BibTex RIS Kaynak Göster

Manisa ve İzmir İllerinde Geleneksel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 3, 285 - 295, 01.09.2006

Öz

Kaynakça

  • Akgüngör, S., 1996. Türkiye'de Ekolojik Yöntemlerle Üretilen Çekirdeksiz Kuru Üzümün Verim, Maliyeti ve Pazarlaması: Salihli ve Kemalpaşa Örneği, İzmir.
  • Anonim, 2004, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Karaturhan, B. ve M. Boyacı, 2001. “Ekolojik Sekreterliği Kayıtları, İzmir.
  • Anonim, Çeşitli Yıllar, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Kayıtları, İzmir.
  • Demirci, R., A. Erkuş, H.Tanrıvermiş, E.Gündoğmuş, N.Parıltı, H.Özüdoğru, 2002. Klonsky, K., L. Tourte and C. Ingels, 1992. Sample “Türkiye’de Ekolojik Tarım Ürünleri Üretiminin Ekonomik Yönü ve Geleceği: Ön Araştırma Sonuçlarının Tartışılması”, Türkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi, 18-20 Eylül 2002, Erzurum, s. 197-210.
  • ETO, 1992, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Kayıtları, İzmir. Tarımda Tarımsal Yayımın İşlevi Üzerine Bir Araştırma”, Türkiye 1. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 21-23 Haziran 1999, İzmir, 211- 223. Costs to Produce Wine Grapes in the North Coast With Resident Vegetation, University of California, Cooperative Extension, Davis, California.
  • Newbold, P., 1995. Statistics For Business and Economics, Prentice Hall International Editions.
  • Sell, S. R., G.A. Goreham, A.G. Jr. Youngs and D.L. Watt, 1995. A Comparison of Sustainable and Conventional Farmers in North Dakota, http://www. tarim. gov.tr, Erişim ; 15.12.2005.
  • Komitesi Kayıtları, 2001, Ankara.

Manisa ve İzmir İllerinde Geleneksel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 3, 285 - 295, 01.09.2006

Öz

Bu çalışmada, geleneksel ve organik olarak yetiştirilen çekirdeksiz kuru üzüm üretim dalı bazı ekonomik kriterlere göre karşılaştırılmıştır. Organik çekirdeksiz kuru üzümün brüt üretim değeri ve brüt marjı geleneksel çekirdeksiz kuru üzümünkinden daha yüksek, değişken masrafı ise daha düşük bulunmuştur. Organik çekirdeksiz kuru üzüm veriminin geleneksel çekirdeksiz kuru üzümün verimine göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca, geleneksel ve organik çekirdeksiz kuru üzüm üretimi yapan üreticilerin sosyal özellikleri ve işletmelerin yapısal özellikleri incelenmiş, organik tarım yapan üreticilerin organik tarıma geçiş nedenleri, geleneksel tarım yapan üreticilerin ise organik tarımla uğraşmamalarının nedenleri ortaya konulmuştur. Üreticilerin, organik çekirdeksiz kuru üzümü pazarlarken karşılaştıkları sorunlar incelenmiş ve bu sorunlara ilişkin bazı çözüm önerileri getirilmiştir

Kaynakça

  • Akgüngör, S., 1996. Türkiye'de Ekolojik Yöntemlerle Üretilen Çekirdeksiz Kuru Üzümün Verim, Maliyeti ve Pazarlaması: Salihli ve Kemalpaşa Örneği, İzmir.
  • Anonim, 2004, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Karaturhan, B. ve M. Boyacı, 2001. “Ekolojik Sekreterliği Kayıtları, İzmir.
  • Anonim, Çeşitli Yıllar, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği Kayıtları, İzmir.
  • Demirci, R., A. Erkuş, H.Tanrıvermiş, E.Gündoğmuş, N.Parıltı, H.Özüdoğru, 2002. Klonsky, K., L. Tourte and C. Ingels, 1992. Sample “Türkiye’de Ekolojik Tarım Ürünleri Üretiminin Ekonomik Yönü ve Geleceği: Ön Araştırma Sonuçlarının Tartışılması”, Türkiye V. Tarım Ekonomisi Kongresi, 18-20 Eylül 2002, Erzurum, s. 197-210.
  • ETO, 1992, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Kayıtları, İzmir. Tarımda Tarımsal Yayımın İşlevi Üzerine Bir Araştırma”, Türkiye 1. Ekolojik Tarım Sempozyumu, 21-23 Haziran 1999, İzmir, 211- 223. Costs to Produce Wine Grapes in the North Coast With Resident Vegetation, University of California, Cooperative Extension, Davis, California.
  • Newbold, P., 1995. Statistics For Business and Economics, Prentice Hall International Editions.
  • Sell, S. R., G.A. Goreham, A.G. Jr. Youngs and D.L. Watt, 1995. A Comparison of Sustainable and Conventional Farmers in North Dakota, http://www. tarim. gov.tr, Erişim ; 15.12.2005.
  • Komitesi Kayıtları, 2001, Ankara.
Toplam 8 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Z. Kenanoğlu Bektaş B. Miran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2006
Gönderilme Tarihi 2 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Miran, Z. K. B. B. (2006). Manisa ve İzmir İllerinde Geleneksel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3), 285-295.
AMA Miran ZKBB. Manisa ve İzmir İllerinde Geleneksel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. JOTAF. Eylül 2006;3(3):285-295.
Chicago Miran, Z. Kenanoğlu Bektaş B. “Manisa Ve İzmir İllerinde Geleneksel Ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3, sy. 3 (Eylül 2006): 285-95.
EndNote Miran ZKBB (01 Eylül 2006) Manisa ve İzmir İllerinde Geleneksel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3 3 285–295.
IEEE Z. K. B. B. Miran, “Manisa ve İzmir İllerinde Geleneksel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi”, JOTAF, c. 3, sy. 3, ss. 285–295, 2006.
ISNAD Miran, Z. Kenanoğlu Bektaş B. “Manisa Ve İzmir İllerinde Geleneksel Ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 3/3 (Eylül 2006), 285-295.
JAMA Miran ZKBB. Manisa ve İzmir İllerinde Geleneksel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. JOTAF. 2006;3:285–295.
MLA Miran, Z. Kenanoğlu Bektaş B. “Manisa Ve İzmir İllerinde Geleneksel Ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 3, 2006, ss. 285-9.
Vancouver Miran ZKBB. Manisa ve İzmir İllerinde Geleneksel ve Organik Çekirdeksiz Kuru Üzümün Karşılaştırmalı Ekonomik Analizi. JOTAF. 2006;3(3):285-9.