Aim: The low level of health literacy in our country can cause worry and anxiety. The effect of this situation in individuals with chronic diseases was compared with healthy individuals. In our study, the level of health literacy (HL) of individuals with a chronic disease (Diabetes Mellitus (DM) or Hypertension (HT)) who applied to the Family Medicine outpatient clinic was determined. The effect of HL on anxiety levels in individuals with and without chronic diseases was investigated.
Methods: This cross-sectional study included those with chronic diseases (DM or HT) and healthy individuals. The data were obtained with Adult Health Literacy Scale (AHLS), Anxiety, Anxiety Scale (WAS) and descriptive questionnaire. SPSS 22 statistics program was used for statistical analysis. Descriptive statistics, chi-square analysis, ANOVA and Pearson correlation analysis were used in statistical evaluation.
Results: The mean scores of Adult Health Literacy Scale (AHLS) were 6.21 for individuals with HT, 6.58 for individuals with DM and 14.92 for healthy subjects. The mean scores of Worry and Anxiety Scale (WAS) were 46.42 in individuals with HT, 44.54 in individuals with DM and 34.19 in healthy individuals. The scores of scales were significantly different among individuals with and without chronic diseases (DM or HT) (P<0.01). A significant negative correlation was found between the scores of WAS and AHLS among individuals with DM and HT (P<0.01, P<0.01, r=-0.35, r=-0.45, respectively).
Conclusion: This study showed that individuals with DM and HT had lower health literacy levels and higher worry and anxiety scores than healthy individuals. It was found that low health literacy level was associated with chronic diseases and inversely related to worry and anxiety.
Amaç: Ülkemizde sağlık okuryazarlık düzeyinin düşük olması, endişe ve anksiyeteye neden olabilmektedir. Bu durumun kronik hastalıklara sahip bireylerdeki etkisi sağlıklı bireyler ile karşılaştırıldı. Çalışmamızda Aile Hekimliği polikliniğine başvuran, kronik hastalığa sahip (Diyabetes Mellitus (DM) veya Hipertansiyon (HT)) bireyler ile sağlıklı bireylerin sağlık okuryazarlığı (SOY) düzeyi belirlendi. SOY düzeyinin bireylerdeki endişe ve anksiyete üzerindeki etkisi araştırıldı.
Yöntemler: Bu çalışmaya kronik hastalıklara sahip (DM veya HT) ve sağlıklı bireyler dahil edildi. Veriler Yetişkin Sağlık Okuryazarlık Ölçeği (YSOÖ), Endişe ve Anksiyete Ölçeği (EAÖ) ve tanımlayıcı anket ile elde edilmiştir. Araştırma kesitsel tiptedir. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 22 istatistik programı kullanılmıştır. İstatistiki değerlendirmede tanımlayıcı istatistikler, ki kare analizi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırmada YSOÖ puan ortalamaları; HT’ u olan bireylerde 6,21, DM’ u olan bireylerde 6,58, sağlıklı bireylerde 14,92’ dir. EAÖ puan ortalamaları; HT’ u olan bireylerde 46,42, DM’ u olan bireylerde 44,54, sağlıklı bireylerde 34,19’ dur. Sağlıklı bireyler, kronik hastalığı olan bireylerle (DM veya HT) kıyaslandığında her iki ölçekte de anlamlı farklılık içermektedir (P<0,01). DM ve HT’ u olan bireylerin EAÖ puanı ile YSOÖ puanı arasında anlamlı negatif korelasyon bulundu (sırasıyla P<0,01, P<0,01, r= -0,35, r=-0,45).
Sonuç: Bu çalışma DM ve HT’ u olan bireylerin sağlıklı bireylere kıyasla SOY düzeylerinin düşük, endişe ve anksiyete puanının yüksek olduğunu göstermiştir. Düşük SOY düzeyinin kronik hastalıklara eşlik etmesinin yanı sıra endişe ve anksiyete ile de ters ilişkili olduğu bulunmuştur.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | Araştırma makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |