BibTex RIS Kaynak Göster

İÇERİKLERİ FARKLI DÖRT DİŞ MACUNUNUN TÜKÜRÜK MUTANS STREPTOKOKLARI VE LAKTOBASİL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ*-THE ANTIBACTERIAL EFFECTS OF 4 DIFFERENT TOOTHPASTES ON SALIVARY LEVELS OF MUTANS STREPTOCOCCI AND LACTOBACILLI

Yıl 1998, Cilt: 32 Sayı: 4, 186 - 192, 05.08.2013

Öz

Özet

Bu çalışma, NaF, NaF + Triklosan, SrF ve NaF + Bikarbonat içeren dört farklı diş macununun tükürükteki çürük yapıcı bakteriler üzerine tek fırçalama işlemi sonrasındaki etkilerini ve bu etkinin devamlılığını değerlendirmek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Yaşları 19-22 arasında değişen altı bireyin plak ve diştaşı temizliği yapıldıktan sonra tükürükteki MS (Mutans Streptokokları) ve LB (Laktobasil) ölçümleri tekrarlanmıştır. Bu uygulama, bireylerin dişlerini macunsuz olarak fırçaladıkları üç gün sonrasında sırayla her bir macun için ayrı ayn yapılmıştır. Elde edilen değerler, Çift Yönlü Varyans Analizi ve Newman-Keuls Analizi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak, tüm macunların istatistiksel olarak özellikle 30. dakikada her iki bakteri üzerinde etkili olduğu, ancak bu etkinin NaF + Triklosan içeren macun haricinde 120 dakikaya kadar kaybolduğu saptanmıştır. Bu durum, macunlara eklenen fluoridlerin yanında, yapılarında sağlanabilecek gelişmelerle çürük bakterileri üzerinde uzun süreli etkiye sahip olabileceklerini düşündürmektedir.

Anahtar sözcükler: Mutans Streptokokları, Laktobasiller, NaF'lü diş macunu, NaF + Triklosan'lı diş macunu, SrF'li diş macunu, NaF + Bikarbonatlı diş macunu.

Abstract

This study was vorried out to evaluate antibacterial effects and their durability of 4 different toothpastes including NaF, NaF + Triclosan, SrF and NaF + Bicarbonate, on salivary bacterial levels after single brushing.

The study involved 6 healthy volunteers and age range 19-22. After the professional cleaning of the teeth, salivary levels of Mutatis streptococci (MS) and Lactobacilli (LB) were measured for each participant. All toothpastes were used by each subject once only and washout periods of at least 3 days were allowed between using of 4 different toothpastes. After single brushing, MS and LB levels were measured in 30, 60, and 120min. Two Way Analyses of Variance and Newman-Keuls Analyses were performed to determine the significance of differences between toothpastes and periods.

The antibacterial effects of 4 different toothpastes were strongly significance in 30 mm. on both bacteria, but there were no statistically significant antibacterial effects in 120 min. except of NaF + Triclosan toothpaste.

It was concluded from these results that commercially available toothpastes should be improved with respect to antimicrobial effects, via adding by new antimicrobial agents.

Key words: Mutans streptococci, Lactobacilli, NaF tooth paste, NaF + Triclosan tooth paste, tooth paste, NaF + Bicarbonat tooth paste.

Yıl 1998, Cilt: 32 Sayı: 4, 186 - 192, 05.08.2013

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırmalar / Original Articles
Yazarlar

