Gıdalarda Mikroorganizma Inaktivasyonunun Modellemesi ve Uygulaması
Yıl 2013 ,
Cilt: 10 Sayı: 3, 54 - 58, 01.09.2013
P. Oğuzhan
F. Yangılar
Kaynakça
Anonim,! 2007.! Predictive! Microbiology! Information! Portal.! ! ! http://portal.arserrc.gov/PMP.aspx.! Erişim! tarihi!03.12.2012.
Baranyi,!J.!and!T.A.!Roberts,!1994.!A!dynamic!approach! to! predicting! bacterial! growth! in! food.! International! Journal!of!Food!Microbiology,!23:!277Y294.
Baranyi,! J.! and! T.A.! Roberts,! 1995.! Mathematics! of! predictive!food!microbiology.!International!Journal!of! Food!Microbiology,!26:!199Y218.
Burchanan,! R.L.,! M.H.! Golden! and! J.G.! Philips,! 1997.! Expanded! models! for! nonYthermal! inactivation! of! Listeria! monocytogenes.! J! Appl.! Microbiol.! 82:! 567Y 577.
Coksöyler,! N.! 2006.! Gıdalarda! mikroorganizmaların! inaktivasyonunun! modellenmesi.! Türkiye! 9.! Gıda! Kongresi,!Bolu,!24Y26!Mayıs!2006,!s!633Y636.
Erkmen,! O.! 2010.! Gıda!Mikrobiyolojisi.! Efil! Yayınevi,! 2.! Baskı,!!Ankara!544!p.!
Fernandez,! A.,! C.! Salmeron,! P.! S.! Fernandez! and! A.! Martinez,! 1999.! Application! of! a! frequency! distribution! model! to! describe! the! thermal! inactivation!of! two!strains!of!Bacillus)cereus. Trends.!
Foods! Sci.! Technol.,! 10,! 158, 1999.! Peleg,! M.! On! calculating! Sterility! in! thermal! and! nonYthermal! preservation!methods.!Food!Res.!Int.,!32,!271.!
Fernandez,!A.,!M.!Lopez,!S.!Bernardo,!S.!Condon!and! J.! Raso,! 2007.! Modelling! thermal! inactivation! Listeria) monocytogenes in!sucrose!solutions!of!various!water! activities.!Food!Microbiology,!24:!372Y379.
Gospavic,! R.,! J.! Kreyenschmidt,! S.! Bruckner,! V.! Popov! and! N.! Haque,! 2008.! Mathematical! modelling! for! growth! of! Pseudomonas) spp.! İn! poultry! under! variable! temperature! conditions.! International! Journal!of!Food!Microbiology,!127:290Y297.
Huang,! L.! 2012.! Optimization! of! a! new! mathematical! model! for! bacterial! growth.! Food! Control! (Acccepted).
IFST,! 1993.! ShelfYlife! of! foodsYguidelines! for! its! determination! and! prediction.! Institute! of! Food! Science!and!Technology,!London,!78!p.
Jaloustre,! S.,! M.! Cornu,! E.! Morelli,! V.! Noel,! ! M.L.! DelignetteYMuller,! 2011.! Bayesian! modelling! of! Clostridium) perfinges growth! in! beefYinYsauce! products.!Food!Microbiology,!28:311Y320.
Karadag,! A,! P.,! Y.! Omeroglu! ve! S.! Saner,! 2008.! Gıda! muhafazasında! yeni! teknolojilerin! kullanımı.! http://www.ggd.org.tr/icerik.php?id=168 (Erişim! tarihi!01.12.2012).
Keyvan,!E.!ve!H.!Ozdemir,! 2010.! Prediktif!mikrobiyoloji! ve! gıda! endüstrisinde! önemi.! Elektronik! Mikrobiyolojisi!Dergisi,!8!(2):11Y25.
Lorentzen,! G.,! E.! Yttersad,! R.L.! Olsen! and! T.! Skjerdal,! 2010.! Thermal! inactivation! and! growth! potential! of! Listeria) innocula in! rehydrated! saltYcured! cod! prepared!for!readyYtoYeat!products.!Food!Control,!21:! 1121–1126.
Mañas,!P.!and!R.!Pagán,!2005.!Microbial!inactivation!by! new! technologies! of! food! preservation,! a! review.! Journal!of!Applied!Microbiology,!98,!1387–1399.
McDonald,! K.! and! D.W.! Sun,! 1999.! Predictive! food! microbiology! for! the! meat! industry:! A! review.! International!Journal!of!Food!Microbiology,!52:!1–27.
