Özet
Bu çalışmada, son 25 yılda özellikle gelişmekte olan ülkelerin çocuklarının erken yaşta dişlerinin çürümesine neden olan bir beslenme alışkanlığından söz edilmiş ve biberon içindeki karbonhidratlı likitlerin içilmesi sonunda yaygın çürükler oluştuğu belirtilmiştir. Çalışmada, biberon çürüğü tanısı konulan 80 çocukta "df" değerleri verilen şu besinlerle karşılaştırıldı; anne sütü, biberonda şekerli süt, biberonda şekerli süt+ballı emzik, biberonda ballı süt. Ayrıca bu tür çürüklerin oluşmasındaki ailesel etkenler araştırıldı. Sonuç olarak gece alınan biberonda şeker veya bal katkılı sütün, uzun süre kullanılan anne sütünün çocuklarda yaygın çürükler oluşturduğu saptanmıştır. Aynı zamanda, eğitim düzeyi düşük annelerin çocuklarında biberon çürüğü sıklığı yüksek bulunmuştur. Bu yüzden, biberon çürüğünün ünlenmesinde aile eğitiminin büyük önemi vardır.
Analılar sözcükler: Biberon çürüğü, biberonda şekerli süt, anne sütü, yaygın çürükler.
Abstract
In Uiis study, a nuhitional habit and relating factors which causes early dental caries especially hi children of the developing countries and the occurance of rampant caries associated with sweetened liquids in a nursing bottle is reported. In this paper, the "df" scores in children who have nursing bottle caries are compaired with; breastfeeding habit, sweetened milk, nipple with honey and sweetened milk witli honey in bottle.
Abo, the familiar effects of this type of caries is considered. As a result, it is determined tJiat the milk sweetened with sugar or honey in bottle and prolonged breast feeding cause rampant caries in children. Also, the incidence of nursing bottle caries increases in low education stained mothers. Therefore, the familiar education in prevention of nursing bottle caries has great importance.
Key words: Nursing bottle caries, sweetened milk in bottle, breast feeding habit, rampant caries.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 26, 2013 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 29 Issue: 1 |