Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Hakemli bir dergi olan JNBS'de bir makalenin yayınlanması, tutarlı ve saygın bir bilgi ağının geliştirilmesinde önemli bir yapı taşıdır. Yazarların ve onları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesinin doğrudan bir yansımasıdır. Hakemli makaleler bilimsel yöntemi desteklemekte ve somutlaştırmaktadır. Editoryal kararlar üzerinde reklam, yeniden basım veya diğer ticari gelirlerin hiçbir etkisi olmayacağı taahhüt edilmektedir. Buna ek olarak, Yayın Kurulu, editörler için yararlı olduğu durumlarda diğer dergiler ve/veya yayıncılarla iletişimde yardımcı olacaktır.
Yazarların görevleri
“COPE” ile belirlenmiş standartlar temelinde etik sorumlulukları yerine getirmeyi taahhüt etmekte; gönderilen bilimsel yazılarda bu sorumlulukların bilincinde olmasına özen göstermektedir. (Bu kılavuz, mevcut COPE Dergi Editörleri için En İyi Uygulama Kılavuzuna dayanmaktadır).
Raporlama standartları
Orijinal araştırma raporlarının yazarları, yapılan çalışmanın doğru bir anlatımının yanı sıra önemine ilişkin objektif bir tartışma sunmalıdır. Altta yatan veriler makalede doğru bir şekilde temsil edilmelidir. Bir makale, başkalarının çalışmayı tekrarlamasına izin vermek için yeterli ayrıntı ve referans içermelidir. Hileli veya bilerek yanlış ifadeler etik dışı davranış teşkil eder ve kabul edilemez. İnceleme ve profesyonel yayın makaleleri de doğru ve objektif olmalı ve editoryal 'görüş' çalışmaları bu şekilde açıkça tanımlanmalıdır. Yazarların, insan veya hayvan örneklerinin tedavisinde Helsinki Araştırma Etiği Bildirgesi'ne uyduklarını yazılı olarak belirtmeleri veya tedavinin ayrıntılarını açıklamaları gerekmektedir.
Verilere erişim ve saklama
Yazarlardan, editoryal inceleme için bir makale ile bağlantılı olarak ham verileri sağlamaları istenebilir ve mümkünse bu tür verilere (ALPSP-STM Veri ve Veritabanları Bildirimi ile tutarlı olarak) kamuya açık erişim sağlamaya hazır olmalı ve her durumda bu verileri yayınlandıktan sonra makul bir süre boyunca saklamaya hazır olmalıdır.
Özgünlük ve intihal
Yazarlar, tamamen özgün çalışmalar yazdıklarından ve başkalarının çalışmalarını ve/veya sözlerini kullanmışlarsa, bunların uygun şekilde alıntılandığından emin olmalıdırlar. İntihal, bir başkasının makalesini yazarın kendi makalesi olarak 'aktarmaktan', bir başkasının makalesinin önemli bölümlerini (atıfta bulunmadan) kopyalamaya veya başka bir şekilde ifade etmeye, başkaları tarafından yürütülen araştırmalardan elde edilen sonuçları iddia etmeye kadar birçok şekilde gerçekleşebilir. Her türlü intihal etik olmayan bir yayıncılık davranışıdır ve kabul edilemez.
Birden fazla, gereksiz veya eşzamanlı yayın
Bir yazar, esasen aynı araştırmayı tanımlayan makaleleri genel olarak birden fazla dergide veya birincil yayında yayınlamamalıdır. Aynı makalenin aynı anda birden fazla dergiye gönderilmesi etik olmayan bir yayıncılık davranışıdır ve kabul edilemez. Genel olarak, bir yazar daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirilmek üzere göndermemelidir. Bazı makale türlerinin (örneğin klinik kılavuzlar, çeviriler) birden fazla dergide yayınlanması, belirli koşulların yerine getirilmesi kaydıyla, bazen haklı görülebilir. İlgili dergilerin yazarları ve editörleri, birincil belgenin aynı verilerini ve yorumunu yansıtması gereken ikincil yayını kabul etmelidir. İkincil yayında birincil referansa atıfta bulunulmalıdır. Kabul edilebilir ikincil yayın biçimleri hakkında daha fazla ayrıntı www. icmje.org adresinde bulunabilir.
