Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 1, 36 - 47, 15.12.2019

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2016a. Food And Agriculture Organasation http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL (19.04.2018)
  • Anonim, 2016b. Türkiye İstatistik Kurumu.http. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1003 (19.04.2018)
  • Anonim, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=1005 (10.02.2018).
  • Aydın, E. ve Sakarya, E., 2012. Kars ve Erzurum illeri entansif sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi. Kafkas Universitesi Veteriner Fak. Dergisi, 18(6).
  • Çelik, C. ve Sarıözkan, S. 2017. Kırşehir ili merkez İlçede sığır besiciliği yapan işletmelerin ekonomik analizi. Harran Üniv. Veterinerlik Fak Dergisi, 6(1), 38-45.
  • Çiçek, A. ve Erkan, O., 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:12, Ders Notları Serisi:6, Tokat.
  • Gözener, B., 2013. TR83 Bölgesinde Sığır Yetiştiriciliğine Yer Veren İşletmelerin Ekonomik Analizi Ve Teknik Etkinlik.(Doktora Tezi), Gaziosmanpaşa Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Hazneci, K., 2007, Amasya İli Suluova İlçesinde Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Etkinlik Analizi, Yayınlanmamış (Yüksek Lisans Tezi), Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Samsun.
  • Kan, A. ve Direk, M., 2006. Konya ili merkez ilçelerindeki sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20 (40): 43-52.
  • Kıral, T., 1993, Ankara İlinde Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Besi Bölge Şefliği Tarafından Desteklenen Sığır Besiciliği İşletmelerinin Ekonomik Analizi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları No:1289, Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler No:715, Ankara.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu H., Tatlıdil, F., H. Fidan. ve Gündoğmuş, E., 1999. Tarımsal Ürünler için Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Proje Raporu: 1999-13, Ankara
  • Özkan, U. ve Erkuş, A., 2003. Bayburt ilinde sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 103.
  • Topçu, Y., 2004a. Erzurum ili sığır besiciliği işletmelerinde et maliyeti ve pazarlama marjı üzerine bir araştırma. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 28(6).
  • Topçu, Y., 2004b. Erzurum ili sığır besiciliği işletmelerinde girdi kullanımı ve üretim maliyeti üzerine bir araştırma/A Research on input using and the production cost in cattle fattening farms of Erzurum Province. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(1-2).
  • Uğurtaş, F. T. 2008. Konya İli Beyşehir İlçesi Doğanbey Beldesinde Besicilik Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi. Yayınlanmamış (Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Yücel, S., 2007. Ankara İli Tarım İşletmelerinde Sığır Besiciliği Üretim Faaliyetinin Teknik ve Mali Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.a,b).

Economic Analysis of Beef Cattle Operations of Amasya Province in Turkey

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 1, 36 - 47, 15.12.2019

Öz



This study was
conducted in Suluova town of Amasya province. Stratified sampling procedure was
used to get sample size and 117 beef cattle operations were included in the
analyses. The data for 2016-2017 production season gathered through
questionnaires constituted the primary material of the study. Production costs
and live weight gains of operations were calculated for different races (local,
hybrid and culture races). Number of animals were identified as 5.89 for local
races, 2.44 for hybrid races and 27.95 for culture races. As the average of
operations, daily live weight gain was calculated as 718.83 g/animal for local
races, 825.84 g/animal for hybrid races and 1 103.80 g/animal for culture
races. Again, as the average of operations, total production cost was
calculated as 1 655.34 TL for local races, 1 747.71 TL for hybrid races and 1
630.92 TL for culture races. Initial animal material cost constituted the
greatest cost item in all groups. Feed consumption per kg live weight gain was
calculated as 13.02 kg for local races, 7.70 kg for hybrid races and 7.13 kg
for culture races. As compared to the other races, the live weight gain per kg
feed was greater in culture races.