Olmez,! H.K.! 1999.! Prediktif!Mikrobiyoloji.!Gıda! Dergisi.! 46Y48. Osriphun,! S.,! P.! Tuitemwong,! W.! Koetsinchai! and! K.! Tuitemwong,! 2012.! Model! of! inactivation! of! Campylobacter) jejuni in! poultry! scalding.! Journal! of! Food!Engineering,!110:!38Y43.
Ozlu,! H.! ve! M.! Atasever,! 2007.! Gıda! Teknolojisinde! Kullanılan! Yüksek! Basınç! Sistemleri! ve Mikroorganizmalar! Üzerine! Yüksek! Basıncın! Etkisi.! Atatürk!Üniversitesi!Vet.!Bil.!Derg.!2007,!2!(2)!58Y74.
Peleg,!M.,! 1999.!On! calculating! sterility!in! thermal!and! nonYthermal! preservation! methods.! Food! Research! International,!32:!271Y278.
Peleg,! M.! and! M.B.! Cole,! 1998.! Reinterpretation! of! Microbial! Survival! Curves.! Critical! Reviews! in! Food! Science!and!Nutrition,!38!(5):!353Y380.
Peleg,!M.!and!C.M.!Penchina,!2000.!Modeling!Microbial! Survival! during! Exposure! to! a! Lethal! Agent! with! Varying! Intensity.! Critical! Reviews! in! Food! Science! and!Nutrition,!40!(2):!159Y172.!
Presser,! K.A.,! T.! Ross! and! D.A.! Ratkowsky,! 1998.! Modelling! the! growth! limits! (growth/no! growth! interface)! of! Escherichia) coli as! a! function! of! temperature,!pH,!lactic!acid!concentration!and!water! activity.! Applied! and! Enviromental! Microbiology,! 64(5):!1773Y1779.
Sagdıc,! O.,! L.! Ekici,! H.! Yetim,! 2008.! Gıdaların! Muhafazasında! Yeni! Mikrobiyal! İnaktivasyon! Metotları.!Türkiye!10.!Gıda!Kongresi,!Erzurum,!21Y23! Mayıs!2008,!Erzurum,!s!949.
Soboleva,! T.K.,! G.! Pleasants! and! G.! Roux,! 2000.! Predictive! microbiology! and! food! safety.! International! Journal!of!Food!Microbiology,!57:!183– 192.
Tülek,! Y.! ve! G.! Filizay,! 2005.! Gıda! endüstrisinde! kullanılan! yüksek! hidrostatik! basınç! sistemleri.! Pamukkale!Üniversitesi!Mühendislik!Bilimleri!Dergisi,! 225–231.
Van!Boekel,!M.A.J.S.!2002.!On!the!use!of!Weibull!model! to! describe! thermal! inactivation! of! microbial! vegetative! cells.! International! Journal! of! Food! Microbiology,!74:139Y159.
Van! Impe,! J.F.,! F.! Poschet,! A.H.! Geeraerd,! and! K.M.! Vereecken,.!2005.!Towards!a!novel!class!of!predictive! microbial! growth models.! International! Journal! of! Food!Microbiology,!100:!97Y105.
Walter!E.H.M.,!D.Y.!Kabuki,!L.M.R.!Esper,!A.S.S.!Ana!and! A.Y.! Kuaye,! 2009.! Modelling! the! growth! of! Listeria) monocytogenes in!fresh!gren!coconut!(Cocos)nucifera L.)!water.!Food!Microbiology,!26:!635–657.
Whiting,! R.C.! 1995.! Microbial! Modelling! in! Foods.! Critical!Reviews!in!Food!Science!and!Nutrition,!3! (6):! 467–494.
Wijtzes,!T.,!J.C.!De!Wit,!H.J.!Huis!In!Veld,!K.!Van!Riet!and! M.H.!Zwietering,!1995.!Modelling!bacterial!growth!of! Lactobacillus) curvatus as! a! function! of! acidity! and! temperature.! Applied! and! Enviromental! Microbiology,!61(7):2533Y2539.
Wilbey,! R.A.! 1997.! Estimating! shelfYlife.! International! Journal!of!Dairy!Technology,!50!(2):!64Y67.
Zorba,! M.,! K.! Demirag! ve! G.! Ova,! 2005.! Gıdaların! bozulma! kinetiği! ve! raf! ömrü! tahminleme!modelleri.! Akademik!Gıda!Dergisi,!16:!17Y22.
Zwietering,! M.H.,! I.! Jongenburger,! F.M.! Rombouts,! K.! Van't! Riet,! 1990.! Modeling of! the! bacterial! growth! curve.! Applied! and! Environmental! Microbiology! 56,! 1875–1881.
