmuş C, Öten M, Aydınoğlu B, Çakmakçı S, 2016. Farklı Oranlarda Hazırlanan Mısır Ve Soya Karışım Silajlarının Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 31: 417-422.
  • Aydoğan S, Şahin M, Göçmen Akçacık A, Ayrancı R 2011. Konya Koşullarına Uygun Yüksek Verimli ve Kaliteli Arpa Genotiplerinin Belirlenmesi Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25 (1): 10-16
  • Aykan Y, 2018. Farklı Oranlarda Yem Bezelyesi (Pisum sativum L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Karışımlarının Silolama Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Bulgurlu Ş, Ergül M, 1978. Yemlerin Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metotları. E Ü. Basımevi Yayın No: 127, İzmir. 176s.
  • Carr P.M, Horsley R.D, Poland W.W, 2004. Barley, Oat And Cereal–Pea Mixtures As Dryland Forages İn The Northern Great Plains. Agronomy Journal. 96(3): 677–684
  • Comberg G, 1974. Gärfutter: Betriebswirtschaft, Erzeugung, Verfütterung, Verlag Eugen Ulmer Stuttgart, Gerokstraße 19, Printed in Germany, ISBN:3-8001-4321-6, 260s
  • Demirel R, Saruhan V, Baran M.S, Andiç N, Demirel D.Ş, 2010. Farklı Karışım Oranlarda Ki Ak Üçgül Ve Arpanın Silolanma Özelliklerinin Tespit Edilmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 20 (1): 26-31.
  • Demirel G, Pekel A.Y, Ekiz B, Biricik H, Kocabağlı N, Alp M, 2013. The Effects Of Barley/Triticale Silage On Performance, Carcass Characteristics, And Meat Quality Of Lambs. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences 37: 727-733.
  • Ergün A, Tuncer, Ş.D, Çolpan İ, Yalçın S, Yıldız G, Küçükersan M.K, Küçükersan S, Şehu A, Saçaklı P, 2013. Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genişletilmiş 5. Baskı, Ankara.
  • Filya İ, 2002. Mısır Ve Sorgum Silajlarına Uygulanan Laktik Asit Bakteri İnokulantlarının Fermantasyon, Aerobik Stabilite Ve İn Situ Rumen Parçalanabilirlik Özelliklerinin Belirlenmesi. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, (26): 815-823.
  • Gelir G, 2018. Diyarbakır Koşullarında Yetiştirilen Yem Bezelyesi (Pisum sativum subs arvense L.), Tritikale Ve Karışımlarıın Silaj Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Dicle Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Genç H, Şahin A, 2001. Batı Akdeniz ve Güney Ege Bölgesinde yetişen Bazı Lathyrus L. Türleri Üzerinde Sitotaksonomik Araştırmalar. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, (5):1, s. 98-112.
  • Geren H, Kavut Y.T, 2009. İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Sorgum (Sorghum spp.) Türlerinin Mısır (Zea mays L.) İle Verim ve Silaj Kalitesi Yönünden Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 46(1): 9-16.
  • Geren H, 2014. Bazı Baklagil Yem Bitkileri ve Dev Kralotu ’nun Farklı Oranlarda Karışımlarıyla Hazırlanan Silajların Kalite Özelliklerinin Saptanması Üzerine Yapılan Bir Çalışma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 51(2):209-217.
  • Güney E, Tan M, Gül İ, 2007. Erzurum Şartlarında Silajlık Amacıyla Yetiştirilen Bazı Sorgum Çeşitlerinin Verim, Bitkisel Özellikler Ve Silaj Kalitesi Yönünden Değerlendirilmesi. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran, Erzurum. 353-356.
  • Junior V.H.B, Jobim C.C, Emile J, Roman J, Silva M.S, 2010. Aerobic Stability Of Triticale Silage İn Single Culture Or İn Mixtures With Oat Or Legumes. Revista Brasileira de Zootecnia, 39 (11): 2349-2356.
  • Kalaycı M, 2005. Örneklerle Jump Kullanımı ve Tarımsal Araştırma için Varyans Analizi Modelleri, Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, yayın no:21
  • Kaplan M, Kökten K, Akçura M, 2014. Determination Of Silage Characteristics And Nutritional Values Of Some Triticale Genotypes. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 1 (2): 102–107.
  • Kılıç A, 1986. Silo Yemi Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri. Bilgehan Basımevi, İzmir.
  • Korkmaz Y, Aykanat S, Yücel H, Avcı M, Yücel C, Hatipoğlu R, 2016. Çukurova Koşullarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilebilecek Silajlık Mısır Çeşitlerinin Verim Ve Silaj Kaliteleri Üzerine Bir Araştırma. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Sonuç Raporu, Adana.
  • Kökten K, Boydak E, Kaplan M, Seydoşoğlu S, Kavurmacı Z, 2013. Bazı Soya Fasulyesi Çeşitleriyle Hazırlanan Silajların Kalite Parametrelerinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Türk Doğa ve Fen Dergisi, 2(2): 7-12.
  • İptaş S, Avcıoğlu R, 1996. Silajda Fermantasyon Ürünleri İle Nitelik Belirleme Yöntemleri Arasındaki İlişkiler. Türkiye 3. Çayır-Mera Yem bitkileri Kongresi 17-19 Haziran 1996, Erzurum. S: 775–781.
  • Oliveria J.S, Lanes E.C.M, Lopez F.C.F, Almeida E.J.D, Carno S.G, 2010. Nutritional Value Of The Forage, Fermentation Patterns And Silage Quality Of Triticale (X Triticosecale Wittimack) At Six Cutting Ages. Ciênc. agrotec., Lavras, 34(3): 765-772.
  • Petterson K, 1988. Ensiling Of Forages: Factors Affecting Silage Fermantation And Quality. Swedish University Of Agricultural Sciences, Department Of Animal Nutrition And Management, Uppsala, 46p.
  • Ross S.M, King J.R, O’Donovan J.T, Spaner D, 2004. Forage potential of ıntercropping berseem clover with barley, oat or triticale. Agronomy Journal. 96:1013–1020.
  • Sulas C, Ruda P, Salis M, Atzori A.S, Correddu F, Cannas A, Carroni A.M, 2012. Legume-Cereal Mixtures Ensiling İn Sardinia. Options Meiterraneennes, 102: 489-492.
  • Tan M, Serin Y, 2013. Baklagil Yem Bitkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları No:190 222s
  • Tantekin G, 2016. Diyarbakır Ekolojik Koşullarında Ana Ürün Olarak Yetiştirilen Bazı Silajlık Mısır Çeşitlerinin Verim ve Verim Unsurlarının Belirlenmesi. Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans (Basılmış)
  • Varoğlu H, Değirmenci R, Korkmaz Y, İnal İ, Aykanat S, 2016. KKTC Koşullarında İkinci Ürün Olarak Yetiştirilebilecek Silajlık Mısır Çeşitlerinin, Verim Ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerine Araştırmalar. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Sonuç Raporu, Kıbrıs.
  • Yılmaz Ş, Şanverdi M, Kaya Ş, 2007. Silaj Sorgumxsudanotu Melezlerinde Ekim Zamanının Silaj Kalitesine Etkisi. Türkiye VII. Tarla Bitkileri Kongresi, 25-27 Haziran, 289-292. Erzurum.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği
Bölüm Tarla Bitkileri / Field Crops
Yazarlar

