BibTex RIS Kaynak Göster

Yaş Bira Posası-Ayçiçeği Hasılı Karışım Silajlarında Fermantasyon Özellikleri ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 3, 245 - 252, 01.09.2006

Öz

Kaynakça

  • Aksoy, A., Macit, M., Karaoğlu, M., 2000. Hayvan Besleme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları-Ders Notu Yayın No: 220, s. 588, Erzurum.
  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 895, Ders Kitabı: 213, s. 236, Ankara.
  • Alçiçek, A., 1988. İkinci Ürün ve Artıklarının Yem Değerleri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, s. 81, İzmir.
  • Alçiçek, A., Özkan, K., 1997. Silo Yemlerinde Fiziksel Ve Kimyasal Yöntemlerle Silaj Kalitesinin Saptanması, Türkiye I. Silaj Kongresi, Bursa, s. 241-247.
  • Allen, W.R., K.R.Stevenson.1975. Influence of Additives on The Ensiling Process of Wet Brewers Grains. Can.J.Anim.Sci. 53:391-402.
  • Anonim, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427, Pp. 428, London.
  • Anonim, 1989. Nutritient Requirements of Dairy Cttle. National Research Council, National Acedemy Press, Pp. 157, Washington, D.C.
  • Ayhan, V., Kırkpınar, F., Taluğ, A. M., Basmacıoğlu, H., Karaayvaz, B. K., Açıkgöz, Z., Özkul, H., 2002. Kanatlı Altlığının Bira Posası İle Silolanma Olanakları ve Yem Değeri (II. Deneme). Ege Üni. Zir. Fak. Dergisi, Cilt:39, No:2, s. 63-70, İzmir.
  • Bulgurlu, Ş. ve Ergül, M., 1978. Yemlerin Fiziksel Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metotları. E.Ü. Basımevi, Yayın No. 127, İzmir.
  • Chen, J., Stokes, M.R., Wallace, C.R., 1994. Effects of Enzyme-Inoculant Systems on Preservation and Nutritive Value of Hay Crop and Corn Silages, J. Dairy Sci., 77, 501-512.
  • Erman, M.S., Yurtman, İ.Y., 1998. Bira Posası Silajlarında Katkı Maddesi Olarak Laktik Asit Bakteri Kullanımının Kalite Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi Cilt 4 Sayı 2, s. 55-57, Ankara.
  • Filya, İ., 2000. Silaj Kalitesinin Arttırılmasında Yeni Gelişmeler. International Animal Nutrition Congress’2000, 243-250, Isparta.
  • Filya, İ., 2002. Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı Silaj İnokulantlarının Mısır Silajı Üzerine Etkileri. Turk J Vet Anim Sci, 26 (2002) 679-687.
  • Kılıç, A., 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri), s. 327, İzmir.
  • Koç, F., Özdüven, M.L., Yurtman, İ.Y., 1999. Yaş Bira Posası - Mısır Karışımı Silajlarda Kalite Özellikleri ve Aerobik Dayanıklılık Üzerinde Çalışmalar. Tarım Bilimleri Dergisi, 5 (2), 69- 76, Ankara.
  • Kubik, D., Stock, R., 1990. By-Product Feedstufs for Beef and Dairy Cattle. NebGuide. Cooperative Extension Institue of Agriculture and Natural Resources University of Nebraska- Lincoln. Pages:340.
  • McDonald, P., A.R. Henderson, S.J.E. Heron, 1991. The Biochemistry of Silage. Second Edition. 340 p. Chalcombe Publication.
  • Nursoy, H., Deniz, S., Demirel, M., Denek, N., 2003. Süt Olum Döneminde Biçiklrn Kimi Mısır Hasıllarına Üre ve Melas Katkılarının Silaj Kalitesi İle Sindirilebilir Kuru Madde Soysal, M.İ., 1998. Biyometrinin Prensipleri Verimine Etkisi. Turk J Vet Anim Sci, 27 (2003) 93-99.
  • Öğün, 1980. Ruminantlarda Üreden Yararlanma Olanakları. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Stern, M.D. and Ziemer, C.J., 1992. Digestible Fiber Fakültesi Yayınları: 147, Derleme:17, Adana.
  • Öğün, S., Polat, C., 1995. Hayvan Beslemeye Giriş. Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Yayın No: 234, Ders Kitabı No: 28, sayfa 163, Tekirdağ.
  • Petterson, K., 1988. Ensiling of Forages: Factors Affecting Silage Fermentation And Quality, Sveriges Lantbruksuniversitet, Pp:46, Uppsala.
  • Phipps, R. H., Sutton, J. D., Jones, B. A., 1995. Forage Mixtures for Dairy Cows: The Effect on Dry-Matter İntake and Milk Production of Incorporating Either Fermented or Urea-Treated Whole-Crop Wheat, Brewers Grains, Fodder Beet or Maize Silage İnto Diets Based on Grass Silage. Animal Science, 61:491-496.
  • Polat C., Yurtman, İ. Y., Koç, F., Coşkuntuna, L., Özdüven, M. L., 1998. Mikrobiyal Katkı Maddesi Kullanımının I. ve II. Ürün Mısır, Fiğ Tahıl Karışımı, Ayçiçeği Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerindeki Etkileri. Proje No: VHAG - 1238, s. 79, Tekirdağ.
  • SAS, 1988. Statistical Analysis System. User’s Guide, Version, 6. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
  • Schneider, R.M., J.H.Harrison and K.A.Loney. 1995. The Effects of Bacterial Inoculants, Beet Pulp, and Propionic Acid on Ensiled Wet Brewers Grains. J.Dairy Sci. 78:1096-1105.
  • Seale, D.R, Pahlow, G., Spoelstra, S.F., Lindgren, S., Dellaglio, F., Lowe, J.F., 1990. Methods for The Microbiological Analysis of Silage, Proceeding of The Eurobac Conference, 147, Uppsala. (İstatistik I ve II Ders Notları), Yayın No:95, Ders Kitabı No: 64, T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi, s.331, Tekirdağ. Sources For Dairy Cattle. Proc.Minn.Nutr.Conf. 53:37-56.
  • Stokes, M. R. , Chen, J., 1994. Effects of an Enzyme-Inoculant Mixture on the Course of Fermantation of Corn Silage. J. Dairy Sci. 77:3401.