Gıdalarda Mikroorganizma Inaktivasyonunun Modellemesi ve Uygulaması
Yıl 2013 ,
Cilt: 10 Sayı: 3, 54 - 58, 01.09.2013
P. Oğuzhan
F. Yangılar
Öz
TUBİTAK]ULAKBİM Tarım, Veteriner ve Biyoloji Bilimleri Veri Tabanı (TVBBVT) Tarafından taranmaktadır / Indexed by TUBİTAK] ULAKBİM&Agriculture, Veterinary and Biological Sciences Database
Kaynakça
Anonim,! 2007.! Predictive! Microbiology! Information! Portal.! ! ! http://portal.arserrc.gov/PMP.aspx.! Erişim! tarihi!03.12.2012.
Baranyi,!J.!and!T.A.!Roberts,!1994.!A!dynamic!approach! to! predicting! bacterial! growth! in! food.! International! Journal!of!Food!Microbiology,!23:!277Y294.
Baranyi,! J.! and! T.A.! Roberts,! 1995.! Mathematics! of! predictive!food!microbiology.!International!Journal!of! Food!Microbiology,!26:!199Y218.
Burchanan,! R.L.,! M.H.! Golden! and! J.G.! Philips,! 1997.! Expanded! models! for! nonYthermal! inactivation! of! Listeria! monocytogenes.! J! Appl.! Microbiol.! 82:! 567Y 577.
Coksöyler,! N.! 2006.! Gıdalarda! mikroorganizmaların! inaktivasyonunun! modellenmesi.! Türkiye! 9.! Gıda! Kongresi,!Bolu,!24Y26!Mayıs!2006,!s!633Y636.
Erkmen,! O.! 2010.! Gıda!Mikrobiyolojisi.! Efil! Yayınevi,! 2.! Baskı,!!Ankara!544!p.!
Fernandez,! A.,! C.! Salmeron,! P.! S.! Fernandez! and! A.! Martinez,! 1999.! Application! of! a! frequency! distribution! model! to! describe! the! thermal! inactivation!of! two!strains!of!Bacillus)cereus. Trends.!
Foods! Sci.! Technol.,! 10,! 158, 1999.! Peleg,! M.! On! calculating! Sterility! in! thermal! and! nonYthermal! preservation!methods.!Food!Res.!Int.,!32,!271.!
Fernandez,!A.,!M.!Lopez,!S.!Bernardo,!S.!Condon!and! J.! Raso,! 2007.! Modelling! thermal! inactivation! Listeria) monocytogenes in!sucrose!solutions!of!various!water! activities.!Food!Microbiology,!24:!372Y379.
Gospavic,! R.,! J.! Kreyenschmidt,! S.! Bruckner,! V.! Popov! and! N.! Haque,! 2008.! Mathematical! modelling! for! growth! of! Pseudomonas) spp.! İn! poultry! under! variable! temperature! conditions.! International! Journal!of!Food!Microbiology,!127:290Y297.
Huang,! L.! 2012.! Optimization! of! a! new! mathematical! model! for! bacterial! growth.! Food! Control! (Acccepted).
IFST,! 1993.! ShelfYlife! of! foodsYguidelines! for! its! determination! and! prediction.! Institute! of! Food! Science!and!Technology,!London,!78!p.
Jaloustre,! S.,! M.! Cornu,! E.! Morelli,! V.! Noel,! ! M.L.! DelignetteYMuller,! 2011.! Bayesian! modelling! of! Clostridium) perfinges growth! in! beefYinYsauce! products.!Food!Microbiology,!28:311Y320.
Karadag,! A,! P.,! Y.! Omeroglu! ve! S.! Saner,! 2008.! Gıda! muhafazasında! yeni! teknolojilerin! kullanımı.! http://www.ggd.org.tr/icerik.php?id=168 (Erişim! tarihi!01.12.2012).
Keyvan,!E.!ve!H.!Ozdemir,! 2010.! Prediktif!mikrobiyoloji! ve! gıda! endüstrisinde! önemi.! Elektronik! Mikrobiyolojisi!Dergisi,!8!(2):11Y25.
Lorentzen,! G.,! E.! Yttersad,! R.L.! Olsen! and! T.! Skjerdal,! 2010.! Thermal! inactivation! and! growth! potential! of! Listeria) innocula in! rehydrated! saltYcured! cod! prepared!for!readyYtoYeat!products.!Food!Control,!21:! 1121–1126.
Mañas,!P.!and!R.!Pagán,!2005.!Microbial!inactivation!by! new! technologies! of! food! preservation,! a! review.! Journal!of!Applied!Microbiology,!98,!1387–1399.
McDonald,! K.! and! D.W.! Sun,! 1999.! Predictive! food! microbiology! for! the! meat! industry:! A! review.! International!Journal!of!Food!Microbiology,!52:!1–27.
