Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Problems faced by hotel businesses within the scope of environmental analysis factors: The case of Akçakoca

Yıl 2024, Cilt: 9 Sayı: 1, 1 - 8, 30.04.2024
https://doi.org/10.31822/jomat.2024-9-1-1

Öz

The aim of the research is to identify the problems faced by hotel businesses within the scope of internal and external environmental factors. In this context, qualitative research method was applied in the research. Data was collected through face-to-face semi-structured interviews with people who are the owners and senior managers of hotel businesses operating in Akçakoca. A total of 10 hotel businesses were interviewed. Data were analyzed with descriptive analysis technique. As a result of the research, it has been revealed that the enterprises face economic, political, legal and natural environmental problems arising from the remote environmental factors. It was also found out that they do not generally encounter problems arising from immediate environmental factors. Lastly, it was found out that generally they face marketing, human resources, finance and accounting problems in general in the context of internal environmental factors.



Teşekkür

This study is derived from the paper presented at the Continents Tourism Management Conference (MTCON-2020) held in Antalya between 02-05 April, 2020.

Kaynakça

  • Akçakoca Belediyesi. (2020). Nüfus Dağılımı, Retrieved October 7, 2020, from Akçakoca Belediyesi http://www.akcakoca.bel.tr/akcakoca/nufus-dagilimi/
  • Akçakoca Kaymakamlığı. (2020). Genel Turizm Haritası, (Online) Retrieved October 7, 2020, from Akçakoca Kaymakamlığı, http://www.akcakoca.gov.tr/genel-turizm
  • Akgemci, T., & Güleş, H. K. (2009). İşletmelerde Stratejik Yönetim. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Andriotis, K. (2003), Problems faced by the Cretan tourism industry as perceived by the business people, TOURISM, 51( 1), 21 - 3.
  • Ayık, Y. Z., & Keskin, G. (2008). “KOBİ’lerin Genel Sorunları ve Düşünülen Çözüm Önerileri Üzerine Erzurum’da Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(2): 469-476.
  • Batman, O. (2018). Otel İşletmelerinin Yönetimi, İstanbul: Değişim Yayınevi.
  • Demir, Ö. (2019). Kamu Hastanelerinde ve Özel Hastanelerde Yapılan Dış Çevre Analizinin Vizyon ve Misyon Oluşturma İle İlişkisi Hakkında Yönetici Görüşleri (Ankara İlinde Bir Uygulama), Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Dinçer, Ö. (2007). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, (8. Baskı). İstanbul: Alfa.
  • Enz, C. A. (2010). Hospitality Strategic Management Concepts And Cases (Second Edition), New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., Hoboken.
