Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Palyatif Bakım Kliniğinde Tedavi Gören Hastaların Malnütrisyon Riskinin Değerlendirilmesi

Yıl 2025, Cilt: 5 Sayı: 2, 51 - 58, 30.05.2025

Öz

Amaç: Palyatif bakım, hastaların mevcut semptom yönetimini ve yaşam kalitesi artışını amaçlayan hasta ve aile merkezli multidisipliner bir yaklaşımdır. Bu hastalarda malnütrisyon sık görülmekte ve hastalık ve tedavi seyrini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu çalışmanın amacı palyatif bakım hastalarının malnütrisyon risk düzeylerini belirlemek, eşlik eden hastalıklar, inflamasyon durumu, uygulanan beslenme yöntemleri ve biyokimyasal bulgular ile ilişkisini incelemektir.
Yöntemler: Aralık 2024 – Şubat 2025 tarihleri arasında bir devlet hastanesi palyatif bakım servisinde kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte gerçekleştirilen bu çalışma 130 hasta katılımı ile tamamlanmıştır. Hastaların malnütrisyon risk düzeyleri NRS-2002 ile belirlenmiş biyokimyasal bulgular, tıbbi veriler ve beslenme bilgileri hasta dosyalarından temin edilmiştir. Veriler SPSS 28.0 programında analiz edilmiştir.
Bulgular: Hastaların %62,3’ünde NRS-2002 puanı ≥3 olarak saptanmış ve malnütrisyon riski belirlenmiştir. Biyokimyasal parametreler incelendiğinde, albümin, prealbümin ve CRP gibi değerlerin malnütrisyon riski ile anlamlı ilişkili olduğu görülmüştür. Ayrıca, yaş faktörü ve bazı hastalık gruplarının malnütrisyon riski üzerinde etkili olduğu, özellikle malignite ve solunum hastalıkları ile malnütrisyon riskinin ilişkili olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç: Palyatif bakım servisinde malnütrisyon riskinin yüksek olduğu, bazı biyokimyasal bulgular ve hastalıklar ile ilişkili olabileceği bulunmuştur.

Etik Beyan

Araştırma için Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Girişimsel Olmayan Klinik Çalışmalar Etik Kurulu’ndan etik onay alınmıştır (Dosya No: 26.12.2024/167).

Kaynakça

  • [1] August, D. (2002). Guidelines for the use of parenteral and enteral nutrition in adult and pediatric patients. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 26, 1SA-138SA.
  • [2] Ayık, D.B., Büyükbayram, Z., Can, G. (2020). Determination of malnutrition status in palliative care patients. Journal of Medicine and Palliative Care, 1(3), 64-70.
  • [3] Balcıoğlu, İ., Kurtoğlu, Y. K. (2024). Investigation of situation for development of infection, nutritional and length of hospital stay in elderly hospitalized in a palliative clinic. Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(2), 163-169.
  • [4] Baldemir, R., Cirik, M. Ö. (2022). Practical parameters that can be used for nutritional assessment in patients hospitalized in the intensive care unit with the diagnosis of chronic obstructive pulmonary disease: prognostic nutritional index, neutrophilto- lymphocyte, platelet-to-lymphocyte, and lymphocyte-tomonocyte ratio. Medicine, 101(24), e29433.
  • [5] Baldemir, R., Öztürk, A., Doganay, G. E., Cirik, M. O., Alagoz, A. (2022). Evaluation of nutritional status in hospitalized chronic obstructive pulmonary disease patients and can C-reactive protein-to-albumin ratio be used in the nutritional risk assessment in these patients. Cureus, 14(2), e21833.
  • [6] Bhat, T., Teli, S., Rijal, J., Bhat, H., Raza, M., Khoueiry, G. et al. (2013). Neutrophil to lymphocyte ratio and cardiovascular diseases: a review. Expert Review of Cardiovascular Therapy, 11(1), 55-59.
  • [7] Bolayır, B. (2014). Hospitalize Hastalarda Nutrisyonel Değerlendirme Testi NRS-2002’nin (Nutrıtıonal Rısk Screenıng-2002) Geçerlilik ve Güvenilirliğinin Değerlendirilmesi. [Tıpta uzmanlık tezi, Hacettepe Üniversitesi].
  • [8] Budzyński, J., Tojek, K., Czerniak, B., Banaszkiewicz, Z. (2016). Scores of nutritional risk and parameters of nutritional status assessment as predictors of in-hospital mortality and readmissions in the general hospital population. Clinical Nutrition, 35(6), 1464-1471.
  • [9] Cabrerizo, S., Cuadras, D., Gomez-Busto, F., Artaza- Artabe, I., Marín-Ciancas, F., Malafarina, V. (2015). Serum albumin and health in older people: review and meta analysis. Maturitas, 81(1), 17-27.
  • [10] Cederholm, T., Barazzoni, R. O. C. C. O., Austin, P., Ballmer, P., Biolo, G. I. A. N. N. I., Bischoff, S. et al. (2017). ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clinical Nutrition, 36(1), 49-64.
  • [11] Cederholm, T., Jensen, G. L., Correia, M. I. T. D., Gonzalez, M. C., Fukushima, R., Higashiguchi, T. et al. (2019). GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition–a consensus report from the global clinical nutrition community. Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, 10(1), 207-217.
  • [12] Celik, Z. M., Islamoglu, A. H., Sabuncular, G., Toprak, H. S., Gunes, F. E. (2021). Evaluation of malnutrition risk of inpatients in a research and training hospital: A cross-sectional study. Clinical Nutrition ESPEN, 41, 261-267.

