Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
JMR (Journal of Mosaic Research) Dergisi, her yıl Bursa Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Merkezi tarafından, mozaikler konusunda yayınlanan uluslararası hakemli bir dergidir. JMR, her yıl Kasım ayında yayınlanmaktadır. JMR, arkeologlar, tarihçiler, epigraflar, bilim insanları, kültür mirası yönetimi uzmanları, restoratörler, konservatörler, modern mozaik sanatçıları ve mozaik buluntularıyla ilgilenen kişilere ulaşmayı hedeflemektedir. Kazılar, yüzey araştırmaları ve laboratuvar araştırmalarından elde edilen bilgilere ek olarak JMR bünyesinde, mozaik konusundaki teknik ve metodolojik çalışmalar, kitap eleştirileri gibi konular da yayınlanabilir.
Yayınlama sürecinde yer alan tüm tarafların etik davranış standartlarına uymaları gerekir. COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınarak bu standart ve kurallara uygun yayınlar yapılmaktadır.

Editörler Kurulu’nun Etik Sorumlulukları
- Editör ve Yayın Kurulu dergiyle ilişkili bilimsel içerik ve yazım kurallarıyla ilgilenir. 
- Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
- Editörler kabul ettiği ya da reddettiği makaleler ile ilgili çıkar çatışması içerisinde olmamalıdır.
- Editörler sadece alana katkı sağlayacak makaleleri kabul etmelidir.
- Editörler hatalar bulunduğu zaman düzeltmenin yayımlanmasını ya da geri çekilmesini desteklemelidir.
- Editörler hakemlerin ismini saklı tutmalıdır ve intihal/sahte veriye engel olmalıdır.
- Editörler, araştırma suistimalinin meydana geldiği yerlerde makalelerin yayınlanmasını belirlemek ve önlemek için makul adımları atacaklardır.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları 
- Tüm makaleler hakem değerlendirmesi sürecine tâbi tutulacak, gerektiği takdirde derginin bilim kurulunda ele alınacaktır. Hakemlerden gelecek yorumlar yazarlara iletilir ve gerektiğinde yazarın makalesini tekrar gözden geçirmesi istenir.
- JMR, makale değerlendirme sürecinde yazar(lar)ın hakemleri tanımadıkları, hakemlerin yazarların isimlerini gördükleri tek yönlü kör hakemlik ilkesini uygular.
- Hakem değerlendirmesi, hakemlerin bu alandaki uzmanlarından bireysel makaleler hakkında tavsiye almak olarak tanımlanır.
- Hakemlerin kararları objektif olmalıdır.
- Hakemlerin çıkar çatışması olmamalıdır.
- Hakemler, yayınlanmış ama henüz atıfta bulunulmamış eserleri belirtmelidir.
- Hakemler incelenen makaleleri gizli tutmalıdır. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar editörler tarafından yazar(lar)a iletilir.
- Hakemlerin değerlendirdikleri makalelere ilişkin “Hakem Değerlendirme Formu”nu doldurmaları gerekmektedir. Hakemlerin değerlendirdikleri makalenin yayımlanabilir olup olmadığına ilişkin kararları ile kararlarına ilişkin gerekçelerini de bu formda belirtmeleri gerekmektedir.
- JMR, hakemlere makale değerlendirme işlemlerine yönelik olarak hiçbir aşamada ücret ödememektedir.