Yaş Bira Posası-Ayçiçeği Hasılı Karışım Silajlarında Fermantasyon Özellikleri ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 3, 245 - 252, 01.09.2006

Öz

Bu çalışma, yaş bira posası ile ayçiçeği hasılı karışımlarından elde edilen silajların bazı kalite özelliklerinin ve yem değerlerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Bu çalışmada deneme gruplarını yaş bira posası, ayçiçeği hasılı, %50 yaş bira posası+ %50 ayçiçeği hasılı (karışım 1) ve %25 yaş bira posası+ % 75 ayçiçeği hasılı (karışım 2) oluşturmuştur. Silaj fermantasyonuna ilişkin olarak pH, amonyak azotu, suda çözünebilir karbonhidrat, organik asitler (laktik, asetik, bütrik asit) analizleri yürütülmüş ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Silajların ham besin maddelerinin sindirilme dereceleri klasik sindirim denemeleri ile saptanmıştır. Kırk beş günlük silolama sonrası kuru madde, ham protein, amonyak azotu, laktik asit ve pH değerleri yaş bira posası, ayçiçeği hasılı, karışım 1 ve karışım 2 grupları için sırası ile %23.67, 25.63, 24.84, 24.80; %19.16, 7.23, 9.98, 13.01; 72.37, 75.34, 62.61, 72.79 g/kg TN; %0.76, 2.08, 1.68, 1.33; 3.97, 4.21, 4.17, 4.12 olarak tespit edilmiştir (P