  • Eren, E. (2010). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası (8. Baskı). İstanbul: Beta Yayınları.
  • Grant, M. R. (2005). Contemporary Strategy Analysis, (Fifth Edition). UK: Blackwell Publishing.
  • Güçlü, N. (2003). Stratejik Yönetim, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23 (2), 61–85.
  • Güzel, A., Fırat, S., & Elbasan, B. (2018). Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Karşılaştığı Sorunlar ve Devir Planlaması: Avrupa Birliği Projesi Kapsamında Bir Alan Araştırması, İşletme Araştırmaları Dergisi, 10 (4), 1298-1320.
  • Indris S. (2015). Internal And External Environment Analysis On The Performance Of Small And Medium Industries (Smes) In Indonesia, International Journal Of Scientific & Technology Research, 4(4), 188-196.
  • Kültür & Turizm Bakanlığı. (2020a). Turizm İstatistikleri, Tesis İstatistikleri, Retrieved October 7, 2020, from Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201131/tesis-istatistikleri.html
  • Kültür & Turizm Bakanlığı. (2020b). Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akçakoca, Retrieved October 7, 2020, from Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://duzce.ktb.gov.tr/TR-211375/akcakoca.html
  • Kültür & Turizm Bakanlığı. (2020c). Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konaklama Tesisleri, Retrieved October 7, 2020, from Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://duzce.ktb.gov.tr/TR-236522/konaklama-tesisleri.html
  • Ritson, N. (2008). Strategic Management, Free Text Books, Ventus Publishing.
  • Rizal, O. (2017), Analysis Of The Influence Of External And Internal Environmental Factors On Business Performance: A Study On Micro Small And Medium Enterprises (Msmes) Of Food And Beverage, RJOAS, 6(66), 47-56.
  • TÜİK. (2018), Turizm İstatistikleri, IV.Çeyrek: Ekim-Aralık ve Yıllık, 2018, Retrieved October 1, 2020, from TÜİK, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turizm-Istatistikleri-IV.Ceyrek:-Ekim-Aralik-ve-Yillik,-2018-30599.
  • TÜİK. (2020), Turizm İstatistikleri, Turizm İstatistikleri, IV.Çeyrek: Ekim-Aralık ve Yıllık, 2020, , Retrieved July 25, 2022, from TÜİK, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turizm-Istatistikleri-IV.Ceyrek:-Ekim-Aralik-ve-Yillik,-2020-37438
  • Ülgen, H., & Mirze, K. (2014). İşletmelerde Stratejik Yönetim, (7. Baskı). İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • Yiğit, S. & Yiğit, M.A. (2011). Stratejik Yönetimde Dış Çevre Analizi: Kobi’ler ve Büyük İşletmeler Arasında Bir Karşılaştırma, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 38, 119-136.

酒店企业在环境分析因素范围内面临的问题: 阿克恰科卡案例

Yıl 2024, Cilt: 9 Sayı: 1, 1 - 8, 30.04.2024
https://doi.org/10.31822/jomat.2024-9-1-1

Öz

研究的目的是在内部和外部环境因素的范围内找出酒店企业面临的问题。为此,研究采用了定性研究方法。通过与阿克恰科卡地区酒店企业的业主和高级管理人员进行面对面的半结构化访谈收集数据。共采访了 10 家酒店企业。数据采用描述性分析技术进行分析。研究结果表明,企业面临着经济、政治、法律和自然环境等方面的问题,这些问题都是由偏远环境因素造成的。研究还发现,企业一般不会遇到直接环境因素引起的问题。最后,研究还发现,在内部环境因素方面,企业普遍面临营销、人力资源、财务和会计等问题。



Kaynakça

  • Akçakoca Belediyesi. (2020). Nüfus Dağılımı, Retrieved October 7, 2020, from Akçakoca Belediyesi http://www.akcakoca.bel.tr/akcakoca/nufus-dagilimi/
  • Akçakoca Kaymakamlığı. (2020). Genel Turizm Haritası, (Online) Retrieved October 7, 2020, from Akçakoca Kaymakamlığı, http://www.akcakoca.gov.tr/genel-turizm
  • Akgemci, T., & Güleş, H. K. (2009). İşletmelerde Stratejik Yönetim. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Andriotis, K. (2003), Problems faced by the Cretan tourism industry as perceived by the business people, TOURISM, 51( 1), 21 - 3.
  • Ayık, Y. Z., & Keskin, G. (2008). “KOBİ’lerin Genel Sorunları ve Düşünülen Çözüm Önerileri Üzerine Erzurum’da Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(2): 469-476.
  • Batman, O. (2018). Otel İşletmelerinin Yönetimi, İstanbul: Değişim Yayınevi.
  • Demir, Ö. (2019). Kamu Hastanelerinde ve Özel Hastanelerde Yapılan Dış Çevre Analizinin Vizyon ve Misyon Oluşturma İle İlişkisi Hakkında Yönetici Görüşleri (Ankara İlinde Bir Uygulama), Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Dinçer, Ö. (2007). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, (8. Baskı). İstanbul: Alfa.
  • Enz, C. A. (2010). Hospitality Strategic Management Concepts And Cases (Second Edition), New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., Hoboken.
  • Eren, E. (2010). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası (8. Baskı). İstanbul: Beta Yayınları.
  • Grant, M. R. (2005). Contemporary Strategy Analysis, (Fifth Edition). UK: Blackwell Publishing.
  • Güçlü, N. (2003). Stratejik Yönetim, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23 (2), 61–85.
  • Güzel, A., Fırat, S., & Elbasan, B. (2018). Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Karşılaştığı Sorunlar ve Devir Planlaması: Avrupa Birliği Projesi Kapsamında Bir Alan Araştırması, İşletme Araştırmaları Dergisi, 10 (4), 1298-1320.
  • Indris S. (2015). Internal And External Environment Analysis On The Performance Of Small And Medium Industries (Smes) In Indonesia, International Journal Of Scientific & Technology Research, 4(4), 188-196.
  • Kültür & Turizm Bakanlığı. (2020a). Turizm İstatistikleri, Tesis İstatistikleri, Retrieved October 7, 2020, from Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201131/tesis-istatistikleri.html
  • Kültür & Turizm Bakanlığı. (2020b). Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akçakoca, Retrieved October 7, 2020, from Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://duzce.ktb.gov.tr/TR-211375/akcakoca.html
  • Kültür & Turizm Bakanlığı. (2020c). Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konaklama Tesisleri, Retrieved October 7, 2020, from Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://duzce.ktb.gov.tr/TR-236522/konaklama-tesisleri.html
  • Ritson, N. (2008). Strategic Management, Free Text Books, Ventus Publishing.
  • Rizal, O. (2017), Analysis Of The Influence Of External And Internal Environmental Factors On Business Performance: A Study On Micro Small And Medium Enterprises (Msmes) Of Food And Beverage, RJOAS, 6(66), 47-56.
  • TÜİK. (2018), Turizm İstatistikleri, IV.Çeyrek: Ekim-Aralık ve Yıllık, 2018, Retrieved October 1, 2020, from TÜİK, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turizm-Istatistikleri-IV.Ceyrek:-Ekim-Aralik-ve-Yillik,-2018-30599.
  • TÜİK. (2020), Turizm İstatistikleri, Turizm İstatistikleri, IV.Çeyrek: Ekim-Aralık ve Yıllık, 2020, , Retrieved July 25, 2022, from TÜİK, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turizm-Istatistikleri-IV.Ceyrek:-Ekim-Aralik-ve-Yillik,-2020-37438
  • Ülgen, H., & Mirze, K. (2014). İşletmelerde Stratejik Yönetim, (7. Baskı). İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • Yiğit, S. & Yiğit, M.A. (2011). Stratejik Yönetimde Dış Çevre Analizi: Kobi’ler ve Büyük İşletmeler Arasında Bir Karşılaştırma, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 38, 119-136.
Yıl 2024, Cilt: 9 Sayı: 1, 1 - 8, 30.04.2024
https://doi.org/10.31822/jomat.2024-9-1-1

Öz

Kaynakça

  • Akçakoca Belediyesi. (2020). Nüfus Dağılımı, Retrieved October 7, 2020, from Akçakoca Belediyesi http://www.akcakoca.bel.tr/akcakoca/nufus-dagilimi/
  • Akçakoca Kaymakamlığı. (2020). Genel Turizm Haritası, (Online) Retrieved October 7, 2020, from Akçakoca Kaymakamlığı, http://www.akcakoca.gov.tr/genel-turizm
  • Akgemci, T., & Güleş, H. K. (2009). İşletmelerde Stratejik Yönetim. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • Andriotis, K. (2003), Problems faced by the Cretan tourism industry as perceived by the business people, TOURISM, 51( 1), 21 - 3.
  • Ayık, Y. Z., & Keskin, G. (2008). “KOBİ’lerin Genel Sorunları ve Düşünülen Çözüm Önerileri Üzerine Erzurum’da Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(2): 469-476.
  • Batman, O. (2018). Otel İşletmelerinin Yönetimi, İstanbul: Değişim Yayınevi.
  • Demir, Ö. (2019). Kamu Hastanelerinde ve Özel Hastanelerde Yapılan Dış Çevre Analizinin Vizyon ve Misyon Oluşturma İle İlişkisi Hakkında Yönetici Görüşleri (Ankara İlinde Bir Uygulama), Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Dinçer, Ö. (2007). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, (8. Baskı). İstanbul: Alfa.
  • Enz, C. A. (2010). Hospitality Strategic Management Concepts And Cases (Second Edition), New Jersey: John Wiley & Sons, Inc., Hoboken.
  • Eren, E. (2010). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası (8. Baskı). İstanbul: Beta Yayınları.
  • Grant, M. R. (2005). Contemporary Strategy Analysis, (Fifth Edition). UK: Blackwell Publishing.
  • Güçlü, N. (2003). Stratejik Yönetim, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23 (2), 61–85.
  • Güzel, A., Fırat, S., & Elbasan, B. (2018). Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Karşılaştığı Sorunlar ve Devir Planlaması: Avrupa Birliği Projesi Kapsamında Bir Alan Araştırması, İşletme Araştırmaları Dergisi, 10 (4), 1298-1320.
  • Indris S. (2015). Internal And External Environment Analysis On The Performance Of Small And Medium Industries (Smes) In Indonesia, International Journal Of Scientific & Technology Research, 4(4), 188-196.
  • Kültür & Turizm Bakanlığı. (2020a). Turizm İstatistikleri, Tesis İstatistikleri, Retrieved October 7, 2020, from Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201131/tesis-istatistikleri.html
  • Kültür & Turizm Bakanlığı. (2020b). Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akçakoca, Retrieved October 7, 2020, from Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://duzce.ktb.gov.tr/TR-211375/akcakoca.html
  • Kültür & Turizm Bakanlığı. (2020c). Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konaklama Tesisleri, Retrieved October 7, 2020, from Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://duzce.ktb.gov.tr/TR-236522/konaklama-tesisleri.html
  • Ritson, N. (2008). Strategic Management, Free Text Books, Ventus Publishing.
  • Rizal, O. (2017), Analysis Of The Influence Of External And Internal Environmental Factors On Business Performance: A Study On Micro Small And Medium Enterprises (Msmes) Of Food And Beverage, RJOAS, 6(66), 47-56.
  • TÜİK. (2018), Turizm İstatistikleri, IV.Çeyrek: Ekim-Aralık ve Yıllık, 2018, Retrieved October 1, 2020, from TÜİK, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turizm-Istatistikleri-IV.Ceyrek:-Ekim-Aralik-ve-Yillik,-2018-30599.
  • TÜİK. (2020), Turizm İstatistikleri, Turizm İstatistikleri, IV.Çeyrek: Ekim-Aralık ve Yıllık, 2020, , Retrieved July 25, 2022, from TÜİK, https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turizm-Istatistikleri-IV.Ceyrek:-Ekim-Aralik-ve-Yillik,-2020-37438
  • Ülgen, H., & Mirze, K. (2014). İşletmelerde Stratejik Yönetim, (7. Baskı). İstanbul: Beta Yayıncılık.
  • Yiğit, S. & Yiğit, M.A. (2011). Stratejik Yönetimde Dış Çevre Analizi: Kobi’ler ve Büyük İşletmeler Arasında Bir Karşılaştırma, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 38, 119-136.
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Contents
Yazarlar

Muammer Mesci 0000-0002-3053-3954

İstemi Çömlekçi 0000-0001-8922-071X

Emrah Öztürk 0000-0002-6523-7645

Orhan Batman 0000-0001-7186-7064

Erken Görünüm Tarihi 22 Temmuz 2023
Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Mesci, M., Çömlekçi, İ., Öztürk, E., Batman, O. (2024). Problems faced by hotel businesses within the scope of environmental analysis factors: The case of Akçakoca. Journal of Multidisciplinary Academic Tourism, 9(1), 1-8. https://doi.org/10.31822/jomat.2024-9-1-1



88x31.png   All the contents of this journal are licensed under a Creative Commons Attribution (CC-BY) 4.0 License (From September 2022) and available as full open access.

© Copyrights of all contents published in this journal are retained by their authors, but the journal (JOMAT) retains the exclusive right of first publication and dissemination.