EVALUATION OF MALNUTRITION RISK IN PATIENTS TREATED IN THE PALLIATIVE CARE CLINIC

Yıl 2025, Cilt: 5 Sayı: 2, 51 - 58, 30.05.2025

Öz

Aim: Palliative care is a patient- and family-centered multidisciplinary approach that aims to improve patients' current symptom management and quality of life. Malnutrition is common in these patients and may negatively affect the course of disease and treatment. The aim of this study was to determine the malnutrition risk levels of palliative care patients and to examine the relationship with comorbidities, inflammation status, nutritional methods and biochemical findings.
Methods: This cross-sectional and descriptive study was conducted in a state hospital palliative care service between December 2024 and February 2025 and was completed with the participation of 130 patients. The malnutrition risk levels of the patients were determined by NRS-2002 and biochemical findings, medical data and nutritional information were obtained from patient files. Data were analyzed in SPSS 28.0 program.
Results: In 62.3% of the patients, NRS-2002 score was ≥3 and malnutrition risk was determined. When biochemical parameters were analyzed, it was observed that values such as albumin, prealbumin and CRP were significantly associated with malnutrition risk. In addition, age factor and some disease groups were found to be effective on the risk of malnutrition, especially malignancy and respiratory diseases were found to be associated with the risk of malnutrition.
Conclusion: It has been found that the risk of malnutrition in palliative care service is high and may be associated with some biochemical findings and diseases.

Kaynakça

  • [1] August, D. (2002). Guidelines for the use of parenteral and enteral nutrition in adult and pediatric patients. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 26, 1SA-138SA.
  • [2] Ayık, D.B., Büyükbayram, Z., Can, G. (2020). Determination of malnutrition status in palliative care patients. Journal of Medicine and Palliative Care, 1(3), 64-70.
  • [3] Balcıoğlu, İ., Kurtoğlu, Y. K. (2024). Investigation of situation for development of infection, nutritional and length of hospital stay in elderly hospitalized in a palliative clinic. Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(2), 163-169.
  • [4] Baldemir, R., Cirik, M. Ö. (2022). Practical parameters that can be used for nutritional assessment in patients hospitalized in the intensive care unit with the diagnosis of chronic obstructive pulmonary disease: prognostic nutritional index, neutrophilto- lymphocyte, platelet-to-lymphocyte, and lymphocyte-tomonocyte ratio. Medicine, 101(24), e29433.
  • [5] Baldemir, R., Öztürk, A., Doganay, G. E., Cirik, M. O., Alagoz, A. (2022). Evaluation of nutritional status in hospitalized chronic obstructive pulmonary disease patients and can C-reactive protein-to-albumin ratio be used in the nutritional risk assessment in these patients. Cureus, 14(2), e21833.
  • [6] Bhat, T., Teli, S., Rijal, J., Bhat, H., Raza, M., Khoueiry, G. et al. (2013). Neutrophil to lymphocyte ratio and cardiovascular diseases: a review. Expert Review of Cardiovascular Therapy, 11(1), 55-59.
  • [7] Bolayır, B. (2014). Hospitalize Hastalarda Nutrisyonel Değerlendirme Testi NRS-2002’nin (Nutrıtıonal Rısk Screenıng-2002) Geçerlilik ve Güvenilirliğinin Değerlendirilmesi. [Tıpta uzmanlık tezi, Hacettepe Üniversitesi].
  • [8] Budzyński, J., Tojek, K., Czerniak, B., Banaszkiewicz, Z. (2016). Scores of nutritional risk and parameters of nutritional status assessment as predictors of in-hospital mortality and readmissions in the general hospital population. Clinical Nutrition, 35(6), 1464-1471.
  • [9] Cabrerizo, S., Cuadras, D., Gomez-Busto, F., Artaza- Artabe, I., Marín-Ciancas, F., Malafarina, V. (2015). Serum albumin and health in older people: review and meta analysis. Maturitas, 81(1), 17-27.
  • [10] Cederholm, T., Barazzoni, R. O. C. C. O., Austin, P., Ballmer, P., Biolo, G. I. A. N. N. I., Bischoff, S. et al. (2017). ESPEN guidelines on definitions and terminology of clinical nutrition. Clinical Nutrition, 36(1), 49-64.
  • [11] Cederholm, T., Jensen, G. L., Correia, M. I. T. D., Gonzalez, M. C., Fukushima, R., Higashiguchi, T. et al. (2019). GLIM criteria for the diagnosis of malnutrition–a consensus report from the global clinical nutrition community. Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, 10(1), 207-217.
  • [12] Celik, Z. M., Islamoglu, A. H., Sabuncular, G., Toprak, H. S., Gunes, F. E. (2021). Evaluation of malnutrition risk of inpatients in a research and training hospital: A cross-sectional study. Clinical Nutrition ESPEN, 41, 261-267.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Halk Sağlığı (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Aysel Özcan 0009-0000-6994-4788

Zehra Margot Çelik 0000-0002-4622-9252

Yayımlanma Tarihi 30 Mayıs 2025
Gönderilme Tarihi 18 Mart 2025
Kabul Tarihi 18 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özcan, A., & Çelik, Z. M. (2025). Palyatif Bakım Kliniğinde Tedavi Gören Hastaların Malnütrisyon Riskinin Değerlendirilmesi. Journal of Health Sciences and Management, 5(2), 51-58.