Kaynakça

  • Anonim, 2016a. Food And Agriculture Organasation http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL (19.04.2018)
  • Anonim, 2016b. Türkiye İstatistik Kurumu.http. http://www.tuik.gov.tr/PreTablo.do?alt_id=1003 (19.04.2018)
  • Anonim, 2017. Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=1005 (10.02.2018).
  • Aydın, E. ve Sakarya, E., 2012. Kars ve Erzurum illeri entansif sığır besi işletmelerinin ekonomik analizi. Kafkas Universitesi Veteriner Fak. Dergisi, 18(6).
  • Çelik, C. ve Sarıözkan, S. 2017. Kırşehir ili merkez İlçede sığır besiciliği yapan işletmelerin ekonomik analizi. Harran Üniv. Veterinerlik Fak Dergisi, 6(1), 38-45.
  • Çiçek, A. ve Erkan, O., 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:12, Ders Notları Serisi:6, Tokat.
  • Gözener, B., 2013. TR83 Bölgesinde Sığır Yetiştiriciliğine Yer Veren İşletmelerin Ekonomik Analizi Ve Teknik Etkinlik.(Doktora Tezi), Gaziosmanpaşa Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Hazneci, K., 2007, Amasya İli Suluova İlçesinde Sığır Besiciliği Yapan İşletmelerin Etkinlik Analizi, Yayınlanmamış (Yüksek Lisans Tezi), Ondokuz Mayıs Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Samsun.
  • Kan, A. ve Direk, M., 2006. Konya ili merkez ilçelerindeki sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 20 (40): 43-52.
  • Kıral, T., 1993, Ankara İlinde Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Besi Bölge Şefliği Tarafından Desteklenen Sığır Besiciliği İşletmelerinin Ekonomik Analizi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fak. Yayınları No:1289, Bilimsel Araştırmalar ve İncelemeler No:715, Ankara.
  • Kıral, T., Kasnakoğlu H., Tatlıdil, F., H. Fidan. ve Gündoğmuş, E., 1999. Tarımsal Ürünler için Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Proje Raporu: 1999-13, Ankara
  • Özkan, U. ve Erkuş, A., 2003. Bayburt ilinde sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, 103.
  • Topçu, Y., 2004a. Erzurum ili sığır besiciliği işletmelerinde et maliyeti ve pazarlama marjı üzerine bir araştırma. Turkish Journal of Veterinary & Animal Sciences, 28(6).
  • Topçu, Y., 2004b. Erzurum ili sığır besiciliği işletmelerinde girdi kullanımı ve üretim maliyeti üzerine bir araştırma/A Research on input using and the production cost in cattle fattening farms of Erzurum Province. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 35(1-2).
  • Uğurtaş, F. T. 2008. Konya İli Beyşehir İlçesi Doğanbey Beldesinde Besicilik Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi. Yayınlanmamış (Yüksek Lisans Tezi), Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Yücel, S., 2007. Ankara İli Tarım İşletmelerinde Sığır Besiciliği Üretim Faaliyetinin Teknik ve Mali Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.a,b).
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Articles
Yazarlar

Aysun Işık Bu kişi benim 0000-0001-9739-7726

Bilge Gözener 0000-0001-9988-7120

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Işık, A., & Gözener, B. (2019). Economic Analysis of Beef Cattle Operations of Amasya Province in Turkey. Journal of New Results in Science, 8(1), 36-47.
AMA Işık A, Gözener B. Economic Analysis of Beef Cattle Operations of Amasya Province in Turkey. JNRS. Aralık 2019;8(1):36-47.
Chicago Işık, Aysun, ve Bilge Gözener. “Economic Analysis of Beef Cattle Operations of Amasya Province in Turkey”. Journal of New Results in Science 8, sy. 1 (Aralık 2019): 36-47.
EndNote Işık A, Gözener B (01 Aralık 2019) Economic Analysis of Beef Cattle Operations of Amasya Province in Turkey. Journal of New Results in Science 8 1 36–47.
IEEE A. Işık ve B. Gözener, “Economic Analysis of Beef Cattle Operations of Amasya Province in Turkey”, JNRS, c. 8, sy. 1, ss. 36–47, 2019.
ISNAD Işık, Aysun - Gözener, Bilge. “Economic Analysis of Beef Cattle Operations of Amasya Province in Turkey”. Journal of New Results in Science 8/1 (Aralık 2019), 36-47.
JAMA Işık A, Gözener B. Economic Analysis of Beef Cattle Operations of Amasya Province in Turkey. JNRS. 2019;8:36–47.
MLA Işık, Aysun ve Bilge Gözener. “Economic Analysis of Beef Cattle Operations of Amasya Province in Turkey”. Journal of New Results in Science, c. 8, sy. 1, 2019, ss. 36-47.
Vancouver Işık A, Gözener B. Economic Analysis of Beef Cattle Operations of Amasya Province in Turkey. JNRS. 2019;8(1):36-47.


TR Dizin 31688

EBSCO30456


Electronic Journals Library EZB   30356

 DOAJ   30355                                             

WorldCat  30357                                             303573035530355

Academindex   30358

SOBİAD   30359

Scilit   30360


29388 As of 2021, JNRS is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International Licence (CC BY-NC).