BibTex RIS Kaynak Göster

CHILD WELFARE IN TURKEY: A DISCUSSION OF AND A MODEL FOR CHILD OMBUDSMANSHIP

Yıl 2016, Cilt: 1 Sayı: 1, 125 - 135, 01.05.2016

Öz

Ombudsmanship is a modern and independent mechanism of investigation aiming to prevent violation of rights, maladministration, and to provide a legal administration, and is being increasingly adopted by countries around the world. This mechanism has not only increased in number but it has also become varied in order to address issues in different areas. Making use of historical and descriptive research methodology based on literature review, this study aims to lay forth the reasons why the institution of Child Ombudsmanship is necessary is Turkey, and to provide recommendations on what characteristics such an institution needs to have. It is also aimed to theorize a new administrative organizational model for protecting and maintaining the rights of children as well as providing child welfare, and to bring into question the issue of the necessity of Child Ombudsmanship. A literature review has revealed that this study is the first of its kind as it deals with this issue regarding Turkey in particular, and therefore it is hoped that it may lead the way for future research

TÜRKİYE’DE ÇOCUK REFAHI İÇİN ÇOCUK OMBUDSMANLIĞI ÖNERİSİ12

Yıl 2016, Cilt: 1 Sayı: 1, 125 - 135, 01.05.2016

Öz

Ombudsman, hak ihlallerini önlemek, kötü yönetimden korunmak ve idarenin hukuka uygun işlemesini sağlamak gibi amaçlar doğrultusunda günümüzde ülkeler tarafından artan ölçüde benimsenmiş çağdaş ve bağımsız bir denetim mekanizmasıdır. Ombudsmanlık kurumu, işlevselliği nedeniyle sayıca artış gösterdiği gibi aynı zamanda farklı alandaki sorunlara çözüm olması amacıyla çeşitlenmiştir. Bu mekanizma Türkiye’de çocuk refahının sağlanması ve çocuk haklarının güvence altına alınması açısından tartışılması gereken oldukça önemli bir konudur. Bu kapsamda, bu makalede bir tür ombudsmanlık çeşidi olan Çocuk Ombudsmanlığı’nın Türkiye için zorunlu olmasının sebepleri ortaya konulduktan sonra bu kurumun taşıması gereken özellikler konusunda öneriler geliştirilmektedir. Literatüre dayalı araştırmalar bağlamında tarihsel ve betimsel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu makale, yeni bir yönetsel model kurgusu ile Türkiye’de çocuk haklarının güvence altına alınmasına ilişkin öneriler geliştiren kuramsal ve tanımlayıcı (descriptive) bir çalışmadır. Ayrıca bu çalışma ile Türkiye’de Çocuk Ombudsmanlığı kurumunun gerekliliği konusu tartışmaya açılarak, çocuk refahı konusunda yeni bir yönetsel örgütlenme modeli ortaya konulmaktadır. Literatür tarandığında bu konuyu akademik alanda Türkiye özelinde irdeleyen bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu anlamda, bu çalışmanın alanda bundan sonra yapılacak başka çalışmalar için öncü olması beklenmektedir

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA69GE62AK
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yasemin MAMUR Işıkçı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mayıs 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Işıkçı, Y. M. (2016). TÜRKİYE’DE ÇOCUK REFAHI İÇİN ÇOCUK OMBUDSMANLIĞI ÖNERİSİ12. JOEEP: Journal of Emerging Economies and Policy, 1(1), 125-135.

The sole purpose of JOEEP is to be a prestigious journal which contributes to scientific knowledge. In order to keep this purpose, JOEEP, adopts and follows the publication policies of world’s prestigious scientific journals. All original and qualified works which may contribute to the scientific knowledge, are evaluated through a rigorous editorial and peer review process. Hereby, JOEEP is a peer reviewed and scientific journal. It strictly depends on the scientific principles, rules and ethical framework that are required to this qualification.

JOEEP is published as two issues per year June and December and all publication policies and processes are conducted according to the international standards. JOEEP accepts and publishes the research articles in the fields of economics, political economy, fiscal economics, applied economics, business economics, labour economics and econometrics. JOEEP, without depending on any institution or organization, is a non-profit journal that has an International Editorial Board specialist on their fields. All “Publication Process” and “Writing Guidelines” are explained in the related title and it is expected from authors to Show a complete match to the rules. JOEEP is an open Access journal.