Kaynakça

  • Aksoy, A., Macit, M., Karaoğlu, M., 2000. Hayvan Besleme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları-Ders Notu Yayın No: 220, s. 588, Erzurum.
  • Akyıldız, A.R., 1984. Yemler Bilgisi Laboratuvar Kılavuzu. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları: 895, Ders Kitabı: 213, s. 236, Ankara.
  • Alçiçek, A., 1988. İkinci Ürün ve Artıklarının Yem Değerleri Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, s. 81, İzmir.
  • Alçiçek, A., Özkan, K., 1997. Silo Yemlerinde Fiziksel Ve Kimyasal Yöntemlerle Silaj Kalitesinin Saptanması, Türkiye I. Silaj Kongresi, Bursa, s. 241-247.
  • Allen, W.R., K.R.Stevenson.1975. Influence of Additives on The Ensiling Process of Wet Brewers Grains. Can.J.Anim.Sci. 53:391-402.
  • Anonim, 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: 427, Pp. 428, London.
  • Anonim, 1989. Nutritient Requirements of Dairy Cttle. National Research Council, National Acedemy Press, Pp. 157, Washington, D.C.
  • Ayhan, V., Kırkpınar, F., Taluğ, A. M., Basmacıoğlu, H., Karaayvaz, B. K., Açıkgöz, Z., Özkul, H., 2002. Kanatlı Altlığının Bira Posası İle Silolanma Olanakları ve Yem Değeri (II. Deneme). Ege Üni. Zir. Fak. Dergisi, Cilt:39, No:2, s. 63-70, İzmir.
  • Bulgurlu, Ş. ve Ergül, M., 1978. Yemlerin Fiziksel Kimyasal ve Biyolojik Analiz Metotları. E.Ü. Basımevi, Yayın No. 127, İzmir.
  • Chen, J., Stokes, M.R., Wallace, C.R., 1994. Effects of Enzyme-Inoculant Systems on Preservation and Nutritive Value of Hay Crop and Corn Silages, J. Dairy Sci., 77, 501-512.
  • Erman, M.S., Yurtman, İ.Y., 1998. Bira Posası Silajlarında Katkı Maddesi Olarak Laktik Asit Bakteri Kullanımının Kalite Üzerine Etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi Cilt 4 Sayı 2, s. 55-57, Ankara.
  • Filya, İ., 2000. Silaj Kalitesinin Arttırılmasında Yeni Gelişmeler. International Animal Nutrition Congress’2000, 243-250, Isparta.
  • Filya, İ., 2002. Laktik Asit Bakteri ve Laktik Asit Bakteri+Enzim Karışımı Silaj İnokulantlarının Mısır Silajı Üzerine Etkileri. Turk J Vet Anim Sci, 26 (2002) 679-687.
  • Kılıç, A., 1986. Silo Yemi (Öğretim, Öğrenim ve Uygulama Önerileri), s. 327, İzmir.
  • Koç, F., Özdüven, M.L., Yurtman, İ.Y., 1999. Yaş Bira Posası - Mısır Karışımı Silajlarda Kalite Özellikleri ve Aerobik Dayanıklılık Üzerinde Çalışmalar. Tarım Bilimleri Dergisi, 5 (2), 69- 76, Ankara.
  • Kubik, D., Stock, R., 1990. By-Product Feedstufs for Beef and Dairy Cattle. NebGuide. Cooperative Extension Institue of Agriculture and Natural Resources University of Nebraska- Lincoln. Pages:340.
  • McDonald, P., A.R. Henderson, S.J.E. Heron, 1991. The Biochemistry of Silage. Second Edition. 340 p. Chalcombe Publication.
  • Nursoy, H., Deniz, S., Demirel, M., Denek, N., 2003. Süt Olum Döneminde Biçiklrn Kimi Mısır Hasıllarına Üre ve Melas Katkılarının Silaj Kalitesi İle Sindirilebilir Kuru Madde Soysal, M.İ., 1998. Biyometrinin Prensipleri Verimine Etkisi. Turk J Vet Anim Sci, 27 (2003) 93-99.
  • Öğün, 1980. Ruminantlarda Üreden Yararlanma Olanakları. Çukurova Üniversitesi, Ziraat Stern, M.D. and Ziemer, C.J., 1992. Digestible Fiber Fakültesi Yayınları: 147, Derleme:17, Adana.
  • Öğün, S., Polat, C., 1995. Hayvan Beslemeye Giriş. Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Yayın No: 234, Ders Kitabı No: 28, sayfa 163, Tekirdağ.