Olmez,! H.K.! 1999.! Prediktif!Mikrobiyoloji.!Gıda! Dergisi.! 46Y48. Osriphun,! S.,! P.! Tuitemwong,! W.! Koetsinchai! and! K.! Tuitemwong,! 2012.! Model! of! inactivation! of! Campylobacter) jejuni in! poultry! scalding.! Journal! of! Food!Engineering,!110:!38Y43.
Ozlu,! H.! ve! M.! Atasever,! 2007.! Gıda! Teknolojisinde! Kullanılan! Yüksek! Basınç! Sistemleri! ve Mikroorganizmalar! Üzerine! Yüksek! Basıncın! Etkisi.! Atatürk!Üniversitesi!Vet.!Bil.!Derg.!2007,!2!(2)!58Y74.
Peleg,!M.,! 1999.!On! calculating! sterility!in! thermal!and! nonYthermal! preservation! methods.! Food! Research! International,!32:!271Y278.
Peleg,! M.! and! M.B.! Cole,! 1998.! Reinterpretation! of! Microbial! Survival! Curves.! Critical! Reviews! in! Food! Science!and!Nutrition,!38!(5):!353Y380.
Peleg,!M.!and!C.M.!Penchina,!2000.!Modeling!Microbial! Survival! during! Exposure! to! a! Lethal! Agent! with! Varying! Intensity.! Critical! Reviews! in! Food! Science! and!Nutrition,!40!(2):!159Y172.!
Presser,! K.A.,! T.! Ross! and! D.A.! Ratkowsky,! 1998.! Modelling! the! growth! limits! (growth/no! growth! interface)! of! Escherichia) coli as! a! function! of! temperature,!pH,!lactic!acid!concentration!and!water! activity.! Applied! and! Enviromental! Microbiology,! 64(5):!1773Y1779.
Sagdıc,! O.,! L.! Ekici,! H.! Yetim,! 2008.! Gıdaların! Muhafazasında! Yeni! Mikrobiyal! İnaktivasyon! Metotları.!Türkiye!10.!Gıda!Kongresi,!Erzurum,!21Y23! Mayıs!2008,!Erzurum,!s!949.
Soboleva,! T.K.,! G.! Pleasants! and! G.! Roux,! 2000.! Predictive! microbiology! and! food! safety.! International! Journal!of!Food!Microbiology,!57:!183– 192.
Tülek,! Y.! ve! G.! Filizay,! 2005.! Gıda! endüstrisinde! kullanılan! yüksek! hidrostatik! basınç! sistemleri.! Pamukkale!Üniversitesi!Mühendislik!Bilimleri!Dergisi,! 225–231.
Van!Boekel,!M.A.J.S.!2002.!On!the!use!of!Weibull!model! to! describe! thermal! inactivation! of! microbial! vegetative! cells.! International! Journal! of! Food! Microbiology,!74:139Y159.
Van! Impe,! J.F.,! F.! Poschet,! A.H.! Geeraerd,! and! K.M.! Vereecken,.!2005.!Towards!a!novel!class!of!predictive! microbial! growth models.! International! Journal! of! Food!Microbiology,!100:!97Y105.
Walter!E.H.M.,!D.Y.!Kabuki,!L.M.R.!Esper,!A.S.S.!Ana!and! A.Y.! Kuaye,! 2009.! Modelling! the! growth! of! Listeria) monocytogenes in!fresh!gren!coconut!(Cocos)nucifera L.)!water.!Food!Microbiology,!26:!635–657.
Whiting,! R.C.! 1995.! Microbial! Modelling! in! Foods.! Critical!Reviews!in!Food!Science!and!Nutrition,!3! (6):! 467–494.
Wijtzes,!T.,!J.C.!De!Wit,!H.J.!Huis!In!Veld,!K.!Van!Riet!and! M.H.!Zwietering,!1995.!Modelling!bacterial!growth!of! Lactobacillus) curvatus as! a! function! of! acidity! and! temperature.! Applied! and! Enviromental! Microbiology,!61(7):2533Y2539.
Wilbey,! R.A.! 1997.! Estimating! shelfYlife.! International! Journal!of!Dairy!Technology,!50!(2):!64Y67.
Zorba,! M.,! K.! Demirag! ve! G.! Ova,! 2005.! Gıdaların! bozulma! kinetiği! ve! raf! ömrü! tahminleme!modelleri.! Akademik!Gıda!Dergisi,!16:!17Y22.
Zwietering,! M.H.,! I.! Jongenburger,! F.M.! Rombouts,! K.! Van't! Riet,! 1990.! Modeling of! the! bacterial! growth! curve.! Applied! and! Environmental! Microbiology! 56,! 1875–1881.
Tüm Kaynakçayı Göster
Daha Az Kaynakça Göster
Toplam 35 adet kaynakça vardır.