Aims: Understanding the cognitive, behavioral, and psychological issues associated with eating provides important insight into the development of diseases such as obesity and anorexia, and possibly ways to prevent or treat their occurrence. This study aims to examine the associations between cognitive, behavioral, and emotional aspects of eating habits and psychological factors such as depression, anxiety, and stress among young people.
Methods: The study was conducted with 390 university students, 43.3% male and 56.7% female. The data of the study were gathered via a survey form. The survey form includes a personal information form, the Three Factors Eating Questionnaire (TFEQ-R21) and the Depression, Anxiety and Stress Scale (DASS-21).
Results: It was determined that individuals with depression, anxiety and stress had higher uncontrolled eating, cognitive restraint and emotional eating scores than healthy individuals (p<0.05). Emotional eating scores of women were greater than those of men (r= 0.141; p=0.001). A 1-point increase in stress score was associated with 0.330 and 0.207 point increases in uncontrolled eating and cognitive restraint scores, respectively (p<0.001). A 1- point increase in depression score increases the emotional eating score by 0.261 points (p<0.001).
Conclusion: Depression, anxiety, and stress were significantly linked to disordered eating behaviors, highlighting the need for integrated mental health and nutritional interventions. In future studies, evaluating the effects of these psychological factors on food and nutrient intakes may contribute to the determination of the nutritional status of young adults.
Anxiety cognitive restraint emotional eating depression uncontrolled eating stress
Amaç: Yeme ile ilişkili bilişsel, davranışsal ve ruhsal sorunları anlamak, obezite ve anoreksiya gibi hastalıkların gelişimine önemli bir bakış açısı sağlayacak ve muhtemelen bunun ortaya çıkmasını önlemenin veya tedavi etmenin yollarını sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, gençler arasında yeme alışkanlıklarının bilişsel, davranışsal ve duygusal yönleri ile deprsesyon, anksiyete ve stres arasındaki bağlantılarını incelemektir.
Yöntemler: Çalışma, çalışma kriterlerini karşılayan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan %43,3'ü erkek, %56,7'si kadın 390 üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Çalışma verileri kişisel bilgi formu, üç faktörlü yeme anketi (TFEQ-R21) ve depresyon, anksiyete ve stres ölçeği (DASS-21) kullanılarak toplanmıştır.
Bulgular: Katılımcıların %30,5'inde depresyon, %13,1'inde anksiyete ve %61,3'ünde stres olduğu bulunmuştur. Depresyon, anksiyete ve stresi olan bireylerin kontrolsüz yeme, bilişsel kısıtlama ve duygusal yeme puanlarının sağlıklı bireylerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Kadınların duygusal yeme puanları erkeklerden daha yüksek bulunmuştur (r= 0.141; p=0.001). Stres puanındaki 1 puanlık artış kontrolsüz yeme ve bilişsel kısıtlama puanlarında sırasıyla 0,330 ve 0,207 puanlık artış ile ilişkilendirilmiştir (p<0,001). Depresyon puanındaki 1 puanlık artış duygusal yeme puanını 0,261 puan artırmaktadır (p<0,001).
Sonuçlar: Depresyon, anksiyete ve stresin kontrolsüz yeme, bilişsel kısıtlama ve duygusal yeme davranışları ile bağlantılı olduğu bulunmuştur. Daha geniş örneklemli çalışmaların yapılması ve depresyon, anksiyete ve stresin diğer yeme davranışları ile karşılaştırılması, psikolojik faktörlerin yeme davranışları üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunacaktır.
anksiyete bilişsel kısıtlama depresyon duygusal yeme kontrolsüz yeme stres
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi |
Bölüm | Research Articles [en] Araştırma Makaleleri [tr] |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 5 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 18 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 |
Dergimiz; TR-Dizin ULAKBİM, ICI World of Journal's, Index Copernicus, Directory of Research Journals Indexing (DRJI), General Impact Factor, Google Scholar, Researchgate, WorldCat (OCLC), CrossRef (DOI), ROAD, ASOS İndeks, Türk Medline İndeks, Eurasian Scientific Journal Index (ESJI) ve Türkiye Atıf Dizini'nde indekslenmektedir.
EBSCO, DOAJ, OAJI, ProQuest dizinlerine müracaat yapılmış olup, değerlendirme aşamasındadır.
Makaleler "Çift-Kör Hakem Değerlendirmesi”nden geçmektedir.
Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Eşdeğerliği: Ulakbim TR Dizin'de olan dergilerde yayımlanan makale [10 PUAN] ve 1a, b, c hariç uluslararası indekslerde (1d) olan dergilerde yayımlanan makale [5 PUAN].
Note: Our journal is not WOS indexed and therefore is not classified as Q.
You can download Council of Higher Education (CoHG) [Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)] Criteria) decisions about predatory/questionable journals and the author's clarification text and journal charge policy from your browser. About predatory/questionable journals and journal charge policy
Not: Dergimiz WOS indeksli değildir ve bu nedenle Q sınıflamasına dahil değildir.
Yağmacı/şüpheli dergilerle ilgili Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) kararları ve yazar açıklama metni ile dergi ücret politikası: Yağmacı/Şaibeli Dergiler ve Dergi Ücret Politikası