Giriş: Meme kanseri (MK) dünya çapında en sık görülen 2. kanserdir ve vakaların çoğu sporadiktir. MK yayılım için esas olarak lenfatik sistemi seçer ve aksiller lenf düğümleri (LN) sıklıkla bu yayılımda rol alır. Lenf nodu metastazı (LNM), tümör kaynaklı lenfanjiyojenik büyüme faktörleri, özellikle vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ailesi tarafından yönlendirilir. MK vakalarında daha yüksek oranda serum VEGF-C düzeyleri tespit edilmiştir.Bu çalışmada, tümör örneklerinde VEGF-C ekspresyon paternini ve immünohistokimyasal olarak LNM ile VEGF-C ekspresyonunun ilişkisini araştırmayı amaçladık.
Yöntemler: Bu klinik çalışmada, Nisan 2006 ile Mart 2007 arasında cerrahi tedavi alan primer invaziv duktal meme kanserli 22 kadın hastadan Parafine gömülü örnekler alındı. MK doku kesitleri VEGF-C antikoru ile boyandı ve boyanma şiddeti ve yoğunluğuna göre değerlendirildi. İstatistiksel analiz, Windows için SPSS 15.0 sürümü kullanılarak gerçekleştirildi. Tüm analizlerde, 0.05'ten küçük bir ‘p’ değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi ve karşılaştırmalar 2 yönlü olarak yapıldı.
Bulgular: Tanı anında ortalama yaş 50 idi (dağılım: 24-82 yıl). Bu çalışmada, SI ve SS VEGF-C ekspresyonu temelinde LNM ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmazken, hesaplanan IRS - değişken olarak LNM ile ilişkili gözlenmiştir. Tümör derecesi ise ne VEGF-C ekspresyonu ne de lenf nodu metastazı ile belirgin ilişkili gözlenmemiştir (p> 0,05).
Sonuç: VEGF-C IRS skoru ve aksiller lenf nodu düzeyi ile ilgileşiminin istatistiksel olarak anlamlı olduğu dikkati çekmektedir. Bu çalışmada, MK hastalarının tümöral örneklerinde LNM ile VEGF-C ilişkisini IHC boyaması ile gösterdik.
Vasküler endotelyal büyüme faktörü –C Lenf nodu metastazı Meme kanseri
Aim: Breast cancer (BC) is the 2nd most common cancer worldwide and most of the cases are sporadic. BC chooses mainly the lymphatic system and axillary lymph nodes (LN) are frequently involved. Lymph node metastasis (LNM) is driven by tumor-derived lymphangiogenic growth factors, especially vascular endothelial growth factor (VEGF) family. Higher serum levels of VEGF-C have been detected in cases of BC. In the present study, we aim to investigate the expression pattern of VEGF-C in tumor specimens and the relation of VEGF-C expression with LNM by immunohistochemistry.
Methods: In this clinical, cross-sectional study, paraffin-embedded specimens were obtained from 16 female patients who had primary invasive ductal breast cancer and received surgical treatment between April 2006 and March 2007. BC tissue sections were stained with VEGF-C antibody and evaluated according to the severity and intensity of the staining. Statistical analysis was performed using SPSS version 15.0 for Windows and in all analyses, a ‘p’ value less than 0.05 was considered statistically significant and comparisons were 2-tailed.
Results: The average age at the time of diagnosis was 50 years (range: 24-82 years). In the present study, on the basis of SI and SS VEGF-C expression did not show statistically significant correlation with LNM, while calculated IRS - as a variable- was correlated with LNM. The grade of the tumor correlated neither with the VEGF-C expression nor with lymph node metastasis (p>0.05).
Conclusions: It is interesting that the correlation with VEGF-C IRS score and axillary lymph node level was found significant statistically. In the current study, we demonstrated the VEGF-C relation with LNM via IHC staining in tumoral samples of BC patients.
Vascular endothelial growth factor–C Lymph node metastasis Breast cancer
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Cerrahi |
Bölüm | Araştırma makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |