Özet
Sağlık ile ilgili sorunların belirlenmesi, korunma yöntemlerinin geliş (irilmesi ve hizmetlerinin planlanması için epidemiyoiojik araştırma verilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Diş Hekimliği hizmetlerin planlı bir şekilde yürütülmesi de bu verilerin elde edilmesine bağlıdır. Zaman içindeki demografik değişikliklere bağlı olarak, verilecek olan sağlık hizmetlerinin planlanması büyük önem taşımaktadır. Genel populasyonda yaşlı nüfusun artma eğiliminde olması Özellikle yaşlı populasyonda daha sık rastlanan protetik tedavi miktarının, protez kullanan veya kullanacak olan bireylere ait bir değerlendirmenin yapılması son derece gerekli kılmaktadır.
Çalışmamızda, kliniğimize protetik tedavi gereksinimi ile başvuran hastalardan yararlanılmıştır. Her hasta muayene edildikten sonra, kayıt ve muayene formu doldurulmuştur. 116 erkek, 153 kadından oluşan toplam 269 hastadan yararlanılmıştır. Çalışmaya dahil edilen hastalar 25 ile 73 yaşlan arasında olup, yaş ortalaması 47.3 dür. Elde edilen verilerden yararlanılarak hastaların protez tiplerinin yaş ve cinsiyete göre dağılımları, bölümlü protez kullanan hastaların protez öncesi ağız hazırlıkları ve müdahale edilecek olan dişlerin saydarı belirlenmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda hem erkek, hem de kadın hastalar için protez gereksinimleri arasında istatistiksel olarak anlamh bir farklılık tespit edilmemiştir {p > 0.05). Erkek ve kadın hastalar için ayrı ayrı yaş grupları dikkate alındığında ise gruplar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (p < 0.05). Buna göre; 40 yaşın altındaki bireylerde total protez endikasyonuna rastlanmazken, 60 yaşın üzerindeki bireylerde en fazla endike olan protez tipinin total protez olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla total protez ihtiyacı olduğu belirlenmiştir. Bölümlü protez sınıflandırmaları göz önüne alındığmda ise, ağız hazırlıkları açısından cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bîr Farklılık tespit edilmemiştir (p > 0.05).
Anahtar Kelimeler: Epidemiyolojik çalışma, Protetik tedavi ihtiyacı, Ağız hazırlığı.
Abstract
We need epidemiologic informations for the determination of the health problems, related preventing techniques and treatment planning. Such information will also help to plan dental services. Since older age groups are increasing steadily within the population, the parameters as prosthetic need or classification of prosthetic need are also important to determine.
In our study patient who applied for the prosthesis filled a oral health assesment form whicli is prepareted by ourselves and data about the prosthesis type, age . sex and oral preparations and other need before treatment has been obtained. A total of 269 patients (116 male, 153 female) were included in the study.
According to results of this study there was no significant difference between sexes for prosthesis treatment need (p> 0.05). There was significant differences within age groups for the male and female patients (p< 0.05). None of the patients was indicated fortotal prosthetic need for under age 40 while total prosthetic was the most needed type by the age 60+ and suck need was significantly higher in female patients. Regarding to theneed of oral preparation for removable prosthetic patients, there was no significant difference between sexes.
Key Words : Epidemiological surveys , Prosthetic treatment need, Oral preparation.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 10, 2013 |
Published in Issue | Year 1998 Volume: 32 Issue: 3 |