Yazarların Etik Sorumlulukları 
- Yazarlar, makalelerinde araştırma ve yayın etiğine uyulduğuna dair ifadeye yer vermelidir.
- Yazarların kullandığı fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet etmesi gerekmektedir. Yazarlar, basılı ya da elektronik formatta resimler, tablolar ya da diğer her türlü içerik dahil olmak üzere, daha önce yayımlanmış içeriği kullanırken telif hakkı sahibinden izin almalılardır. Bu konudaki tüm hukuki, mali ve cezai sorumluluk yazarlara aittir.
- Yazarlar hakem değerlendirme sürecine katılmakla yükümlüdür. JMR’ye gönderilen tüm makaleler tek kör hakemlik inceleme süreciyle değerlendirilir.
- Tüm yazarlar araştırmaya önemli ölçüde katkıda bulunmalıdır. Yazar(lar), makalelerinde yararlandıkları kaynaklara doğru biçimde atıf yapmalı ve derginin belirlemiş olduğu ‘Yazarlara Notlar (Yazım Kuralları ve Kaynak Gösterme Biçimleri)’ne uygun olarak makalelerini hazırlamalılardır.
- Tüm yazarlar, hataların geri çekilmesini veya düzeltilmesini sağlamakla yükümlüdür.
- Makaleler JMR dışında bir dergiye eş zamanlı olarak yayınlanmak üzere gönderilmemelidir. Başka bir yerde yayımlanan makalelerin çevirileri JMR’de yayınlanmak üzere kabul edilmez. Yazarlar, JMR’nin içerisinde yer alan materyallerin telif hakkının JMR dergisine ait olduğunu bilmelilerdir.
- JMR, makalelerde kazıların, kazı arşivlerinin veya müzelerin arşivlerindeki fotoğrafların kullanılması durumunda, yazarlardan Kazı Başkanlığı veya Müze Müdürlüğünden onaylı bir izin belgesi almasını talep etmektedir.
- Destek alınarak yürütülen araştırmalar sonucu yapılan yayınlarda destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile bunların katkıları belirtilmelidir.
- Makale yazarın yüksek lisans veya doktora tezinden ya da bir projeden üretilmişse bu durum belirtilmelidir. Dilimleme yani tek bir çalışmadan birden fazla makale yayımlanması yapılmamalıdır.
- JMR, yazar/yazarlardan yayın işlemlerine yönelik olarak hiçbir aşamada ücret almamaktadır.
- Yazar(lar), makalelerinin yayına kabul edildiği bilgisi kendilerine ulaştıktan sonra, JMR için hazırlanmış olan ‘Telif Hakkı Devir Formu’nu editörlere hem elektronik olarak hem de posta ile yollamalılardır.

Gizlilik Beyanı
Tüm veriler (isim, elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler vb.) yalnızca dergi’nin bilimsel çalışmaları için kullanılır. Bu veriler, başka bir amaç için kullanılmaz, üçüncü kişilerle paylaşılmaz.

Telif Hakkı ve Lisanslama
Makalelerdeki düşünce ve öneriler ile kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Dergi’de yayınlanan makalelere telif hakkı ödenmez. Yazarlar, makalelerinin telif hakkından feragat etmeyi kabul ederek, basıma kabul edilen makalelerin telif hakkını JMR’ye devrederler. JMR, Creative Commons Atıf 4.0 ("CC BY-NC-ND 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı için izin alınması gereklidir.

Açık Erişim Bildirimi
JMR, Açık Erişim bir dergidir ve yayımladığı içeriği doğrudan açık erişime sunmaktadır. Dergi, yayımladığı içerikle bilimin Açık Erişim Politikası’yla desteklenmesi ve geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

İntihal Denetimi
Uygun bulunan çalışmalar uluslararası kabul gören benzerlik tarama programlarınca (akademik kurallara uygun bir biçimde atıf yapılan bire bir alıntılar, kaynakça ve dipnot dışarıda tutularak) taranır. %15’den fazla benzerlik tespit edilen çalışmalar hiçbir işlem yapılmadan, tarama sonuç raporu ile birlikte yazar / yazarlarına geri gönderilecektir. İntihal denetimi iThenticate yazılımı aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.


Arşivleme
Dergimizin basılı hâli çeşitli kütüphanelerde, elektronik hâli ise Dergipark’ta ve indekslerde arşivlenmektedir. Derginin herhangi bir nedenle yayın hayatına veda etmesi durumunda geçmişte yayımlanan yazılara buralardan ulaşılabilir.


21079                 16193




22516          16207



                                                   16208                          16209



22362