BibTex RIS Kaynak Göster

Raşitizmin Diş Sistemi ve Çeneler Üzerindeki Zararlı Etkileri İlginç Bir Vaka Bildirisi (*)

Yıl 1981, Cilt: 15 Sayı: 1, 24 - 32, 11.07.2013

Öz

ÖZET

Bu vakada polikliniğimize diş sistemindeki sürme bozuklukları nedeniyle başvuran 12 yaşındaki bir kız çocuğunun teşhis ve tedavisi tartışılmıştır. Hastanın klinik muayenesinde ağzı içi ve röntgen bulgularının                    D-avitaminozuna bağlı raşitizme uyduğu dikkati çekmiş ve teşhisten emin olmak için diğer yardımcı muayenelere geçilmiştir. Yardımcı muayene sonuçlarının teşhisimizi doğrular nitelikte olmamasına rağmen, vakanın raşitizmin diş sisteminde yarattığı klinik bulgulara çok uyması nedeniyle, hastanın geçmişi en ince detaylarıyla araştırılmış ve doğumdan sonraki ilk yaş içinde bir raşitizm geçirdiği ve çok erken yaşta teşhis edilip uygun tedavi gördüğü için teşhiste yanılmalara yol açtığı ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra hastanın dişleri ve çeneleri ilgilendiren çok boyutlu tedavisine geçilmiştir.

SUMMARY

In this case, diagnosis and treatment of a 12 year old girl who applied to our University Clinics because of her eruption anomalies were discussed. In clinical examination of the patient oral diagnosis and x-ray findings seemed to show the symptoms of rachitism associated with vitamine D deficiency. But to be sure other secondary diagnostic methods were applied. Although the secondary diagnostic methods did not seem to confirm our diagnosis we searched for the slightest detail since the case showed exactly the same clinical symptoms that rachitism creates in dental organs. It was found out at last, that the patient had rachitism in her first year after birth but since it was diagnosed and treated very early it caused misleadings in her late diagnosis. She was given conservative and orthodontic treatment concerning her teeth and jaws.

Yıl 1981, Cilt: 15 Sayı: 1, 24 - 32, 11.07.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Olgu Sunumları / Case Reports
Yazarlar

N. Sandallı Bu kişi benim

M. Üçok Bu kişi benim

T. Sandallı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 11 Temmuz 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1981 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sandallı, N., Üçok, M., & Sandallı, T. (2013). Raşitizmin Diş Sistemi ve Çeneler Üzerindeki Zararlı Etkileri İlginç Bir Vaka Bildirisi (*). Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 15(1), 24-32.
AMA Sandallı N, Üçok M, Sandallı T. Raşitizmin Diş Sistemi ve Çeneler Üzerindeki Zararlı Etkileri İlginç Bir Vaka Bildirisi (*). J Istanbul Univ Fac Dent. Temmuz 2013;15(1):24-32.
Chicago Sandallı, N., M. Üçok, ve T. Sandallı. “Raşitizmin Diş Sistemi Ve Çeneler Üzerindeki Zararlı Etkileri İlginç Bir Vaka Bildirisi (*)”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 15, sy. 1 (Temmuz 2013): 24-32.
EndNote Sandallı N, Üçok M, Sandallı T (01 Temmuz 2013) Raşitizmin Diş Sistemi ve Çeneler Üzerindeki Zararlı Etkileri İlginç Bir Vaka Bildirisi (*). Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 15 1 24–32.
IEEE N. Sandallı, M. Üçok, ve T. Sandallı, “Raşitizmin Diş Sistemi ve Çeneler Üzerindeki Zararlı Etkileri İlginç Bir Vaka Bildirisi (*)”, J Istanbul Univ Fac Dent, c. 15, sy. 1, ss. 24–32, 2013.
ISNAD Sandallı, N. vd. “Raşitizmin Diş Sistemi Ve Çeneler Üzerindeki Zararlı Etkileri İlginç Bir Vaka Bildirisi (*)”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 15/1 (Temmuz 2013), 24-32.
JAMA Sandallı N, Üçok M, Sandallı T. Raşitizmin Diş Sistemi ve Çeneler Üzerindeki Zararlı Etkileri İlginç Bir Vaka Bildirisi (*). J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;15:24–32.
MLA Sandallı, N. vd. “Raşitizmin Diş Sistemi Ve Çeneler Üzerindeki Zararlı Etkileri İlginç Bir Vaka Bildirisi (*)”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, c. 15, sy. 1, 2013, ss. 24-32.
Vancouver Sandallı N, Üçok M, Sandallı T. Raşitizmin Diş Sistemi ve Çeneler Üzerindeki Zararlı Etkileri İlginç Bir Vaka Bildirisi (*). J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;15(1):24-32.