SONUÇ :
1-Araştırma bölgesinde 25 ve daha yukarı yaşlardaki kadın ve erkeklerin hepsinin ağız hijyeni bozuktur.
2 — Tesbit edilen periodontal hastalıkların büyük bir kısmı (% 69,0) İltihabi karakterde, % 16 sı dejeneratif, % 7 si atrofik % 1 de hiperplastik periodontal hastalık olarak bulunmuştur.
3 — Yaş ile ağız hijyeni ve iltihabi periodontal hastalıklar arasında pozitif bir ilişki söz konusu olup yaş ilerledikçe bu hastalıkların prevalansı artmaktadır.
4 — Kadınlarda ortalama ağız hijyeni ve iltihabı periodontal indis değerleri erkeklerden küçüktür.
5 — Yaş ile periodontal atrofiler arasında pozitif ve önemli bir ilişki vardır, ve yaş ilerledikçe periodontal atrofi prevalansi artmaktadır.
6 — Sosyo-ekonomik durum ile ağız hijyeni ve iltihabi periodontal hastalıklar arasında yakın bir ilişki bulunmaktadır.
7 — Proteinli gıda ile beslenen şaihısların ağız hijyeni karbonhidratlı gıda alanlardan çok iyi olup, bu şahıslarda paradentoslara istidat az, ama atrofilere istidat daha fazla gibi görünmektedir.
8 — Menapoz ve hipertansiyon, iltihabi periodontal hastalıklar için hazırlayıcı nedenler olarak düşünülebilir.
Bu sonuçların ışığında, ağız hijyeninin önemi ve bu işin ne şekilde yapılacağı konusunda bölgedeki vatandaşların aydınlatılmasının, mobil diş üniteleri teşkili ile bölgenin taranmasının ve periodik olarak gerekli periodontal profilaksinin yapılmasının ve nihayet sosyokültürel nedenlerle oluştuğuna inandığımız tek yönlü beslenme yerine çok yönlü beslenmenin bölgeye tanıtılması için çaba harcanmasının yerinde olacağı kanısındayız.
SUMMARY
In the study, an epidemiologic approach to various factors affecting the periodontium has been employed, and possible explanations were searched.
In order to evaluate the periodontal conditions, various indicis have been adapted, modified and developed. The study was under taken to determine whether or not There was amy cause and effect relation between observed periodontal pathology and the following factors.
a) — Age
b) —Sex difference
c) Socio - economic status
d) — Nutrition
e) — Hypertension
f) — Mensturation and menapose
Randomly distributed population over 25 years of age, consisting of 890 persons both male and a female covering an area of 44 villages were evaluated in terms of their periodontal pathology. The results obtained from the study are valid since the population selected is large enough and a strict statistical analysis has been employed. Differences have been determined with chi-square tests; correlation analysis have also been used in order to determine the possible relation between factors. The following conclusions have been drawn from the study.
1 — Oral Hygiene is not satirfactory in the population selected.
2 — The observed periodontal pathologic are distributed in the following percentages,
Inflaimatory periodontal disease % 69
Degenerative periodontal disease % 16
Atrophic periodontal disease % 7
Hyperplastic periodontal disease % 1
Absence of periodontal disease % 3
3 — Age sems to have deleterious affect on both oral hygiene and inflamatory periodontal disease and this deleterious affect seems to be less hazardous in females,
4 — With aging periodontal atrophies seem to increase both in males and females,
5 — Socio-economic status seemingly effects the oral hygiene and inflaimatory periodontal disease,
6 — Nutrition seems tobe a determining factor in the development of periodontal diseases, for example Persons under high protein diet have better oral hygiene less inflammatory disease, less degenerative disease, but show higher atrophic periodontal disease,
7— Menapose and hypertension may have deleterious affect in terms of inflammatory periodontal disease.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 24, 2013 |
Published in Issue | Year 1975 Volume: 9 Issue: 1 |