  • Petterson, K., 1988. Ensiling of Forages: Factors Affecting Silage Fermentation And Quality, Sveriges Lantbruksuniversitet, Pp:46, Uppsala.
  • Phipps, R. H., Sutton, J. D., Jones, B. A., 1995. Forage Mixtures for Dairy Cows: The Effect on Dry-Matter İntake and Milk Production of Incorporating Either Fermented or Urea-Treated Whole-Crop Wheat, Brewers Grains, Fodder Beet or Maize Silage İnto Diets Based on Grass Silage. Animal Science, 61:491-496.
  • Polat C., Yurtman, İ. Y., Koç, F., Coşkuntuna, L., Özdüven, M. L., 1998. Mikrobiyal Katkı Maddesi Kullanımının I. ve II. Ürün Mısır, Fiğ Tahıl Karışımı, Ayçiçeği Silajlarında Fermantasyon Gelişimi ve Aerobik Stabilite Üzerindeki Etkileri. Proje No: VHAG - 1238, s. 79, Tekirdağ.
  • SAS, 1988. Statistical Analysis System. User’s Guide, Version, 6. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
  • Schneider, R.M., J.H.Harrison and K.A.Loney. 1995. The Effects of Bacterial Inoculants, Beet Pulp, and Propionic Acid on Ensiled Wet Brewers Grains. J.Dairy Sci. 78:1096-1105.
  • Seale, D.R, Pahlow, G., Spoelstra, S.F., Lindgren, S., Dellaglio, F., Lowe, J.F., 1990. Methods for The Microbiological Analysis of Silage, Proceeding of The Eurobac Conference, 147, Uppsala. (İstatistik I ve II Ders Notları), Yayın No:95, Ders Kitabı No: 64, T.Ü. Tekirdağ Ziraat Fakültesi, s.331, Tekirdağ. Sources For Dairy Cattle. Proc.Minn.Nutr.Conf. 53:37-56.
  • Stokes, M. R. , Chen, J., 1994. Effects of an Enzyme-Inoculant Mixture on the Course of Fermantation of Corn Silage. J. Dairy Sci. 77:3401.
Toplam 27 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M. L. Özdüven S. Öğün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2006
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Öğün, M. L. Ö. S. (2006). Yaş Bira Posası-Ayçiçeği Hasılı Karışım Silajlarında Fermantasyon Özellikleri ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3), 245-252.
AMA Öğün MLÖS. Yaş Bira Posası-Ayçiçeği Hasılı Karışım Silajlarında Fermantasyon Özellikleri ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. JOTAF. Eylül 2006;3(3):245-252.
Chicago Öğün, M. L. Özdüven S. “Yaş Bira Posası-Ayçiçeği Hasılı Karışım Silajlarında Fermantasyon Özellikleri Ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3, sy. 3 (Eylül 2006): 245-52.
EndNote Öğün MLÖS (01 Eylül 2006) Yaş Bira Posası-Ayçiçeği Hasılı Karışım Silajlarında Fermantasyon Özellikleri ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3 3 245–252.
IEEE M. L. Ö. S. Öğün, “Yaş Bira Posası-Ayçiçeği Hasılı Karışım Silajlarında Fermantasyon Özellikleri ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri”, JOTAF, c. 3, sy. 3, ss. 245–252, 2006.
ISNAD Öğün, M. L. Özdüven S. “Yaş Bira Posası-Ayçiçeği Hasılı Karışım Silajlarında Fermantasyon Özellikleri Ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3/3 (Eylül 2006), 245-252.
JAMA Öğün MLÖS. Yaş Bira Posası-Ayçiçeği Hasılı Karışım Silajlarında Fermantasyon Özellikleri ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. JOTAF. 2006;3:245–252.
MLA Öğün, M. L. Özdüven S. “Yaş Bira Posası-Ayçiçeği Hasılı Karışım Silajlarında Fermantasyon Özellikleri Ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 3, 2006, ss. 245-52.
Vancouver Öğün MLÖS. Yaş Bira Posası-Ayçiçeği Hasılı Karışım Silajlarında Fermantasyon Özellikleri ve Toklularda Ham Besin Maddelerinin Sindirilebilirliği Üzerine Etkileri. JOTAF. 2006;3(3):245-52.