Kaynakların Onayı
Başkalarının çalışmalarına her zaman uygun şekilde teşekkür edilmelidir. Yazarlar, rapor edilen çalışmanın niteliğinin belirlenmesinde etkili olan yayınlara atıfta bulunmalıdır. Üçüncü şahıslarla yapılan konuşma, yazışma veya tartışmalarda olduğu gibi özel olarak elde edilen bilgiler, kaynağın açık ve yazılı izni olmadan kullanılmamalı veya rapor edilmemelidir. Makale hakemliği veya hibe başvuruları gibi gizli hizmetler sırasında elde edilen bilgiler, bu hizmetlere dahil olan çalışmanın yazarının açık yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.
Makalenin yazarlığı
Yazarlık, rapor edilen çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkıda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Önemli katkılarda bulunan herkes ortak yazar olarak listelenmelidir. Araştırma projesinin belirli önemli yönlerine katılmış olan başkaları da varsa, bunlar onaylanmalı veya katkıda bulunanlar olarak listelenmelidir. Sorumlu yazar, tüm uygun ortak yazarların ve uygun olmayan hiçbir ortak yazarın makaleye dahil edilmediğinden ve tüm ortak yazarların makalenin son halini görüp onayladığından ve yayınlanmak üzere gönderilmesini kabul ettiğinden emin olmalıdır.
Tehlikeler ve insan veya hayvan denekler
Çalışma, kullanımlarında olağandışı tehlikeler bulunan kimyasallar, prosedürler veya ekipman içeriyorsa, yazar bunları makalede açıkça belirtmelidir. Çalışma hayvan veya insan deneklerin kullanımını içeriyorsa, yazar makalenin tüm prosedürlerin ilgili yasalara ve kurumsal kılavuzlara uygun olarak gerçekleştirildiğine ve uygun kurumsal komite(ler)in bunları onayladığına dair bir ifade içerdiğinden emin olmalıdır. Yazarlar, insan deneklerle yapılan deneyler için bilgilendirilmiş onam alındığına dair bir ifadeyi makaleye eklemelidir. İnsan deneklerin gizlilik haklarına her zaman riayet edilmelidir.
Açıklama ve çıkar çatışmaları
Tüm yazarlar, makalelerinin sonuçlarını veya yorumunu etkileyebilecek herhangi bir mali veya diğer önemli çıkar çatışmasını makalelerinde açıklamalıdır. Proje için tüm finansal destek kaynakları açıklanmalıdır. Açıklanması gereken potansiyel çıkar çatışmalarına örnek olarak istihdam, danışmanlıklar, hisse senedi sahipliği, fahri ücretler, ücretli uzman tanıklığı, patent başvuruları/kayıtları ve hibeler veya diğer fonlar verilebilir. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.
Yayınlanmış eserlerdeki temel hatalar
Bir yazar kendi yayınlanmış çalışmasında önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde, dergi editörünü veya yayıncıyı derhal bilgilendirmek ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğüdür.
Editörlerin görevleri
“COPE” ile belirlenmiş standartlar temelinde etik sorumlulukları yerine getirmeyi taahhüt etmekte, gönderilen bilimsel yazılarda bu sorumlulukların bilincinde olmasına özen göstermektedir. (Bu kılavuzlar, mevcut COPE Dergi Editörleri için En İyi Uygulama Kılavuzlarına dayanmaktadır).
Yayın kararları
Hakemli bir derginin editörü, dergiye gönderilen makalelerden hangilerinin yayınlanacağına karar vermekten sorumludur. Söz konusu çalışmanın geçerliliği ile araştırmacılar ve okuyucular için önemi her zaman bu tür kararları yönlendirmelidir. Editör, derginin yayın kurulunun politikaları tarafından yönlendirilebilir ve telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili olarak o sırada yürürlükte olan yasal gereklilikler tarafından yetkisi sınırlandırılabilir. Editör bu kararı verirken diğer editörler veya hakemlerle istişare edebilir.
Gizlilik
Editör ve herhangi bir editoryal personel, gönderilen bir makale hakkındaki herhangi bir bilgiyi, uygun olduğu şekilde, sorumlu yazar, hakemler, potansiyel hakemler, diğer editoryal danışmanlar ve yayıncı dışında kimseye açıklamamalıdır.