Seyithan Seydoşoğlu 0000-0002-3711-3733

Gökhan Gelir Bu kişi benim 0000-0003-2191-5237

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2019
Gönderilme Tarihi 17 Eylül 2018
Kabul Tarihi 25 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Seydoşoğlu, S., & Gelir, G. (2019). Farklı Oranlarda Karıştırılan Mürdümük (Lathrus sativus L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Hâsıllarının Silaj Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Journal of the Institute of Science and Technology, 9(1), 397-406. https://doi.org/10.21597/jist.460711
AMA Seydoşoğlu S, Gelir G. Farklı Oranlarda Karıştırılan Mürdümük (Lathrus sativus L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Hâsıllarının Silaj Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. Mart 2019;9(1):397-406. doi:10.21597/jist.460711
Chicago Seydoşoğlu, Seyithan, ve Gökhan Gelir. “Farklı Oranlarda Karıştırılan Mürdümük (Lathrus Sativus L.) Ve Arpa (Hordeum Vulgare L.) Hâsıllarının Silaj Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma”. Journal of the Institute of Science and Technology 9, sy. 1 (Mart 2019): 397-406. https://doi.org/10.21597/jist.460711.
EndNote Seydoşoğlu S, Gelir G (01 Mart 2019) Farklı Oranlarda Karıştırılan Mürdümük (Lathrus sativus L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Hâsıllarının Silaj Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Journal of the Institute of Science and Technology 9 1 397–406.
IEEE S. Seydoşoğlu ve G. Gelir, “Farklı Oranlarda Karıştırılan Mürdümük (Lathrus sativus L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Hâsıllarının Silaj Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma”, Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der., c. 9, sy. 1, ss. 397–406, 2019, doi: 10.21597/jist.460711.
ISNAD Seydoşoğlu, Seyithan - Gelir, Gökhan. “Farklı Oranlarda Karıştırılan Mürdümük (Lathrus Sativus L.) Ve Arpa (Hordeum Vulgare L.) Hâsıllarının Silaj Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma”. Journal of the Institute of Science and Technology 9/1 (Mart 2019), 397-406. https://doi.org/10.21597/jist.460711.
JAMA Seydoşoğlu S, Gelir G. Farklı Oranlarda Karıştırılan Mürdümük (Lathrus sativus L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Hâsıllarının Silaj Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2019;9:397–406.
MLA Seydoşoğlu, Seyithan ve Gökhan Gelir. “Farklı Oranlarda Karıştırılan Mürdümük (Lathrus Sativus L.) Ve Arpa (Hordeum Vulgare L.) Hâsıllarının Silaj Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma”. Journal of the Institute of Science and Technology, c. 9, sy. 1, 2019, ss. 397-06, doi:10.21597/jist.460711.
Vancouver Seydoşoğlu S, Gelir G. Farklı Oranlarda Karıştırılan Mürdümük (Lathrus sativus L.) ve Arpa (Hordeum vulgare L.) Hâsıllarının Silaj Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Iğdır Üniv. Fen Bil Enst. Der. 2019;9(1):397-406.