BibTex RIS Kaynak Göster

MİNE VE DENTIN BAĞLAYICI SİSTEMLERİNİN YAPISAL VE FİZİKSEL ÖZELİKLERİ-THE STRUCTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF ENAMEL AND DENTIN BONDING SYSTEMS

Yıl 1994, Cilt: 28 Sayı: 1, 74 - 79, 29.05.2013

Öz

ÖZET

Kompozit restorasyonların, diş dokusuna bağlanma özelliğini iyileştirerek, başarısı ve ağızda kalma süresini arttırıcı rol oynayan bağlayıcı ajanlar, bileşimleri ve tutunma özellikleri açısından farklı gruplar altında toplanabilir. Genel olarak dimetakrilat oluşumunda Bisfenol-A ve Glisidil Metakrilat (BIS-GMA) reaksiyonu ile oluşturulan bağlayıcı sistemleri, yapılarındaki son gelişmelere dayanarak birinci ve ikinci jenerasyon bağlayıcılar olarak gruplamak mümkündür. Dentin yüzeyine uygulanacak bağlayıcı materyalin, birinci ya da ikinci jenerasyon olmasının seçimi söz konusu iken, mikromekanik tutuculuk elde edilen pü-rüzlendirİlmİş yüzeylerde, bağlayıcı ajanın yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimi, bağlanma şiddetine etki erme açısından önemli değildir. Kompozit restorasyonlarında ele alınan en önemli sorunlardan biri olan mikrosızıntı olayı da kullanılan bağlayıcıların yapısal özellikleri ve kullanılan restorasyon teknikleri ile yakından ilgilidir. Kompozit restorasyonlarının başarısı açısından, kompozit reçine - cami-yonomer siman beraberliğinin ve uygun bağlayıcı ajan seçimi ile oluşturulan kombinasyonun çok büyük anlam taşıdığı çalışmalarla ortaya konmuştur.

Anahtar sözcükler: Bağlayıcı ajanlar, mine dokusu, dentin dokusu, bağlanma.

ABSTRACT

Bonding agents can be classified under different groups according to their composition and retention property. In general, bonding systems occur with the reaction ofBisfe-nolA which is the structure of dimetacrylat and Glisidil Metacrylat. To classify these substances as primer and seconder generation bondings is due to last developments in their structure. Some bonding systems will be applied on the dentin surface. While the choice of the bonding system which will be applied on the dentin surface, to be primer or seconder generation is important; the structural property and the chemical composition of the bonding agent is not important on the effect of the bonding strength on the etching enamel surfaces where the micromechanical retention is obtained.

Key words : Bonding agents, enamel tissue, dentin tissue, bonding.

 

Yıl 1994, Cilt: 28 Sayı: 1, 74 - 79, 29.05.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Derlemeler / Reviews
Yazarlar

Yasemin Benderli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Mayıs 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1994 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Benderli, Y. (2013). MİNE VE DENTIN BAĞLAYICI SİSTEMLERİNİN YAPISAL VE FİZİKSEL ÖZELİKLERİ-THE STRUCTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF ENAMEL AND DENTIN BONDING SYSTEMS. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 28(1), 74-79.
AMA Benderli Y. MİNE VE DENTIN BAĞLAYICI SİSTEMLERİNİN YAPISAL VE FİZİKSEL ÖZELİKLERİ-THE STRUCTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF ENAMEL AND DENTIN BONDING SYSTEMS. J Istanbul Univ Fac Dent. Mayıs 2013;28(1):74-79.
Chicago Benderli, Yasemin. “MİNE VE DENTIN BAĞLAYICI SİSTEMLERİNİN YAPISAL VE FİZİKSEL ÖZELİKLERİ-THE STRUCTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF ENAMEL AND DENTIN BONDING SYSTEMS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 28, sy. 1 (Mayıs 2013): 74-79.
EndNote Benderli Y (01 Mayıs 2013) MİNE VE DENTIN BAĞLAYICI SİSTEMLERİNİN YAPISAL VE FİZİKSEL ÖZELİKLERİ-THE STRUCTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF ENAMEL AND DENTIN BONDING SYSTEMS. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 28 1 74–79.
IEEE Y. Benderli, “MİNE VE DENTIN BAĞLAYICI SİSTEMLERİNİN YAPISAL VE FİZİKSEL ÖZELİKLERİ-THE STRUCTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF ENAMEL AND DENTIN BONDING SYSTEMS”, J Istanbul Univ Fac Dent, c. 28, sy. 1, ss. 74–79, 2013.
ISNAD Benderli, Yasemin. “MİNE VE DENTIN BAĞLAYICI SİSTEMLERİNİN YAPISAL VE FİZİKSEL ÖZELİKLERİ-THE STRUCTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF ENAMEL AND DENTIN BONDING SYSTEMS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 28/1 (Mayıs 2013), 74-79.
JAMA Benderli Y. MİNE VE DENTIN BAĞLAYICI SİSTEMLERİNİN YAPISAL VE FİZİKSEL ÖZELİKLERİ-THE STRUCTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF ENAMEL AND DENTIN BONDING SYSTEMS. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;28:74–79.
MLA Benderli, Yasemin. “MİNE VE DENTIN BAĞLAYICI SİSTEMLERİNİN YAPISAL VE FİZİKSEL ÖZELİKLERİ-THE STRUCTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF ENAMEL AND DENTIN BONDING SYSTEMS”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, c. 28, sy. 1, 2013, ss. 74-79.
Vancouver Benderli Y. MİNE VE DENTIN BAĞLAYICI SİSTEMLERİNİN YAPISAL VE FİZİKSEL ÖZELİKLERİ-THE STRUCTURAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF ENAMEL AND DENTIN BONDING SYSTEMS. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;28(1):74-9.