Bilgilendirme ve çıkar çatışmaları
Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmadan bir editörün kendi araştırmasında kullanılmamalıdır. Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgiler veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel avantaj için kullanılmamalıdır. Editörler, yazarlardan, şirketlerden veya (muhtemelen) makalelerle bağlantılı kurumlardan herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya diğer ilişkilerden veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmaları yaşadıkları makaleleri değerlendirmekten kendilerini çekmelidir (yani, bunun yerine bir ortak editörden, yardımcı editörden veya yayın kurulunun başka bir üyesinden incelemesini ve değerlendirmesini istemelidir). Sponsorlu eklerde yer alan makaleler yalnızca akademik liyakat ve okuyucuların ilgisine dayalı olarak kabul edilmeli ve ticari kaygılardan etkilenmemelidir. Dergilerinin hakem denetiminden geçmeyen bölümleri açıkça belirtilmelidir.
Soruşturmalara katılım ve işbirliği
Bir editör, gönderilen bir makale veya yayınlanan bir bildiri ile ilgili etik şikayetler sunulduğunda, yayıncı ile birlikte makul ölçüde duyarlı önlemler almalıdır. Bu tür önlemler genellikle makalenin veya yazının yazarıyla iletişime geçilmesini ve ilgili şikayet veya iddiaların gerekli şekilde değerlendirilmesini içerecektir, ancak aynı zamanda ilgili kurumlar ve araştırma organlarıyla daha fazla iletişim kurulmasını ve şikayetin onaylanması durumunda, ilgili olabilecek bir düzeltme, geri çekme, endişe ifadesi veya başka bir notun yayınlanmasını da içerebilir. Bildirilen her etik dışı yayıncılık davranışı, yayından yıllar sonra ortaya çıkmış olsa bile incelenmelidir.
Hakemlerin görevleri
“COPE” ile belirlenmiş standartlar temelinde etik sorumlulukları yerine getirmeyi taahhüt etmekte, gönderilen bilimsel yazılarda bu sorumlulukların bilincinde olmasına özen göstermektedir. (Bu kılavuz ilkeler, mevcut COPE Dergi Editörleri için En İyi Uygulama Kılavuzuna dayanmaktadır).
Editoryal kararlara katkı
Hakem değerlendirmesi, editöre editoryal kararlar almasında yardımcı olur ve yazarla kurulan editoryal iletişim yoluyla da yazara makaleyi geliştirmesinde yardımcı olabilir. Hakem değerlendirmesi, resmi bilimsel iletişimin temel bir bileşenidir ve bilimsel yöntemin merkezinde yer almaktadır. JNBS, yayınlara katkıda bulunmak isteyen tüm akademisyenlerin adil bir hakemlik yapma yükümlülüğü olduğu görüşünü paylaşmaktadır.
Sürat
Bir makalede rapor edilen araştırmayı gözden geçirmek için yeterli olmadığını düşünen veya hızlı bir şekilde gözden geçirilmesinin imkansız olacağını bilen seçilmiş herhangi bir hakem, editörü bilgilendirmeli ve kendisini inceleme sürecinden muaf tutmalıdır.
Gizlilik
İncelenmek üzere alınan tüm yazılar gizli belgeler olarak ele alınmalıdır. Editör tarafından izin verilmedikçe başkalarına gösterilmemeli veya tartışılmamalıdır.
Tarafsızlık standartları
Değerlendirmeler objektif bir şekilde yapılmalıdır. Yazara yönelik kişisel eleştiriler uygun değildir. Hakemler görüşlerini destekleyici argümanlarla birlikte açıkça ifade etmelidir.
Kaynakların Onaylanması
Hakemler, yazarlar tarafından atıfta bulunulmamış çalışmaları tespit etmelidir. Hakemler ayrıca, değerlendirilmekte olan makale ile kişisel bilgi sahibi oldukları diğer yayınlanmış makaleler arasındaki önemli benzerlik veya örtüşmeleri editörün dikkatine sunmalıdır.
Açıklama ve çıkar çatışması
Gönderilen bir makalede açıklanan yayınlanmamış materyaller, yazarın açık yazılı izni olmadan bir hakemin kendi araştırmasında kullanılmamalıdır. Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve kişisel avantaj için kullanılmamalıdır. Hakemler, yazarlardan, şirketlerden veya makalelerle bağlantılı kurumlardan herhangi biriyle rekabetçi, işbirlikçi veya diğer ilişkilerden veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmalarının olduğu makaleleri değerlendirmemelidir.