Ç. Dülgergil Bu kişi benim

Fatma Atakul Bu kişi benim

Şeyhmus Bakır Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 5 Ağustos 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 32 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Dülgergil, Ç., Atakul, F., & Bakır, Ş. (2013). İÇERİKLERİ FARKLI DÖRT DİŞ MACUNUNUN TÜKÜRÜK MUTANS STREPTOKOKLARI VE LAKTOBASİL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ*-THE ANTIBACTERIAL EFFECTS OF 4 DIFFERENT TOOTHPASTES ON SALIVARY LEVELS OF MUTANS STREPTOCOCCI AND LACTOBACILLI. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, 32(4), 186-192.
AMA Dülgergil Ç, Atakul F, Bakır Ş. İÇERİKLERİ FARKLI DÖRT DİŞ MACUNUNUN TÜKÜRÜK MUTANS STREPTOKOKLARI VE LAKTOBASİL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ*-THE ANTIBACTERIAL EFFECTS OF 4 DIFFERENT TOOTHPASTES ON SALIVARY LEVELS OF MUTANS STREPTOCOCCI AND LACTOBACILLI. J Istanbul Univ Fac Dent. Ağustos 2013;32(4):186-192.
Chicago Dülgergil, Ç., Fatma Atakul, ve Şeyhmus Bakır. “İÇERİKLERİ FARKLI DÖRT DİŞ MACUNUNUN TÜKÜRÜK MUTANS STREPTOKOKLARI VE LAKTOBASİL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ*-THE ANTIBACTERIAL EFFECTS OF 4 DIFFERENT TOOTHPASTES ON SALIVARY LEVELS OF MUTANS STREPTOCOCCI AND LACTOBACILLI”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 32, sy. 4 (Ağustos 2013): 186-92.
EndNote Dülgergil Ç, Atakul F, Bakır Ş (01 Ağustos 2013) İÇERİKLERİ FARKLI DÖRT DİŞ MACUNUNUN TÜKÜRÜK MUTANS STREPTOKOKLARI VE LAKTOBASİL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ*-THE ANTIBACTERIAL EFFECTS OF 4 DIFFERENT TOOTHPASTES ON SALIVARY LEVELS OF MUTANS STREPTOCOCCI AND LACTOBACILLI. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 32 4 186–192.
IEEE Ç. Dülgergil, F. Atakul, ve Ş. Bakır, “İÇERİKLERİ FARKLI DÖRT DİŞ MACUNUNUN TÜKÜRÜK MUTANS STREPTOKOKLARI VE LAKTOBASİL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ*-THE ANTIBACTERIAL EFFECTS OF 4 DIFFERENT TOOTHPASTES ON SALIVARY LEVELS OF MUTANS STREPTOCOCCI AND LACTOBACILLI”, J Istanbul Univ Fac Dent, c. 32, sy. 4, ss. 186–192, 2013.
ISNAD Dülgergil, Ç. vd. “İÇERİKLERİ FARKLI DÖRT DİŞ MACUNUNUN TÜKÜRÜK MUTANS STREPTOKOKLARI VE LAKTOBASİL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ*-THE ANTIBACTERIAL EFFECTS OF 4 DIFFERENT TOOTHPASTES ON SALIVARY LEVELS OF MUTANS STREPTOCOCCI AND LACTOBACILLI”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry 32/4 (Ağustos 2013), 186-192.
JAMA Dülgergil Ç, Atakul F, Bakır Ş. İÇERİKLERİ FARKLI DÖRT DİŞ MACUNUNUN TÜKÜRÜK MUTANS STREPTOKOKLARI VE LAKTOBASİL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ*-THE ANTIBACTERIAL EFFECTS OF 4 DIFFERENT TOOTHPASTES ON SALIVARY LEVELS OF MUTANS STREPTOCOCCI AND LACTOBACILLI. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;32:186–192.
MLA Dülgergil, Ç. vd. “İÇERİKLERİ FARKLI DÖRT DİŞ MACUNUNUN TÜKÜRÜK MUTANS STREPTOKOKLARI VE LAKTOBASİL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ*-THE ANTIBACTERIAL EFFECTS OF 4 DIFFERENT TOOTHPASTES ON SALIVARY LEVELS OF MUTANS STREPTOCOCCI AND LACTOBACILLI”. Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, c. 32, sy. 4, 2013, ss. 186-92.
Vancouver Dülgergil Ç, Atakul F, Bakır Ş. İÇERİKLERİ FARKLI DÖRT DİŞ MACUNUNUN TÜKÜRÜK MUTANS STREPTOKOKLARI VE LAKTOBASİL DÜZEYLERİ ÜZERİNE ETKİSİ*-THE ANTIBACTERIAL EFFECTS OF 4 DIFFERENT TOOTHPASTES ON SALIVARY LEVELS OF MUTANS STREPTOCOCCI AND LACTOBACILLI. J Istanbul Univ Fac Dent. 2013;32(4):186-92.